Halloncheesecake med kola

Nyaste receptet på bloggen är denna cheesecake med smak av hallon och kola. Det är en no bake variant så ingen ugn behövs.Botten består av oreokakaor. Sedan är det ett lager kola och en len halloncheeesecake.

Kolalagret består av en ny produkt från Valio, en kolagrädde. Den har jag kokat och tillsatt lite gelatin i. Den passade riktigt bra tillsammans med oreos och hallon.

Det går att göra hela tårtan klar samma dag men man behöver vänta lite mellan de olika lagren. Låt den gärna stå till sig över en natt i kyl iallafall.Recept 18-20 cm form

225 gr oreokakor
80 gr smör

Mixa oreokakorna till fint smul. Smält smöret och blanda ner oreokrosset. Tryck ut massan i botten av din form och en bit upp på kanterna. Ställ i kyl.

Kolafyllning

2 st burkar Valio kolagrädde
2,5 st gelatinblad

Koka grädden under omrörning i 10 minuter. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter. Krama ur gelatinbladen och blanda ner i den kokade grädden, rör om ordentligt. Häll kolagrädden i formen ovanpå botten. Låt stelna.

Halloncheesecake

300 gr frysta hallon
1 dl florsocker
200 gr philadelfiaost
125 gr mascarponeost
1,5 dl grädde
4 gelatinblad
Ev lite färska hallon

Koka upp de frysta hallonen och passera bort kärnorna genom en sil. Kom ihåg att skrapa bort purén under silen för att få med så mycket som möjligt. Rör ner florsockret i den varma purén. Låt svalna. Vispa ihop philadelfiaost och mascarponeost. Vispa grädden till mjuka toppar. Blötlägg gelatinet i kallt vatten i 10 minuter. Värm en liten del av hallonpurén i en kastrull och smält de urkramade gelatinbladen där i, rör ner det i resten av hallonpurén. När allt inte har för stora temperaturskillnader, vispa sakta ner hallonpurén i ostblandningem och vänd sedan ner grädden. Vill man kan man här lite lätt mosa färska hallon och fördela mellan lagren/vänd ner i smeten. Häll sedan cheesecakefyllningen över kolalagret och låt stelna i kyl.


Dekorera med färska hallon!


Lycka till / Erika


Gillar