Skola

Idag är det den 18/02/2018 vilket betyder att det är söndag meeen det betyder också att jag och min klass är klar med mock exams. För er som inte vet vad mock exams är så ska jag förklara det. Enklaste vägen att förklara är att mock exams är prov innan dom riktiga proven, det är ett sätt för både eleverna och lärarna att lära känna vad man måste fokusera mer och mindre på. Detta är något en standard sak som alla IB skolor runt hela världen gör dock är det inte under samma vecka men det brukar oftast vara i någonstans i februari/början av mars.

Denna vecka hade jag 10 prov medans andra i min klass har 12 detta beror på att jag tar bild istället och den klassen har ej ett prov utan en exhibition där vi visar upp våra skapelser. För det mesta så kändes proven helt okej, jag kunde ha gjort bättre men jag ville gå in i proven med den kunskapen jag 100% visste för att sen kunde specifikt identifiera vad jag måste jobba. JAG PLUGGADE men jag visste att det var saker som jag själv tyckte att jag visste när det var egentligen så att jag inte var 100% på (fattar ni vad jag menar?)


Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Allmänt

Nu är det ju så här att jag tar studenten om exakt 3 månader och 14 dagar, dock är jag klar med mina prov om 2 månader och 27 dagar. Imorgon, den 11 februari så börjar mina mock exams och dom håller på tills på torsdag. Jag är ju sjukt taggad på att bli klar med skolan medans jag är samtidigt lite rädd. Jag har bestämt mig för att flytta hem till Sverige i juni men jag har ju inte bott där sen jag var 8, detta gör mig väldigt nervös. Asså jag har ju varit hem och hälsat på över jul och sommar men det är inte samma sak som bo i landet 24/7, vilket jag tror kommer bli en väldigt stor förändring för mig eftersom jag har bott utomlands så pass länge som jag har gjort (10 år).

Eftersom studentdatumet bara kommer närmre och närmre så blir det att man tänker på det allt för mycket, och då menar jag verkligen ALLT för mycket. Som sagt, jag är jätte taggad att få flytta hem men som jag redan har nämnt så är jag nervös. Jag är nervös eftersom jag har alltid bott i länder där jag har varit en hel annan typ av person där invånarna vet att jag kanske inte kan allt, att jag inte kan reglerna, att jag inte pratar språket eller att jag inte vet hur det funkar socialt i samhället. Men när jag då flyttar hem i juni så förväntar sig det Svenska samhället att jag har bott här hela mitt liv och där efter ska jag veta allt om den Svenska kulturen och den Svenska historian där i själva verket inte har en blekaste aning om. Det ända jag kan om den Svenska kulturen är ju det jag lärde mig när jag bodde i Sverige, sen har jag ju så klart firat jul och midsommar med släkt och vänner men är ju typ de "ända" jag har gjort. Sen när det kommer till den Svenska historian så skulle ett barn i tvåan veta mer än mig.

Tur nog så flyttar jag hem till min hemstad, Sundsvall, så jag är inte JÄTTE nervös men jag är ju ändå pirrig.

Här om dagen så slog det mig väldigt, väldigt hårt att om bara några månader så skulle jag inte behöva kliva upp klockan 06.00 för sen sitta inne 8 timmar därefter sitta göra läxor till klockan 23.00/01.00 OM jag inte väljer att plugga vidare (vilket jag tror att jag ska göra, men mer om det sen). Tanken om detta var liksom "vad ska jag göra sen?" "vad vill jag plugga vidare som?" "vill jag ens plugga vidare, om jag vill, vart?" "tänk om jag inte får något jobb?" men den största tanken var "HUR HAR DET GÅTT SÅ HIMLA SNABBT?". Jag kommer ihåg som om det vore igår där vi höll på packa ihop huset i Sundsvall för att sedan flytta till Suzhou. Detta var 10, nästan 11 år sedan. Låt det bara sjunka in, 10 år.

Jag skrev lite längre upp angående om jag vill plugga vidare eller inte. I det århundrade som vi lever i så har det här med att ha en examen från ett universitet blivit extremt populärt. Vilket får det att kännas som en press från alla runt om kring en om man väljer att inte plugga vidare. Det har blivit en ännu större press eftersom jag är typ den ända i min klass som har valt att inte skicka in någon ansökan till ett universitet. Men det har mycket med att jag inte vet vad jag vill plugga vidare till.

