Chokladmoussebakelser med lakrits och citron

På fredag den 12 april är det lakritsens dag. Jag har gjort några små chokladmoussebakelser med smak av lakrits och citron dagen till ära.

Bottnarna är kladdkaka smaksatt med turkiskt peppar. Chokladmoussen är gjord på Fazers nya choklad med smak av citronmaräng. Jag har toppat dem med citronpannacotta och lakrits.

Alla delar i bakelsen görs med fördel i förväg och fryses så är det bara att montera ihop bakelsen innan servering.


Recept 8 st bakelser

Lakritskladdkaka

100 gr smör
10-15 st turkisk pepparkarameller
3 msk kakao
60 gr
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg

Ställ ugnen på 175 grader.
Sätt ett bakplåtspapper i en form 20x20 cm.
Smält smöret i en kastrull, ta av från plattan.
Blanda ner socker, vaniljsocker och rör ner ett ägg i taget. Blanda ihop mjöl och kakao och vänd ner i smeten. Mixa karamellerna fint och tillsätt i smeten. Häll smeten i formen.
Grädda mitt i ugnen ca 18 minuter eller tills den är fast i kanterna men fortfarande rörlig i mitten. Låt kallna helt och frys sedan kakan en stund innan rundlar stansas ut.

Chokladmousse

150 gr Fazers citronyoghurt och maräng chokladkarameller
1 tsk smör
2 rumsvarma äggulor
3 dl grädde
1,5 gelatinblad

Blötlägg gelatinet i kallt vatten ca 10 minuter. Vispa 2 dl av grädden. Koka upp 1 dl ovispad grädde. Smält choklad och smör i en bunke (gärna en bunke av metall) över en kastrull med vatten.Ta bunken av värmen och tillsätt den varma uppkokta grädden. Rör grädde och choklad till en jämn smet. Tillsätt gelantinet, rör om med slickepott och blanda väl, tillsätt därefter de lätt uppvispade äggulorna i två omgångar, blanda väl. Blanda i lite vispad grädde i chokladblandningen och rör om, rör sedan ner resten av den vispade grädden med luftiga tag med slickepott.
Häll chokladmoussen i silikonformar. Låt stelna och ställ sedan in i frysen.

Citronpannacotta

2 dl grädde
0,5 dl socker
1 citron
1,5 st gelatinblad
0,5dl citronsaft

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Riv skalet från halva citronen och pressa ur saften. Koka upp grädde och socker. Tillsätt citronskal och saft, smaka av! Rör ner gelatinbladen. Häll upp i små silikonformar eller låt stelna och vispa sedan upp pannacottan och spritsa den ovanpå bakelserna. Använder man silikonform så fryser man formarna när pannacottan stelnat och tar ut pannacottan fryst ur formarna.

Montering

Placera de utstansade kladdkakorna på ett fat. Placera den frysta moussen ovanpå. Toppa med citronpannacotta. Låt tina långsamt i kyl. Toppa med lakritsgodis, lakritsströssel eller lakritssås innan servering.



Lycka till / Erika


Gillar

Kommentarer

Linda
,

Vad är det för storlek på cylindern i formen du använder? Vad är det för form?

Instagram