Dagen till ära passade jag på att baka hallonhjärtan. Dessa är sockerfria vilket inte märktes alls, de blev verkligen jättegoda. Kakorna blev min lilla alla hjärtans dag-present till familjen vilket uppskattades. Kärlek till er.

Recept:
3,5 dl vetemjöl
150 g växtbaserat smör
0,75 tsk bakpulver
1,5 tsk vaniljpulver
1,5 dl blötlagda russin
Hallon


Mixa samman rumstempererat smör tillsammans med russinen(efter att du hällt bort vattnet.) Blanda de torra ingredienserna för sig innan du blandar dessa tillsammans med smörblandningen. Knåda till en dag och kavla sedan ut degen för att göra kakor. Använd en pepparkaksform om du vill göra hjärtan! Hallonen sätter du på kakan precis innan de ska in i ugnen. Grädda ca. 10 minuter i ugnen, 200 grader.

Inspiration från Happyfood by Petra, så HÄR kan du läsa resten. <3

Hoppas att ni har haft en jättefin dag!

/Ida Woxlin

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Ikväll lagade vi något nytt - precis som rubriken lyder - fish and chips! Men en vegansk verision såklart. Så, hur blev det egentligen?

VEGANSK FISH AND CHIPS - RECENSION
Recept: Från Gustav Johansson på Jävligt gott, klicka här för att komma till receptet. Kortfattat så är denna veganska fish and chips = friterad tofu, remouladsås, mashed peas och sötpotatispommes.

Tillagning: I tidigare inlägg har jag tipsat om en video där Gustav lagar denna rätt vilket vi har kollat på och är något som jag tycker hjälpte oss under matlagningen, men vi följde självklart det skriftliga receptet. Att laga fish and chips själv från grunden tar självklart lite längre tid oavsett om det är veganskt eller inte, speciellt om man gör det för första gången. Jag och mamma hjälptes åt och tyckte det gick bra att laga men det kommer nog att gå ännu snabbare och lättare nästa gång. Ett tips är att verkligen ha receptet till hands hela tiden för att följa och göra alla moment steg för steg. Men summa kardemumma är att detta är något alla kan göra! Idag jobbade vi dock under lite tidspress så vi han tyvärr inte med att fritera potatisen utan vi stoppade endast in potatisstavarna i ugnen med lite rapsolja och salt. Blir fortfarande jättegott men såklart inte alls lika krispiga.


Slutresultatet:
Jag är verkligen imponerad! Den friterade tofun fick verkligen en så härlig, mjuk konstisens och blev tillsammans med alla tillbehör riktigt gott. Såsen var gudomlig!!! Är så taggad på att göra den igen fast till en annan rätt och med andra kryddor, den går ju att forma precis som man vill. Jag ger denna fish and chips en tummen upp och det gör även resten av familjen! Vi fick alltså en väldigt mumsig måndagsmiddag denna vecka. De tycker verkligen det är så roligt hur mycket god mat vi har ätit sedan vi bestämde oss för att ändra vår kost. Husmanskost utan animalier behöver verkligen inte vara svårt. Tänk bara hur lätt det blir när man slipper rensa bort ben och annat.. Så enkelt och gott med tofu! 

Om ni vill läsa receptet och kolla på videon hittar ni det HÄR.

/Ida Woxlin

Likes

Comments

Jävligt Gott är en matblogg av Gustav Johansson som verkligen är skitgrym på laga mat och skriva recept. Han har nu startat en serie där han bjuder in gäster som får vara med och laga vegansk mat, hur bra? Ett vegetariskt/veganskt matlagningsprogram är verkligen det som behövs! Första avsnittet är med Glenn Hysén som tidigare uttalat sig om vegetarisk och vegansk mat. Han sa i en krönika att "De som är veganer äter ju bara frön och gräs och allt vad det nu är, men skiter de fullständigt i kostcirkeln då? Jag tror det är svårt att vara vegetarian eller vegan om man håller på med idrott.". (Källa) Så roligt att se hans reaktion på veganmaten i videon! För inspiration och ett gott skratt tycker jag verkligen att ni borde kolla. Ha en fin vecka allihopa!

