Hur konfigurerar jag min router?

Du har säkert köp dig en egen router. Även om de många gånger ingår hos ISP (leverantör) så är det inte alltid helt självklart om vad som behöver göras på en router. Men här kommer en enkel guide i hur du kan göra för att konfigurera din router både trådlöst eller via direkt ansluten kabel.


När du startat upp routern och allting är igång, så är vi så vana vid att inte behöva tänka på så mycket mer. Jag hör så ofta människor som säger att vanliga internet kablar är så mycket bättre än WiFi, men det här stämmer inte riktigt, konfigureras routern rätt så kan du leva med enbart trådlös uppkoppling. Förutsatt att dina grannar inte blockerar alla kanaler vilket oftast händer pågrund av fel konfigurering eller mycket grannar...

Okej... Du behöver börja med att logga in i routern. Det står oftast på en klisterlapp på routern om hur du loggar in på gränsnittet. Oftast är det 192.168.1.1 eller 192.168.0.1, om du inte hittar denna information så kan du som kör en windows dator öppna upp CMD och därifrån skriva kommandot "ipconfig" och leta dig vidare till "default gateway", kör du linux så brukar det vara "ifconfig".

Kopiera default gatewayn och klistra på adressbaren i din webbläsare och tryck enter, se bild nedan.

Efter detta så kommer du antingen loggas in direkt in i routerns interface eller gränssnitt, om inte så ska det nu efterfrågas användarnamn och lösenord. Dessa hittar du också på klisterlappen på din router och du märker snabbt vilken som ska användas. Tryck sedan enter och du är nu inne i gränsnittet.

Det ser olika ut för olika routers med principen är densamma.


Här inne så ska vi in på fliken "trådlöst" kan även vara benämnt som SSID eller WiFi. Du kommer nu se ett 2.4 ghz band och ett 5 ghz band. Gå igenom båda i detta exempel. Om du har bandsteering igång, stäng av detta.

Ladda ner en app till din smartphone som heter "WiFi analyzer" eller något liknande där du kan se olika kanaler som dina grannar använder sig av. Genom denna kan du se den sin är bäst lämpad för ditt WiFi.

I gränsnittet för routern så ändrar du till den kanal som passar dig bäst. i 2.4 Ghz så är det kanal 1,6 och 11 som är de valbara för att inte orsaka störningar för andra grannars WiFi, i 5 Ghz bandet finns bättre utrymme och där har du lite mer fria händer.

Du kan även ändra namn här, och lösenord, något jag rekommenderar starkt är just att ändra lösenordet till något klurigt, samt att använda den krypteringsteknik som heter "WPA2 AES" (Eller WPA3 om du har detta) och inte WPA eller WEP om du inte måste pga äldre utrustning. Det finns också inställningar för hastighet för WiFi, välj det högsta möjliga. Om det står något i form av "B, G, N, AC" så brukar jag rekommendera att köra "AC" på 5 ghz och "N/AC" på 2.4 Ghz, men aldrig B eller G om du inte har äldre utrusning som kräver detta.

Tryck tillämpa eller OK så kommer routern startas om.

Förutom detta så finns det en rad andra inställningar att se över, jag kan tyvärr inte täcka alla dessa inställningar men ur ett säkerhetsperspektiv så rekommenderar jag att du även att du stänger av en inställningar som heter UPNP, WPS samt Readyshare/USB. Inställningarna för dessa ligger på en rad olika platser beroende på router. Ta reda på om det är funktioner du verkligen behöver, då alla dessa tre utgör en säkerhetsrisk för ditt hemmanätverk.


Med det sagt så var det faktiskt allt som jag hann med i dagens inlägg. Jag ska försöka göra en del 2 med lite mer avancerade inställningar. Ta hand om er sålänge.

Gillar

Kommentarer