Hur konfigurerar jag min router på ett avancerat sätt?

I tidigare inlägg pratade vi en hel del om de grundläggande inställningarna i en router, så som kanaler, och att stänga av funktioner som anses osäker i dagens samhälle oså...


Men det där inlägget var kanske inget för dig eftersom du redan visste om allt de där. Okej... Men här är ett inlägg som är mer för avancerade användare. Jag kommer inte förklara så mycket, utan jag antar att man har koll på vad jag pratar i detta inlägg.

Hur är det med din DNS? Kör du googles egna DNS? Eller något annat? Man kan ju alltid fråga sig själv om man vill att Google ska få veta mer än vad de redan gör om dig, mig och ungefär en majoritet av mänskligheten. Det finns en hel del olika alternativ till den standard DNS som ISP ger ut. Jag tycker själv att Cloudflare har fungerat bra. Nu har jag inte hunnit testa mig runt, men Cloudflare erbjuder dessutom ett filter för virus. Om du väljer att köra den utan virus filtering så lägger du DNS till 1.1.1.1 och secondary till 1.0.0.1. Den filtrerade variaten kör du med 1.1.1.2 och 1.0.0.2 som secondary. Åtminstonde så märkte jag av att surfandet gick snabbare och det finns förstås en hel del andra alternativ. Genom att byta DNS så får du ett säkrare nätverk då den skyddar mot DDOS.

Finns det något mer man kan göra? Jodå... Om du har mycket gäster hemma hos dig, så kanske du inte vill ge inlogg till ditt WiFi via huvudlösenordet eftersom det finns en risk att dina gäster även kollar efter anslutna enheter såsom NAS... De flesta routers har funktionen "Gäst nätverk". Aktivera denna, förstås med ett eget unikt lösenord och om du vill så kan du där även reglera inställningar för hur länge en användare ska låtas surfa och till vilken hastighet. På detta sätt har du mer kontroll över ditt egna nätverk och slipper oroa dig allt för mycket.

När vi ändå nämner gäst nätverk och att prioritera hastighet. Det finns ju något som heter QOS, detta är något jag själv aldrig behövt använda mig av. Men genom denna så kan du prioritera hastigheten till en viss applikation så som ett online spel eller streaming, om det är så att ni upplever problem med att nätverket inte räcker till. Jag tror inte denna fyller så mycket behov i ett hemma nätverk men jag kan se fördelar med denna ändå när man blir utslängd från en server för att du saknar bandbredd eller det ständiga buffrandet i video.

Det där var nog det viktigaste jag kunde komma på justnu. Jo det finns så mycket mer, så som portar och portforwarding. Men det där får vi ta till ett helt separat kapitel.

Gillar