Äppeltårta med cremecheesefrosting


Så fint det blev att dekorera en tårta med kanderade äppelskivor! Själva tårtan består av ett saftigt äppelbotten, smörstekta äppel och cremecheesefrosting, så god.


Idén till detta fick jag från programmet Gokväll på SVT då duktiga Johanna Wiberg gjorde liknande tårta. Receptet på de kanderade äppelskivorna kommer därifrån.

Det är samma botten i tårtan som i mina tidigare äppeltårtor. Egentligen finns ett snarlikt recept på samma tårta redan på bloggen, då dekorerad med hackade pekannötter, men gjorde några mindre ändringar denna gång.

Tårtan på bilden är en liten tårta, 16 cm i diameter. Av receptet på botten så gräddar jag i 2 st 16 cm formar och får två tårtor. Receptet räcker till en större form men då måste man anpassa gräddningstiden och grädda gärna på nedersta falsen.






Recept

4 ägg
3 dl socker
3 stora eller 4 mindre äpplen, rivna
1 dl gräddfil
0,5 dl rapsolja
4 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1,5 tsk bikarbonat
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
0,5 tsk malen ingefära
1 nypa salt

Spänn fast bakplåtspapper i botten och på sidorna på två 16 cm springformar eller en större springform. Vispa ägg och socker vitt och pösigt, blanda ner gräddfil och rapsolja. Blanda de torra ingredienserna i en separat bunke och tillsätt dem sedan i äggsmeten. Rör ner de rivna äpplena och häll smeten i formen du valt. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader tills en sticka kommer ut torr men övergrädda inte.

Smörstekta äppel

Skär 1-2 äppel i mindre bitar (skala om du föredrar det). Stek dem mjuka i lite smör, rårörsocker, kanel och kardemumma. Låt svalna helt.

Cremecheesefrosting

175 gr mjukt smör
3,5 dl florsocker
250 gr kall philadelphiaost
1-2 tsk vaniljsocker

Vispa smöret mycket krämigt och ljust i cirka 5 minuter. Blanda i florsocker och vispa ytterligare några minuter tills frostingen är riktigt krämig.Tillsätt philadelphiaost och vaniljsocker och vispa till en slät kräm.

Montering

Dela tårtbotten i 3 delar. Bred på frosting och strö över äppelbitar på båda lager. Täck sedan tårtan med resterande frosting. Låt stå till sig i kyl minst ett dygn.

Kanderade äppelskivor

Sätt ugnen på 75 grader.
Koka upp sockerlag i en kastrull, 3 dl socker och 3 dl vatten.
Skiva äpplen tunt med en Mandolin.
Lägg ned äppelskivorna i sockerlagen och låt dem sjuda tills de blir transparenta.
Lyft försiktigt upp äpplena med en matpincett och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Låt äpplena värmas/torka till i ugnen under 4-6 timmar.
Vänd på dem ett par gånger. Ta ut ur ugnen då de känns torra men böjliga och låt dem svalna innan du dekorerar med dem.



Lycka till / Erika


Gillar

Kommentarer

Sabine
,
Hur länge ska bottnarna vara i ugnen och vilKen temp ska det vara på ugnen för äppleskivorna?
erikasfikastund
erikasfikastund,
Du får känna med en sticka, beror på strl på form och ugn. Men ca 35-40 min iaf. 70 grader för äppelskivor s.
nouw.com/erikasfikastund
Kajsa
,

Hej

Rekommenderar du någon speciell äpplesort för att få godast smak? 😊 tack på förhand!

erikasfikastund
erikasfikastund,

Jag brukar oftast välja en sort som är lite fastare och syrligare. Discovery tex.

nouw.com/erikasfikastund

Instagram