Jordgubbstårta med fläder

Den här tårtan njöt vi av på midsommarafton. Fluffigt citronbotten, flädermousse och färska jordgubbar, somrigt och gott!

Tårtan är 18 cm i diameter. Fyll gärna tårtan två dagar innan servering så den hinner stå till sig och bli saftig och god.


Recept 18 cm form

Klä botten och sidor av formen med bakplåtspapper så att pappret är högre än springformens kant.

4 ägg
2 dl socker
60 gr mjöl
80 gr potatismjöl
1,5 tsk bakpulver
1 citron, finrivet skal + 1 msk saft


Vispa ägg och socker 2-3 minuter på hög hastighet, sänk sedan farten något och vispa 7-8 minuter till.

Sänk farten till lägsta och tillsätt övriga ingredienser var för sig. Stäng av vispen och vänd runt några luftiga tag med en slickepott till en jämn smet.

Häll smeten i formen och grädda i nedersta delen av ugnen på 175 grader i 40-45 minuter. Öppna luckan efter ca 40 minuter och känn med en sticka. Ta ut formen ur ugnen, låt svalna nån minut. Lossa formen från kakan och ta bort bakplåtspappret. Vänd tårtbotten uppochner och låt svalna helt.

Flädermousse

2,5 dl koncentrerad flädersaft
3 dl grädde
3 st gelatinblad

Blötlägg gelatinet i kallt vatten i ca 10 minuter. Värm saften och smält de urkramade gelatinet i saften, låt svalna. Vispa grädden och blanda sedan en liten del av grädden i den avsvalnade saften och blanda sedan ner resten av grädden. Låt stelna i kylskåp eller använd direkt i en anslagsring.

Montering

500 gr jordgubbar

2-3 dl grädde

100 gr philadelfiaost

0,5 dl florsocker

1 tsk vaniljsocker

Dela tårtbotten i tre delar. Jag brukar kunna dela det i 4 delar och sparar en del i frysen. Strö färska hackade jordgubbar över understa botten. Häll på mousse, strö lite jordgubbar till över moussen. Sätt på ett tårtbotten och upprepa med fyllningen. Lägg på det sista tårtbottnet, plasta in och låt stå i kylskåp minst ett dygn.

Samma dag tårtan skall serveras, vispa ingredienserna till frostingen och täck in tårtan. Dekorera med färska jordgubbar.Lycka till / Erika


Gillar

Kommentarer

Instagram