Chokladtartelett med havtorn


Här kommer receptet på tarteletterna med havtorn. Botten är detsamma som i tarteletterna i mitt förra blogginlägg med kokoskola. Men istället för chokladpannacotta så är dessa med havtornspannacotta.

Recept ca 8 st tarteletter

125 gr kallt smör, tärnat
180 gr mjöl
45 gr florsocker
3 msk kakao, siktat
1 äggula

Nyp ihop tärnat kallt smör med mjöl, kakao och florsocker. Tillsätt äggulan och arbeta samman tills degen just går ihop. Knåda inte. Täck degen med plastfilm och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.

Kavla ut degen på ett mjölat bakbord och fyll sen pajformarna med degen. Nagga bottnarna och ställ i frysen ca 15 minuter.

Täck bottnarna med folie och lägg i torkade ärter eller ris. Detta för att kanterna inte ska sjunka ner. Baka pajerna ca 10-12 minuter på 180 grader i mitten av ugnen. Låt svalna helt.

Kokoskola

Rosta 0,5-1 dl kokosflingor i en torr stekpanna.

1 dl grädde
40 gr smör
En nypa vaniljpulver
85 gr glykos
125 gr socker

Smält ihop grädde, smör och vanilj i en kastrull. Värm glykosen i en annan kastrull och häll i sockret i omgångar tills allt smält. Koka tills blandningen fått en klar bärnstenston. Ta av från värmen och blanda försiktigt ner gräddblandningen. Ta temperaturen när blandningen lugnat sig och koka upp till ca 112-115 grader. Blanda ner de rostade kokosflingorna och häll sedan upp i mördegsskalen. Låt stelna.

Havtornspannacotta

2 dl grädde
0,75 dl koncentrerad havtornssaft
3-4 msk socker, beroende på hur syrlig saften är
2 gelatinblad

Blötlägg gelatinet i kallt vatten ca 5 minuter. Koka upp övriga ingredienser. Krama ur gelatinet och rör ner dem. Häll upp i silikonformar och ställ kallt. Frys dem sedan.

Jag har använt ett set från Silikomart som heter Kit Tart Ring.

Chokladglaze

2 gelatinblad
110 gr socker
65 gr vatten
75 gr mörk choklad
15 gr siktad kakao
30 gr grädde

Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Koka upp socker och vatten till 104 grader, ta bort från värmen. Lägg i den mörka chokladen och rör slätt. Lägg till kakaon och blanda. Häll tillsist i grädden och blanda. När blandningen når 60 grader, lägg i gelatinet och blanda. Sila glazen i en kanna, kör med stavmixern i ca 30 sekunder och sila igen. Vänta tills glazen når ca 30-32 grader innan den hälls över.

Montering

När tarteletterna är färdiga med kolan i och glazen klar att använda, ta fram de frysta havtornspannacottorna och ställ dem på ett galler med en plåt under. Häll över glazen, låt droppa klart och förflytta dem sedan till tarteletterna. Låt stå kallt innan dekoration.

Lycka till / Erika

Gillar

Kommentarer

Instagram