Hur får man ekonomin att fungera?

Nu när jag har lite tid så tänkte jag att jag skulle ge lite tips till er som studerar eller bara har dålig ekonomi, som jag lovade tidigare i veckan.

Hur gör jag? Jag plannerar rätt noga min ekonomi varje månad, och det är rätt varierande hur pengarna delas upp. Först och främst är det dom viktigaste sakerna som prioriteras, lägenhet, el och mat är det absolut viktigaste. Jag tänker även på rörliga och fasta priser, som exempelvis El är helt varierande från månad till månad, medans hyran ligger på samma innan årshöjningen.

Så jag ser alltid till att det finns pengar till El och Hyra, samt ev Abonnemang, exempelvis Internet och mobil. Sedan gör jag alltid up en budget, min är dock inte sådär jätte noga, men jag har ändå koll på hur ofta jag ska handla, och vad det får kosta. Det blir ju inte direkt oxfilè till lunch men jag köper alltid stora förpackningar, typ pasta på 3 kg som håller hur länge som hellst, och är dessutom billigt, och kött köper jag när det är nedsatt pris och fryser in.

Det viktigaste med maten är att du inte ska slänga något, gör du tacos så gör köttfärsås av det som blir över, du kan ha i majs, paprika och faktiskt tacosås med i din köttfärs, eller så gör man paj av det, jag hatar dock paj så det blir alltid kötttfärsås eller Wraps!! En annan viktig sak är bilden här under.

Släng inte trasor och diskborstar för dom luktar eller är lite smutsiga, koka dom i ungefär 10 minuter. Jag slänger dem inte förrän dom är oandvändbara, alltså när det är hål i dom eller är för fettiga.

Jag reser ju mycket med till Lund där min tjej bor, och därför så har jag även plannerat detta med, det blir resor ungefär var tredje vecka så som ekonomin ser ut nu, och om du skulle kolla på SJ priserna nu skulle dom ligga på runt 1500 för en resa tur och retur, boka därför i lagom tid, alltså helst 2 månader innan, men inte 3 veckor innan iallafall. Jag brukar få ge mellan 300-800 för en resa tur och retur när jag bokar i godtid. Här ser jag även till att hålla koll lite på busskortet i min stad om det är så att jag ska vara borta i flera veckor, ladda inte på ett månadskort om du inte tänkt närvara i samma stad under den tiden biljeten är gilltig.

Och ja sist men inte minst så är det diverse saker, alltså prylar, kläder och hygienartiklar, kläder handlar jag efter behov, och som mest när det är rea, nu är det sjukt billigt med kläder eftersom dom sänks skatten eller momsen (vet ej men sänkt har dom gjort iallafall) så det är inte så farligt dyrt längre, märkeskläder struntar jag i, jag tar det jag tycker är fint, skor brukar jag dock kosta på lite mer. Prylar och hygien är samma där, efter behov, går något sönder så köper jag en ny, typ som när min hårddisk gick sönder på datorn, köpte en ny dagen efter, men skulle aldrig falla i mig att göra det annars.

Plannera ekonomin noga så kommer det att gå! Jag lägger mest pengar på mat, speciellt nu när jag pluggar, resten är lite mer när det går sönder eller tar slut. Vi grejar det här!!

Gillar