Likes

Comments

Hej alla fina!

Usch vad längesen det var sen jag skrev sist. Eftersom det har varit typ 4 månader sen jag skrev något så tänkte jag att jag kan summera hur min 2017 var i hel het. Slutet av 2016 och början av 2017 var jobbigt för mig hälsomässigt eftersom jag blev så svag utav medicinerna som jag åt tills Januari 2017, MEN jag mår mycket bättre nu!

Btw, det här kommer bli långt.

Januari

Jag firade det nya året (2017) uppe i Åkersjön med F och han kompis O. Vi var där i några dagar och sen for vi hem till Sundsvall för att min Farmor fyllde 80 år (ung)! Hur en människa kan vara så pigg när man är 80 år förvånar mig lika mycket varje gång jag åker hem. Den 14 januari åkte jag dock tillbaka till Bali för att gå klart näst sista skolåret. När jag var hemma så passade jag, F och F's syskon och mamma på att åka lite slalom, någonting som jag verkligen älskar!

Feburari

Min otroliga vackra kompis A flyttade från Bali hem till Australien där hon fortsatt sina studier. Jag och mina andra kompisar spenderade väldigt mycket tid uppe i Uluwatu där vi kollade på solnedgångarna och bara myste. I slutet av feburari så kom min kusin N med E, E och J dom var här i typ 3 veckor.

Mars

I mars så fyllde B 17 år (hon är född 00), hennes föräldrar hyrde en villa där vi sov och festade hela natten lång. Efter det blev jag inlagd på sjukhus (igen), min mage hade fått stryck av medicinerna som jag åt tills januari. I slutet av mars så kom F och F ner till Bali!!! Helt klart dom bästa två veckorna som har varit, det var så himla jobbigt att låta dom flyga hem igen.

April

Under april hände det inte så mycket till en början, i mitten av april så flydde F år. Mamma åkte hem för att göra det jobbigaste en hundägare någonsin behöver göra, söva ner sin älskade familjemedlem. Det var precis det mamma och min syster gjorde, dom åkte tillsammans upp till Sundsvall där Exa har mer eller minde vuxit upp. Mamma och min syster tog båda hundarna (Exa och Lexi) på en promenad, vilket blev Exas' sista promenad på denna sidan av världen. Just nu springer Exa uppe i hundhimlen med Annie, Qantas, Ozzie, Tössen (en katt) och hennes syskon, utan smärta.

En liten berättelse om Exa:
Vart ska man börja? Jag kommer ihåg det som igår när vi for från Sundsvall till en stad utanför Stockholm för att kolla på valpar, dock var jag bara 6 år gammal. Dom få gångerna vi åker förbi Stockholm centrum så blir jag påmind av hur den 6 årig Erika var så ivrig att komma fram och hur jag tyckte att dom senaste 4 timmarna hade gått så sakta. Veckor gick och Exa blev 8 veckor, nu fick ÄNTLIGEN komma hem! Vi har alltid haft 2 hundar (alla rottisar), så länge jag kan minnas och precis innan vi skaffade Exa så hade våran rottishanne Qantas gått bort. Hunden som vi hade kvar var alldeles förstörd, hon hade precis förlorat sin bästavän. Jag tror verkligen på att djur har känslor, speciellt hundar och katter, dom känner liksom av när sina ägare och dom i sin familj mår dåligt därefter visar dom sina känslor tillbaka.

När Exa kom hem så lyste verkligen HELA Annie upp, hon fick på något sätt tillbaka vilja att leka och gå på promenader, något som jag kommer ihåg var nåt hon ville inte göra. När Exa kom så fostrade Annie henne och Annie var en VÄLDIGT bestämd dam men så otroligt snäll, tyckte inte hon att Exa betedde sig, så sa hon till. När Exa blev runt 1 och ett halvt år gammal så fick mamma ta den jobbiga beslutet igen, att söva ner Annie. 2008, när Exa var 2 år gammal så beslöt Fam. Å att flyttade till Kina, dock följde inte Exa med utan hon bodde hos min morbror. När Exa blev 6 år gammal så flyttade hon till Kina där hon bodde i ett år sen flyttade vi till Sumatra där hon också bodde i ett år. Efter hennes år utomlands så flyttade hon hem till Sverige där hon levde med min syster tills dagen hon gick bort.

