Äppelkaka med cremecheesefrosting

En helt underbart saftig och mjuk äppelkaka med cremecheesefrosting och äppelkompott i långpanna. Den här kakan har bakats i flera år här hemma men inte fått ihop receptet förrän nu.

Denna passar perfekt till alla möjliga tillställningar. Går bra att frysa in, låt den tina långsamt i kyl bara utan kompotten på.





Recept form 25x35

250 gr rivet äpple (ca 3-4 inhemska äpplen)
4 st ägg
3 dl socker
240 gr mjöl
2 tsk kanel
0,5-1 tsk nymortlad kardemumma
2 tsk vaniljsocker
1,5 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
En nypa salt
1 dl rapsolja
1 dl naturell yoghurt/ filmjölk


Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Riv äpplena på ett rivjärn. Tillsätt olja och yoghurt och sedan de torra ingredienserna och sist rivet äpple. Häll smeten i formen klädd med bakplåtspapper och grädda nederst i ugnen på 175 grader i ca 35-40 minuter beroende på ugn och form. En sticka ska komma ut just och just torr. Låt kakan kallna helt.

Cremecheesefrosting

75 gr rumsvarmt smör
2,5 dl florsocker
1,5 tsk vaniljsocker
300 gr philadelfiaost

Vispa smöret vitt i ca 5 minuter. Tillsätt vaniljsocker och florsocker och vispa krämigt. Tillsätt philadelfiaost och vispa till en fluffig frosting. Bred frostingen över kakan och förvara i kyl.

Äppelkompott

300 gr äpplen
0,5 dl vatten
1 dl syltsocker
Kanel
Kardemumma
Ev lite citronsaft

Skär äppel i mindre bitar. Tillsätt alla ingredienser i en kastrull och låt puttra på svag värme tills äpplena är mjuka några minuter. Låt kallna helt.

Skär kakan i fyrkanter och toppa varje bit med en sked äppelkompott.

Lycka till / Erika


Gillar

Kommentarer

Instagram