Chokladig brownie med salt kolasås


Här kommer recept på en riktigt chokladig brownie. Jag använde Valrhonas Manjari med en kakaohalt på 64%, den passade perfekt i denna brownie med sin milda och fruktiga karaktär, mums så god!

Jag har toppat browniebitarna med chokladgrädde och salt kolasås.

Recept 20x20 cm form

175 gr smör
150 gr Manjari 62%
200 gr socker
1 msk vaniljsocker
90 gr mjöl
2 ägg
1 äggula
En nypa salt

Smält smöret, lägg i chokladen och låt smälta ihop till en jämn smet. Rör i socker, vaniljsocker och salt. Därefter äggen och äggulan. Blanda till sist ner mjölet. Häll smeten i formen, klädd med bakplåtspapper och grädda på 175 grader i ca 20 minuter eller tills brownien är fast i kanterna men fortfarande rörlig i mitten. Låt kallna helt över en natt.

Chokladgrädde

150 gr choklad
2 dl grädde

Värm grädde försiktigt, lägg i chokladen och låt smälta, det får inte koka. Ställ kallt minst 6 timmar och vispa sedan upp och spritsa på brownien.

Salt kolasås

1 dl grädde
40 gr smör
En nypa vaniljpulver
85 gr glykos
125 gr socker
Flingsalt efter tycke och smak

Smält ihop grädde, smör och vanilj i en kastrull. Värm glykosen ingen annan kastrull och häll i sockret i omgångar tills allt smält. Koka tills blandningen fått en klar bärnstenston. Ta av från värmen och blanda försiktigt ner gräddblandningen. Ta temperaturen när blandningen lugnat sig och koka upp till ca 112-115 grader. Tillsätt flingsalt.Låt svalna.


Lycka till / Erika


Gillar