Exa var verkligen en fantastisk hund, hon är verkligen saknad!

5 dagar efter Exa gick bort så dog min gammelmormor. Även fast hon var min g - mormor så betydde hon hela världen för mig, jag kunde sitta och prata med henne i timmar. Jag har så många minnen med henne och dom minerna kommer jag alltid hålla hårt vid.

Maj

Efter båda dom här damerna gick bort så blev min vardag väldigt suddig, jag kommer ärligt talat inte ihåg något. Maj är en stor suddig bild där jag inte ser något, kommer inte ihåg något och jag vill inte komma ihåg något. Jag började skrämma av mig från omgivningen, eller jag försökte men det gick inte för min fantastiska vänner till lätt det inte. Jag kommer dock ihåg att jag for hem den 19:de maj för att gå min min g-mormors begravning. Några dagar efter begravningen så tog F och han kompisar med mig och F upp till åkersjön där vi var ute i vildmarkerna. Helt ärligt så är bara Åkersjön och begravningen som jag kommer ihåg ifrån maj 2017.

Juni - Juli

I mitten av Juni så tog min kusin M studenten så jag och min syster åkte till dom, där fick vi träffa massor av släktingar som jag inte hade träffat sen jag var liten. Sommaren for förbi väldigt snabbt, det blev många sena kvällar, mycket häng i F's familjs stuga där vi badade och åkte båt. Vi var uppe i Vemdalen med min familj när dom kom hem. Jag var med min kompisar och hade allmänt en väldigt rolig sommar!

Augusti

Usch, augusti, skolan började igen. MEN NU ÄR DET JU FAKTISKT SISTA ÅRET!!!! Augusti bara swoosha förbi.

September

JAG FYLLDE ARTON! Jag gick inte ut och festade som folk kanske tror att jag gjorde utan, jag ville hellre spendera dagen på stranden men min älskade kompisar. Min farfar's fru flög ner till Bali och överraskade mig och jag började seriöst och gråta när jag såg henna (av lycka). Mount Agung på Bali började mullra.

Oktober

Vad sjutton hände i Oktober? JAMEN juste, jag for hem till Sverige för två anledningar. Ett, min farfars fru ville inte flyga hem till Sverige själv och Bali var inte säker för att av Mount Agung. Jag lyckades överaska F, han blev så chockad!

November

November bara swoosha förbi. Det var väldigt mycket i skolan i november och december.

December

DECEMBER kom och jag for hem till Sverige den 16de december! Vintern var helt fantastisk, det snöade så mycket i Norrland. Under tiden jag var hemma så blev det skoter och slalom åkning, mycket mat, skratt, tid med vänner och familj.

Likes

Comments

Jag kan inte förklara min glädje just nu! Vi van, vi van, vi van!!!!!!! Tänk för ett år sen så låg jag i ett sjukhus i Bangkok där läkarna inte visste felet på mig, och året innan kunde jag inte heller vara med. Jag är så oerhört glad, vi spelade jätte bra tillsammans. Tyvärr var detta dock sista gången vi spelar tillsammans i BSSA eftersom jag går sista året liksom många andra i laget😢 MEN vi har fortfarande IISSAC kvar. IISSAC är en turnering där olika lag i Indonesien spelar emot varandra och BSSA är internationella skolor i Bali spelar emot varandra.

Likes

Comments

Min söndags morgon började som många andra söndagar, frukost vid poolen. Jag låg vid poolen och softade innan jag gick och byte kläder för att åka till Nusa Dua. I förgår så var mamma, min lillebror och jag på beachwalk i Kuta. Där åt vi middag och shoppade lite, mest till brorsan för han har vuxit så mycket på senaste tiden så han har inga kläder.

Vi åt världen godaste Kina mat, den bästa jag har ätit sen jag flyttade ifrån Kina 2013. Om ni någonsin är i Bali och ni vill ha riktigt god Kina mat så tycker jag att ni besöker Paradise Dynasty som ligger på första våningen.

