Alla hjärtans dag tårta


Vi firade alla hjärtans dag lite i förväg med denna goda moussetårta. Den bestod av ett glutenfritt browniebotten, karamellmousse, hallonkompott, hallonpannacotta och vitchokladmousse.

Tårtan är bakad i en 20 cm form. Receptet på hasselnötsbotten kommer från Brinken bakars blogg men har gjort några mindre ändringar. Den innehåller några moment men är inte svår att göra. Hallonkompotten och pannacottan kan göras några dagar i förväg för det monteras fryst. Hela tårtan fryses sedan och ta fram den dagen innan och låt den tina långsamt i kyl.

Jag använde inte hela satsen hallonpannacotta och karamellmousse till tårtan utan frös ner lite smet i silikonformar. Använder man en större form kan man använda hela satsen.


Recept

Hasselnötsbrownie
125 g smör
40 gram kakao
2 ägg
180 gram strösocker
1 krm salt
1 tsk vaniljsocker
40 gr hasselnötsmjöl
40 gram rostade hasselnötter, grovhackade

Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på formen och smöra sidorna. Smält smöret, lägg i kakao och rör om. Tillsätt socker och vaniljsocker. Rör ner ett ägg i taget, tillsätt hasselnötsmjöl och rör om till en jämn smet.
Blanda ner de hackade hasselnötterna. Grädda på 175 grader i ca 20 minuter. Kakan ska ha stelnat men vara lite rörlig i mitten. Låt kakan svalna helt.

Hallonkompott
150 gr frysta hallon
0,5 dl socker
1,5 st gelatinblad

Blötlägg gelatinet i ca 5 minuter. Koka upp de frysta hallonen med sockret och rör hela tiden tills allt är blandat, rör i gelatinet och häll upp i en 16 cm form, sätt plastfolie i botten, låt stelna.

Hallonpannacotta
3 dl vispgrädde
1 nypa vaniljpulver
50 gr socker
150 gr hallon
2,5 gelatinblad

Blötlägg gelatinbladen. Placera alla ingredienser utom gelatinbladen i en kastrull och koka upp. Mixa blandningen med en stavmixer och passera blandning genom en sil för att få bort kärnorna från hallonen. Vänd ner gelatinbladen och se till att blanda ordentligt. Låt pannacottan svalna, rör om då och då. Häll den sedan i formen över kompotten och låt stelna, ställ sedan formen i frysen.

Jag sparade lite pannacotta, ca 1/3 del, som jag hällde upp i mindre silikonformar för dekoration av bakverk.


Salt karamellmousse

180 gr mjölkchoklad
1,25 dl socker
0,75 dl vatten
2 dl vispgrädde
65 gr smör
0,5 tsk salt
2 gelatinblad
3 dl grädde

Hacka chokladen och lägg i en värmetålig skål. Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Blanda socker och vatten i en kastrull och koka tills det har blivit en gyllenbrun karamell. Häll på 1 dl grädde, låt koka in, rör om. Upprepa med ännu 1 dl grädde. Tillsätt smör och salt och låt det koka upp igen. Ta bort från värmen och lägg i de urkramade gelatinbladen och rör om noga. Häll blandningen över den hackade chokladen och rör om till en jämn smet, låt svalna.

Lättvispa resterande grädde och vänd sedan ner en liten klick i karamellblandningen, vänd sedan ner resten av grädden till en len och jämn mousse.

Häll moussen över browniebotten, klä gärna insidan av formen med tårtplast. Häll så tjockt lager du önskar, jag sparade även här lite mousse i silikonformar.

Låt stelna några timmar.

Vitchokladmousse

150g vit choklad
0,5 msk smör
2 äggulor
3 dl vispgrädde
1,5 gelantinblad

Ta fram grädden 30 minuter före du börjar. Blötlägg gelatinet i kallt vatten ca 10 minuter.
Vispa grädden, inte för hårt. Smält choklad och smör i en bunke över en kastrull med vatten. Ta kastrullen av värmen och tillsätt gelantinet, rör om med slickepott och blanda väl. Vispa upp äggulorna lätt och tillsätt dem, rör om så det blandas ordentligt. Skulle det bli gelantintrådar är det bara att försiktigt värma chokladgelantinblandningen lite mer över vattenbad så löser sig gelantinet i chokladen.
Blanda i lite grädde i chokladblandningen och rör om, rör sedan ner resten av grädden med luftiga tag med slickepott.

Ta fram ”hallonpucken” ur frysen och placera den mitt på karamellmoussen. Häll över vitchokladmoussen. Banka formen lite i bänken så att ev luftbubblor försvinner. Ställ kallt för att stelna och ställ sedan hela tårtan i frysen tills dagen före servering.





Lycka till / Erika

Gillar

Kommentarer

cindyDlindahl
cindyDlindahl,
erikasfikastund
erikasfikastund,
Tack 😊🙏🏻
nouw.com/erikasfikastund
Lisa
,
Hur länge kan man hålla tårtan i frysen så att den ännu smakar gott? 😊
erikasfikastund
erikasfikastund,
Om du har den täckt ordentligt så kan du säkert ha den åtminstone 2-3 veckor skulle jag tro!
nouw.com/erikasfikastund

Instagram