Halloweentårta

Årets halloweentårta blev en chokladmoussetårta med smak av kokos, kola och passionsfrukt, så god tårta!

Den passar såklart till vilket tillfälle som helst. Pannacottan görs i förväg så den hinner frysas innan montering och botten kan också göras minst 1 dag innan montering.


Recept 18 cm form

100 gr kokosflingor
1 dl äggvita
100 gr socker
1 msk mjöl/potatismjöl

Saltkola
200 gram kondenserad mjölk
40 gram farinsocker
40 gram smör
0,5 tsk salt

Sätt ugnen på 175 grader. Klä en form, 18 cm, med ett bakplåtspapper i botten. Vispa äggvitorna till ett skum, tillsätt sockret lite i taget och vispa till en glansig maräng. Vänd ner kokosflingor och mjöl i marängen. Häll hälften av smeten i formen och grädda i ugnen i ca 15 minuter. Gör under tiden saltkolan.

Låt alla ingredienser koka upp i en kastrull. Sjud i några minuter till en gyllenbrun färg och tills det tjocknat. Rör hela tiden så det inte bränns. Tag ut formen ur ugnen, bred ut kolan över marängen och bred sen resten av marängen ovanpå kolan och grädda i 18 minuter till. Låt svalna helt.


Passionfruktspannacotta

3 st gelatinblad
250 gr grädde
250 gr passionfruktspuré
1 dl socker

Blötlägg gelatinet i kallt vatten i ca 10 min. Koka upp grädde, socker och puré. Ta av från värmen och rör ner de urkramade gelatinbladen. Häll upp ett lagom tjockt lager i en 16 cm silikonform. Låt stelna och frys sedan som en puck. Blir det pannacotta över så kan man spara det, vispa upp och använda till dekorering eller gjuta i små silikonformar till dekorering.

Chokladmousse

150 gr god mjölkchoklad
1 tsk smör
2 rumsvarma äggulor
3 dl grädde
1,5 gelatinblad

Blötlägg gelatinet i kallt vatten ca 10 minuter. Vispa 2 dl av grädden. Koka upp 1 dl ovispad grädde. Smält choklad och smör i en bunke (gärna en bunke av metall) över en kastrull med vatten.Ta bunken av värmen och tillsätt den varma uppkokta grädden. Rör grädde och choklad till en jämn smet. Tillsätt gelantinet, rör om med slickepott och blanda väl, tillsätt därefter de lätt uppvispade äggulorna i två omgångar, blanda väl. Blanda i lite vispad grädde i chokladblandningen och rör om, rör sedan ner resten av den vispade grädden med luftiga tag med slickepott.

Lägg botten i en 18 cm silikonform eller en springform klädd med tårtplast. Placera den frusna pannacottan på botten. Häll över chokladmoussen så den täcker pannacottan. Låt stelna i kylskåp och förvara den sedan i frysen.

Chokladglaze

4 st gelatinblad
125 g vatten
225 g strösocker
150 g choklad ca 64 %
30 g kakaopulver
65 g grädde 40 %

Blötlägg gelatinet i kallt vatten.
Koka upp vatten och socker till 104 grader. Lägg i hackad choklad och låt det smälta under omrörning. Sikta i kakaopulvret, rör om och häll i grädden. Värm till 60 grader. Smält i gelatinet, sila av och mixa med en stavmixer. Sila av igen och låt svalna till 33-34 grader innan du glazar den helt frysta tårtan.Lycka till / Erika

Gillar

Instagram