Chokladtårta

Här kommer recept på en riktigt god chokladtårta. Saftigt chokladbotten med recept från Camilla Hamid, kokosmousse, en salt kolafyllning och en så god chokladfrosting. Den här tårtan är inte luftig och lätt utan mastig och det var just det jag så länge hade längtat efter.



Baka gärna tårtbotten i förväg. Den går bra att frysa och oftast enklare att dela när den är riktigt kall. Låt botten annars vara i kyl nån dag.

Kokosmoussen görs också med fördel en dag innan man ska fylla tårtan. Jag tillsatte lite gelatin i fyllningen för att få den lite stabilare men receptet är utan gelatin. Tillsätt om så önskas.

Jag fyller alltid mina tårtor 2 dagar i förväg och täcker in dem med frosting dagen innan. Då hinner de sätta sig och bli saftiga och goda.


Recept 18 cm form

75 g smör
1 tsk vaniljsocker
1 dl vatten
1,5 dl mjölk
1 ägg
3 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
2,5 dl strösocker

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt vaniljsocker, vatten, mjölk och ägg till smöret och rör om. Blanda mjöl, kakao, bikarbonat, bakpulver och strösocker, och sikta ner i smörblandningen. Vänd försiktigt ihop till en slät smet.
Sätt ett bakplåtspapper i botten på formen och på sidorna, häll i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter eller tills den är helt genomgräddad. Låt den kallna helt innan du delar den i tre delar.

Kokosmousse

150 gr creme fraiche 34%
1 dl socker
1,5 dl kokosflingor
1,5 dl vispgrädde

Blanda creme fraiche och socker, vispa tills det tjocknar och liknar vispad grädde.
Rör ner kokosflingorna och blanda väl, plasta in bunken eller sätt på ett lock och ställ in i kylen över natten. Dagen efter, vispa grädden ganska hårt och vänder ner i kokosblandningen.

Salt kolafyllning

1,5 dl grädde
200 gr socker
1-1,5 tsk flingsalt beroende på hur salt du vill ha den
150 gr rumsvarmt smör

Låt sockret smälta i en vid kastrull till en mörk karamell. Värm grädden ca 30 sekunder i micron och häll sedan ner den i karamellen. Låt det bubbla på tills sockret smält igen. Blanda ner saltet och häll sedan över såsen i en vispbunke. När den svalnat något, vispa ner lite smör i taget. Låt krämen sedan kallna helt i kylen. Vispa sedan upp krämen till den blir krämig och smidig. Fortsätt bara vispa om den ser ut att ha spruckit.

Fyll tårtan med fyllningarna, plasta in tårtan och låt stå en dag.

Chokladfrosting

150 gr rumsvarmt smör
0,75-1 dl kakao
200 gr philadelfiaost
200 gr florsocker
0,5-1 dl grädde

Vispa ihop smör, kakao, philadelfiaost och florsocker i en bunke tills det är krämigt. Tillsätt lite grädde i taget och vispa till en fluffig frosting.

Täck in tårtan med frostingen.


Lycka till / Erika


Gillar

Kommentarer

Instagram