Dokumentärer om orättvisor och terror

Hej på er,
Dagen idag har gått fort trots att det knappt hänt någonting. Jag och Eric skulle vända på dygnet men det har inte gått helt bra. Igår kollade vi en film som heter 438 dagar som handlar om journalisterna Martin och Johan som blev gripna i Etiopien och satt i fängelse där, blev dömda men sedan frisläppta efter 438 dagar. Det är alltså en film baserad på en bok om händelsen, därför ingen dokumentär. Det var verkligen en film som väckte starka känslor, att se hur de behandlar människor i Etiopien, hur fängelserna går till och hur man missbrukar sin makt, och sedan att se hur två svenskar blev behandlade under en rättegång, och jag kan tänka mig att befolkningen där inte blir behandlade mycket bättre. Det är så sjukt att se hur man under rättegången hör åklagare säga att de manipulerat bevis och trots det får man ha med det i bevisningen, likaså hur de använder falska vittnen för att bygga en historia som inte finns. Falska vittnen? Hela rättsystemet handlar om att människor ska vara ärliga, men där spelar det ingen roll. Trots att vi inte alls är nöjda med vårt rättsystem är jag glad att det inte går så långt som i Etiopien (som dock är en diktatur). Kort och gott var det en film värd att se och jag fick veta när jag googlade att det finns en bok som filmen är baserad för, och jag läste att Marin själv har kritiserat filmen eftersom han inte tycker att den framhäver alla saker som borde framhävas, så jag tror att jag ska ta och läsa boken när jag får tid.

Filmen fick mig också att tänka på en dokumentär som jag och Ellinor såg förra året som heter "Fånge hos Al - qadia" som handlar om tre män som blev kidnappades och hölls i fångenskap i 6 år hos terrorister. Den dokumentären finns på Svtplay. Också värd att se.

Som sagt har jag dock inte gjort mycket idag. Jag förbereder mig inför en presentation imorgon och ska ikväll ha ett zoom möte med min grupp, innan dess ska jag ha ytterligare ett zoom möte med en annan grupp från en annan kurs där vi ska lämna in ett grupparbete. Första mötet börjar om en halvtimme. Ända jag gjort förutom att sitta vid datorn var en kort springrunda vid lunch, det var dock extremt jobbigt idag, ursh.

Hoppas att ni haft en bra dag, vi hörs snart igen,

Kram / Erica

Gillar

Kommentarer