Chokladmoussetårta med crispbotten

Årets farsdagstårta blev en chokladmoussetårta med smak av hallon och vitchoklad med ett krispigt botten, supergott!

Tårtan går bra att förbereda och frysa in. Börja med hallonkompotten och vitchokladpannacottan så att de hinner stelna och sedan frysas innan montering. Botten kan man också göra någon dag i förväg om man vill.


Recept 20 cm form

Botten

3 st Snickers, dubbel
2 msk grädde
15 gr smör
2-2,5 dl Rice Krispies

Smält Snickers, grädde och smör på svag värme till en slät smet. Ta av från värmen, låt svalna lite och blanda sedan ner Rice Krispies. Tryck ut blandningen i botten på en 20 cm form. Låt stelna.

Hallonkompott

200 gr frysta hallon
0,5 dl socker
2 st gelatinblad

Blötlägg gelatinet i ca 5 minuter. Koka upp de frysta hallonen med sockret och rör hela tiden tills allt är blandat, rör i gelatinet och häll upp i en 18 cm form, sätt plastfolie i botten, låt stelna. Ställ sedan i frys.

Vitchokladpannacotta

3 dl grädde
2 gelatinblad
150 gr vitchoklad
En nypa vaniljpulver

Blötlägg gelatinet i 10 minuter. Hacka chokladen. Koka upp grädden och vaniljpulver. Ta av från värmen och blanda i de urkramade gelatinbladen. Häll över chokladen, rör slätt och häll upp i en plastad form, 18 cm. Låt stelna i kyl och frys sedan.

Chokladmousse

150 gr mjölkchoklad
1 tsk smör
2 rumsvarma äggulor
3 dl grädde
1,5 gelatinblad

Blötlägg gelatinet i kallt vatten ca 10 minuter. Vispa 2 dl av grädden. Koka upp 1 dl ovispad grädde. Smält choklad och smör i en bunke (gärna en bunke av metall) över en kastrull med vatten.Ta bunken av värmen och tillsätt den varma uppkokta grädden. Rör grädde och choklad till en jämn smet. Tillsätt gelantinet, rör om med slickepott och blanda väl, tillsätt därefter de lätt uppvispade äggulorna i två omgångar, blanda väl. Blanda i lite vispad grädde i chokladblandningen och rör om, rör sedan ner resten av den vispade grädden med luftiga tag med slickepott.

Montering

Klä en form som är 20 cm med tårtplast eller en silikonform. Lägg botten i formen. Ta ut den frysta hallonkompotten och vitchokladpannacottan och placera dem på bottnet. Häll över chokladmoussen, låt stelna och frys sedan hela tårtan.

Ta fram tårtan kvällen innan servering och låt tina i kylskåp. Dekorera med färska bär, choklad eller enligt önskemål.Lycka till / Erika


Gillar

Instagram