Likes

Comments

Jag har kommit till den delen av mitt liv där jag blir frågad "har du funderat på vilket universitet?", "Vad vill du bli?", "Har du kollat så dom har den linjen på det universitet du vill gå på?", "har du bett lärare om rekommendationsbrev?" Svararen på många av dom frågorna slutar ofta med "nja inte riktigt, jag håller på" och det beror på mest för att jag vet inte vad jag vill. Visst, jag har kollat på många universitet bland annat Stockholm Universitet med inriktningen international business relationships, fast jag är inte riktigt säker på vad jag vill plugga.

Likes

Comments

Idag åker jag och min lille bror till pappa! Jag har inte varit hos min på flera månader, tror faktiskt att det har varit 6 månader. Men jag har ju så klart sett pappa sen Oktober men jag har inte varit och hälsat på han. Anledning till detta är för att det inte finns något att göra där, det är seriöst mitt i djungeln. Det ska bli kul att åka dit igen eftersom det var så länge sen.

Likes

Comments

Les Village ligger på den norra kusten av Bali, Indonesien. Den viktigaste inkomstkällan för byn produceras av salt produktion under den torra perioden (juni - november). Bönderna kan inte producera något salt under regnperioden (november till maj) detta innebär att de inte har en stabil inkomst under dessa månader. Med deras instabila inkomst så kämpar familjerna för att bryta sig ur den onda cirkeln av fattigdom de befinner sig.

Hur är min skola medverkade i detta projekt?

Alla elever som går i årskurserna 11 & 12 reser till Les Village som en del av deras EOTC (education outside the classroom) / CAS resa. Innan vi går till byn så delar eleverna in sig i tre grupper; salt jordbruk, korall rehabilitering och engelsk undervisning. Dessa är de tre huvudområden som eleverna försöker bidra till Les Village. Varje grupp försöker uppnå något annat inom deras grupp. Den engelska undervisningsgruppen försöker bygga upp invånarnas engelska förmåga. Dom lär ut engelska till dom lokala barnen och tonåringarna. En stor anledningen varför dom vill lära dom engelska är för att Balis ekonomi bygger till stor del på turism.Korall Rehabiliterings Gruppen fokuserar på hur man kan förbättra hälsan hos den lokala korallreven efter dom förstördes av den skadliga ämnen som fiskare sprutade i vattnet för att öka fiskfångst mer precis akvariefiskar. Salt jordbruk grupp försöker komma fram till ett sätt att ge en hållbar inkomst för salt bönder genom att förstå deras önskemål och behov. När vi har skapat ett bas som fungerar så hoppas vi kunna lämna över ägandet av detta till salt bönderna så att de inte enbart beroende av oss. Vid slutet av de fyra dagarna som vi tillbringar i Les Village så köper salt gruppen en del av saltet som vi hjälpt att producera för att senare sälja det till våra kunder. Produkten är helt tillverkat av bönderna och det är packat av studenterna.

Vad är det vi försöker göra?

Genom att köpa denna produkt bidrar till det lokala samhället i Les Village. 95% av den pengarna som vi tjänar går tillbaka till bönderna och den andra 5% går till förpackning av salt och för att marknadsföra produkten. Vi hoppas att vi kan använda den kunskap som vi får i skolan för att hjälpa till med att marknadsföra produkten. Dom pengarna som vi get tillbaka till bönderna är för att stödja föräldrarna så dom kan betala för deras barns undervisning. Många utav eleverna tvingas avsluta skolan i slutet av årskurs sex, detta beror på att föräldrarna inte längre har råd att skicka sina barn till skolan. Ett exempel, Pak Saputra, en bonde vi arbetat med, är nu i 20-årsåldern, var tvungen att se på när sina klasskamrater fortsätta till högre klasser medan han var tvungen att hoppa av skolan och hjälpa till med att försörja sin familj genom att producera salt. I en intervju med oss så sa han att han önskade att han också hade haft möjlighet att fortsätta sin skolgång. Om han slutat skolan när han egentligen skulle gjort så hade han haft kunnat haft möjlighet att söka andra jobb utanför Les Village. Därför planerar vi att återinvestera pengarna från försäljningen av saltet för att stödja utbildningen av barnen i Les Village genom att skapa en stabilare inkomster för bönderna.

