Hallontårta med koladrip

Här kommer äntligen recept på en så god tårta med smak av hallon och salt kola, så god kombination!

Tårtan är enkel att göra men har några moment som är bra att förbereda. Botten är ett smaksatt med lime och bakas gärna i förväg. Jag brukar frysa botten så är det sedan lättare att dela den en stund efter man tagit ut från frysen.

Hallonkompotten kan man göra minst en dag innan det ska användas. Fyll tårtan två dagar innan den ska serveras så hinner smaker och saftighet sätta sig.

Kolasåsen, recept från bästa Andrea Brändström med nån mindre ändring, kan man göra dagen innan med fördel så att den hinner svalna ordentligt. Kolla gärna in hela hennes recept på godare.se och fikerian.se.Recept 18-20 cm form

Klä botten och sidor av formen med bakplåtspapper så att pappret är högre än springformens kant.

4 ägg
2 dl socker
60 gr mjöl
80 gr potatismjöl
1,5 tsk bakpulver
1,5 tsk vaniljsocker
2 st lime, finrivet skal + 1-2 msk saft


Vispa ägg och socker 2-3 minuter på hög hastighet, sänk sedan farten något och vispa 7-8 minuter till.

Sänk farten till lägsta och tillsätt övriga ingredienser var för sig. Stäng av vispen och vänd runt några luftiga tag med en slickepott till en jämn smet.

Häll smeten i formen och grädda i nedersta delen av ugnen på 175 grader i 40-45 minuter. Öppna luckan efter ca 40 minuter och känn med en sticka. Ta ut formen ur ugnen, låt svalna nån minut. Lossa formen från kakan och ta bort bakplåtspappret. Vänd tårtbotten uppochner och låt svalna helt. Går bra att frysa in.

Hallonkompott

200 gr frysta hallon
0,5 dl socker
2 st gelatinblad

Blötlägg gelatinet i ca 5 minuter. Koka upp de frysta hallonen med sockret och rör hela tiden tills allt är blandat, låt sjuda några minuter. Krama ur gelatinet och rör ner det. Häll upp i en bunke och låt stelna. Förvara i kyl.

Salt kolasås

75 g glykos

135 g strösocker

150 g grädde

0,75-1 msk flingsalt

40 g smör, rumstempererat

Värm glykosen på medelvärme i en kastrull. När den börjar bubbla, tillsätt sockret lite i taget, under försiktig omrörning tills du har en gyllenbrun karamell.

Sänk värmen på plattan och tillsätt sedan grädden i omgångar. Rör om hela tiden men var försiktig, det blir väldigt varmt! Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt saltet (mortla det gärna lite innan) och rör och tillsätt till sist smöret. Rör runt tills smöret smält, häll upp i en bunke och täck med plastfolie direkt på såsen, eller häll den direkt i en värmetålig spritspåse. Förslut väl och låt svalna i rumstemperatur.Montering

Dela det lätt frysta bottnet i tre delar. Jag brukar få ut 4 delar och sparar då en del i frysen till kommande tårtor.

Rör runt i hallonkompotten så den blir lite mjuk. Bred ett tunt lager kompott på två tårtbottendelar.

Hallonmascarponefyllning

125 gr mascarponeost
200 gr grädde
0,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Hallonkompott

Vispa ihop alla ingredienser utom kompotten till en fluffig fyllning. Rör sedan i resterande kompott och fyll tårtan med två lager fyllning. Täck in tårtan med plast och låt stå minst ett dygn i kyl.

Frosting

125 gr rumsvarmt smör
150 gr philadelfiaost, kall
2,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

Vispa smöret vitt i ca 5 minuter. Vispa ner florsocker och vaniljsocker. Tillsätt sedan den kalla philadelfiaosten. Täck in tårtan med frostingen. Låt stå i kyl och bli helt kall innan du häller över den salta kolasåsen.Lycka till / Erika


Gillar

Kommentarer

Fanny
,

Hej! Tror du att man kan göra frostingen till en chokladfrosting genom att tillsätta choklad eller kakao på något sätt?

Instagram