Jordgubbstårta med lime 2.0

Här kommer nu ett uppdaterat recept på min tidigare jordgubbstårta med limemousse men nu i lite större storlek.

Den här tårtan är gjord i en 20 cm form. Vitchokladkladdkaka i botten, jordgubbar, limemousse och ljusa bottnar med citron och vallmo. Fyll tårtan minst ett dygn före servering, gärna två, så den hinner stå till sig och bli saftig och god. Det ljusa anslaget räcker till att delas i 3 delar så vill man inte ha kladdkakan i botten så kan man hoppa över det och använda hela det ljusa anslaget. Annars kan man spara en del i frysen för kommande tårtbak.


Recept

Vitchokladkladdkaka

100 gr smör
125 gr vitchoklad
2 st ägg
1,5 dl socker
1,75 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
1 st citron

Sätt ugnen på 170 grader, varmluftsfunktion. Sätt ett bakplåtspapper i botten på en 20 cm form och smörj sidorna med smör och bröa gärna med kokosflingor. Hacka chokladen och lägg i en skål. Smält smöret i en kastrull och häll ner det i chokladen. Rör runt tills chokladen har smält och ställ skålen åt sidan.

Vispa ihop ägg, socker och salt lite lätt i en bunke. Rör ner den smälta chokladblandningen. Rör ihop mjöl och vaniljsocker i en skål och blanda sedan ner det i bunken. Tillsätt finrivet citronskal från hela citronen. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet. Häll smeten i formen och grädda i ca 20-25 min eller tills kakan har fått en jämn, ljusbrun färg. Den ska vara lite rörlig i mitten men inte för mycket, sätt ett folie över om kakan verkar få för mycket färg men ännu för lös i mitten. Ta ut och låt svalna helt och ställ i kyl över natten.

Tårtbotten

Klä botten och sidor av en 20 cm form med bakplåtspapper.

4 ägg
2 dl socker
60 gr mjöl
80 gr potatismjöl
1,5 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 st citron, finrivet skal
2-3 msk vallmofrön

Vispa ägg och socker 2-3 minuter på hög hastighet, sänk sedan farten något och vispa 7-8 minuter till.

Sänk farten till lägsta och tillsätt övriga ingredienser var för sig. Stäng av vispen, tillsätt citronskal och vallmo och vänd runt med några luftiga tag med en slickepott till en jämn smet.

Häll smeten i formen och grädda i nedersta delen av ugnen på 175 grader i 35-40 minuter, känn med en sticka. Ta ut formen ur ugnen, låt svalna nån minut. Lossa formen från kakan och ta bort bakplåtspappret. Vänd tårtbotten uppochner och låt svalna helt.

Jordgubbar

Ca 400-450 frysta jordgubbar
Marsanpulver

Tina jordgubbarna i kylskåp. Häll bort överflödigt spad. Tillsätt lite marsanpulver i taget tills det blir lite fastare.

Limemousse

3 st limefrukter, saft och finrivet skal
3 st gelatinblad
3 dl grädde
2 dl creme fraiche
1 dl kesella
1,25 dl socker

Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter.
Värm limesaften tills den nästan kokar, ta bort från plattan och lägg i gelatinbladen, rör om väl tills gelatinet smält. Vispa grädden. I en annan bunke vispas creme fraiche, kesella och socker på låg hastighet tills allt socker löst sig.
Rör ner limeskal och limesaft, vänd ner grädden och blanda väl.
Låt stå i kylskåp minst 1-2 timmar eller fyll tårtan direkt om du har en anslagsring.

Fyll tårtan och låt sätta sig i kylskåp minst ett dygn.

Gräddfrosting

3 dl grädde
100 gr philadelfiaost
ca 25 gr florsocker

Vispa ihop till en fluffig frosting och täck tårtan samma dag som den skall serveras med frostingen. Garnera med färska jordgubbar.


Lycka till / Erika


Gillar