Hur är saltet tillverkat?

Livet som en salt bonde är väldigt extremt krävande och tidskrävande. Under torrperioden vaknar bönderna klockan fem eftersom det är den kallaste tiden att arbeta. För att producera saltet är havsvatten filtrerad genom lera för att ge saltet en sötare smak. Havs vattnet samlas genom två olika tekniker, en utav metoderna som används är en slang med hjälp av en pump som pumpar vattnet från havet till lerhållarna och den andra är den traditionella metoden där bönderna bär jätte hinkar på axlarna från havet till leran. Trots att metod med slangen börjar bli mycket populär bland bönderna så väljer många att använda den traditionella istället. Salt tillverkas på samma sätt trots bönderna hämtar vattnet på olika sätt. Bönderna hämtar vattnet från havet och där efter hälls vattnet på leran. Den våta leran fördelas jämt sedan på ett fält. Denna lera blandas med mer vatten, det torkar under de varmaste timmarna på dagen. Under tiden leran torkar vilar bönderna för att senare återvända när det har blivit svalare. Efter det har torkat så blöter bönder leran en sista gång och sen lägger dom leran i urholkad palm trädstammar och lämnas för att avdunsta i solen

Alla kort är tagna utav elever och lärare på skolan.

Likes

Comments

Glad påsk! Jag vaknade 07.48 idag, alldeles förtidigt för en ledig dag. Eftersom jag inte kunde somna om för att min gardiner är ljusa så blev det lite prison break, en serie som jag verkligen har fastnat för!

Efter frukost och duschningen så for jag till Uluwatu och jobbade på ett projekt till skolan, det tog hela dagen. Men vi beslöt oss att ta en paus med all arbete och så drog vi till Nalu bowls.

Uyah Bali som namnet på vårat salt heter är traditionellt gjort uppe i norra Bali i en by som heter Les Village. Jag med andra elever åker upp dit och tillsammans så producerar vi saltet. Anledningen varför vi sammarbetar med dom är för det första att invånarna i byn kan inte fortsätta skolan efter 6an. Då bestämde vi oss att vi vill fösöka bryta den onda cirkeln genom att bygga upp ett företag som vi sen kan ge till dom 100% efter vi har lär dom hur det funkar. Saltet som vi hjälper producerar är helt ekologiskt, vi har även smakerna chili och paprika, rosmari, vitlök, koriander och så har vi gjort en body scrub med cocos olja och kaffe.

Om ni vill ha mer information om saltet så är det bara att skicka ett mail till mig erika.asen99@hotmail.com eller kommentera nedan för!

Likes

Comments

Jag och Bronte (min bästa kompis här nere) var uppe med tuppen och då bestämde vi oss för att åka till Zula. Ett vegansk ställe, hon är nämligen vegan och för det mesta så finns det inte ett stort utbud på mat till veganer på restauranger här. För dom inte äter/dricker ju inte någon slags djurprodukt. Zula är ett super fint ställe och mysigt är det också, rekommenderar starkt. Jag beställde pannkakor men dom var inte upp till våra Svenska pannkakor nivå. Dom var väldigt torra och saknade smak vilket är super viktigt. Men juicen som jag beställde var dock en ut av dom godare juicerna som jag har druckit.

Första lasset påväg till det nya huset! Dom lastar verkligen till max här, det var knappt att dom kom ut ur gaten från det huset vi bor i nu. Jag har dock inte tagit så mycket kort idag efter som jag har haft fullt upp med att göra iordning det nya huset. Det är nämligen så att min mamma och min bror åker upp till min pappa på måndag och kommer hem på ett tag.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

  • Allmänt

Likes

Comments

Vi hade utvecklingssamtal med lärarna på skolan. Men fatta detta, vi har ingen skola idag MEN vi har skola imorgon och efter fredag så har vi lov i tre veckor! Varför kunde vi inte bars ha utvecklingssamtalet imorgon? Fattar inte konceptet med att vara ledig på en torsdag sen skola på fredagen och sen lov. Är det någon som kan förklara det?

Det jag har på mig får jag egentligen inte ha på mig skolan men I'm a fucking rebel😈

Likes

Comments

Bättre sent än aldrig men vad gör det öm 100 år? Äntligen, äntligen, äntligen har jag fått min semla! På fet tisdag fick jag inte nån semla för jag hittade ingen här nere på Bali. MEN min älskade lillebror var iväg och hämtade mat och medan han gjorde det så köpte han en semla, hur gullig är inte han?

Likes

Comments

Efter nästan fyra veckor så har min kusin och hennes 3 kompisar åkt. Herregud vad tomt det utan dom, önskar verkligen att dom kan komma tillbaka typ pronto! Dom ska nu vidare till Malaysia, Vietnam och sen Thailand efter dom länderna så åker dom hem till Sverige. Det har varit super trevligt att ha haft dom är och jag kommer sakna dom massor, längtar verkligen tills jag får träffa dom igen och förhoppningsvis blir det i sommar!

Det har bara varit en massa skratt hela tiden om allt och alla, jag längtar verkligen tills jag får träffa dom igen och förhoppningsvis vill dom träffa mig igen!

Likes

Comments

Hur jävla snygg får man bli!?? Önskar seriöst att jag fans när han såg ut så här!

Likes

Comments

Jag har haft det väldigt mycket i skolan den senaste tiden och det känns väldigt tråkigt att behöva priotera bloggen eftersom det är något som jag tycker är roligt MEN, skolan går först för mig och den har verkligen sugit ur all energi utav mig (literally). Hoppas allt har varit super med er! Jag hoppas verkligen att jag kommer skriva mer nu när det börja "lugna" sig lite och nu när vi får lov. Lovar att jag ska bli mycket bättre att skriva nu!

​Detta är ifrån min tid i somras när Frida och delar av hennes familj, Filip och jag åkte till Hassela under dagen! 

Likes

Comments

Igår den 22 december 2016 så träffade jag Frida på Birsta efter ha varit borta ifrån varandra i månader. Vi beslöt oss att göra en typical Svenne, vi fikade! Jag var dock väldigt förvånad för det var inte så mycket folk som jag trodde att det skulle vara.

Likes

Comments

Jag är OBSESSED med den här serien, den är typ den bästa som finns! Rekommenderas verkligen👍🏼 har typ suttit hela dagen i soffan och kollat. Den är perfekt för er som gillar drama😊

Likes

Comments

Efter en VÄLDIGT lång resa så har jag äntligen landat på Arlanda. Det var så himla skönt att kliva av flyget och gå ut till min syster som stod och väntade. Imorgon bär det av till Sundsvall!😊

Som sagt jag hade en väldigt lång resa men jag ska för enkla den lite för er:
08.45- Klev upp
10.23 - Jag lämnade min pappas hus på Sumatra för att åka till flygplatsen
11.56 - Anländer till flygplatsen
12.10 - Checkat in väskan och går till gaten
13.11 - Flyget ska gå
14.38 - Flyget går till Jakarta
16.40 - Jag landar i Jakarta
16.40 - Flyget från Jakarta till Denpasar ska gå
16.50 - Flyget går
20.20 (ny tidzon) - Landar i Denpasar
21.10 - Fortfarande ingen väska
21.50 - Får besked att min väska är kvar på Sumatra
22.20 - Anländer till Internationella, checkar in på Qatar men dom ville inte skicka iväg mig jag har inget intyg på min tumme (stukade den rejält föra fredagen) från ett sjukhus, men jag pratade till mig så jag fick åka.
00.45 - flyget är 15 min försenat
05.45 (ny tidzon) -Landar i Doha där jag hade 8 timmar och 40 min tills nästa flyg
14.30- Flyget till Stockholm avgår
19.20- landar i Stockholm


Efter allt detta så har jag ingen väska, så jag har mina kläder som jag åkte från Sumatra med. Dom är inte så varma, kommer frysa ihjäl😨

Likes

Comments

Kommer verkligen sakna detta när jag åker hem!😪 det är världens godaste smoothie bowl😍

  • Mat

Likes

Comments