/Ida Woxlin

Likes

Comments

Söndag och sovmorgon! Det var längesen sist, men så härligt! Imorse passade vi därför på att göra en extra god frukost, vilket bestod av plättar. De blev riktigt goda! Dessa kan man göra både med och utan banan, men vi hade inga bananer hemma så idag blev det utan.

Ingredienser för ca. 14 små plättar (de blir säkert lika bra som pannkakor också)

  • 1,5 dl mjöl (vi blandade grahamsmjöl och vetemjöl)
  • 0,5 tsk kardemumma
  • 2 tsk bakpulver
  • 1,5 dl växtbaserad mjölk, t.ex. havremjölk, sojamjölk eller kokosmjölk
  • 2 msk smält kokosolja/kokosfett

Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Rör ner växtbaserad mjölk och den smälta kokosoljan. Stek sedan i kokosolja. Servera med valfritt tillbehör och du har jättegod och plättlätt plättfrukost! ;)

/Ida Woxlin

Likes

Comments

Ikväll har hela familjen avnjutit en middag tillsammans som alla älskade. Vi gjorde egna oumphburgare som var SÅ HIMLA GODA!!! Tänkte därför dela med mig av vad vi använde här. Har inte allt i exakta mått, utan mycket är en ”smaksak”.

Oumph
Vi använde oss utav Oumph Thyme & Garlic som vi sedan skar i bitar så det liknande Pulled Oumph, vill man använda den sorten istället går det självklart lika bra. Denna stektes tillsammans med BBQ-sås.(För er som ej vet är Oumph ett sojakött som köps i frysdisken)

Syrad lök
Koka upp: 1 dl ättika, 2 dl vatten och 2 dl socker. Lägg sedan i skivad rödlök och låt stå minst 1 timme innan servering.

Avokadoröra
Mosa avokado tillsammans med salt, svartpeppar och lite limesaft. Hacka jalapeño och blanda i.

Sås
Vi använde oss utav iMat Fraiche. Där hade vi i vitlök, chiliflakes, gräslök, persilja och paprikakrydda.

Sötpotatispommes
Till burgaren gjorde vi sötpotatispommes - min absoluta favorit! Skär potatisen i önskad pommesstorlek och in med det på en plåt med lite rapsolja och salt.

Servera allt ovan tillsammans med tomat, sallad och ruccola. Till burgarna åt vi surdegsbröd.

MUUUMS!!!! Vegansk och supergod. Kan det bli bättre? 


Har ni inte bestämt resten av helgens maträtter än - prova denna! Ni kommer inte att bli besvikna.

/Ida Woxlin

Likes

Comments

"Hej! Jättebra initiativ, jag har varit vegetarian i 3 år och vegan i 2 av de åren. Jag undrar bara om du är vegan eller vegetarian som du skriver? Ifall du inte är vegan ännu skulle jag gärna maila och sånt om hur man kan bli det och underlätta övergången, för det är ju bäst från ett miljöperspektiv men också etiskt att vara vegan! Men måste ändå hylla enbart vegetarianismen, det är självklart superbra bara det. Det finns massor med grupper på Facebook om veganism som är otroligt hjälpsamma och trevliga, exempelvis "Vad äter du för veganmat idag?" som är användbar för inspiration osv när man är lite trött på det man vanligen lagar 😉 Hoppas du ser denna kommentar och fortsätt blogga med detta superinitiativ! Mvh Alva"

Hej Alva! Tusen tack för din feedback och intressanta kommentar. Vad grym du är som är vegan! Jag håller verkligen med dig, självklart är det allra bästa att vara vegan både ur miljöperspektiv och det etiska. Det är fruktansvärt hur mejeriindustrin går till och vilken okunskap som finns även där.

Jag kan inte säga att jag är vegan, men jag äter sällan mejeriprodukter och det av just anledningarna som du nämnde (miljö, etik). Får jag välja undviker jag det. Här hemma använder vi oss av havremjölk, havregrädde, soyghurt och så vidare i så stor mån som möjligt. Vi försöker bli bättre på det hela tiden! Jag äter inte heller ägg. Det är svårt att säga hur framtiden ser ut, men som jag känner nu vill jag verkligen fortsätta på samma spår och äta veganskt. Har du några tips till mig och min familj får du jättegärna dela med dig!

Kram Ida

En bild på en av mina veganska favvo-rätter till vardags! Såå god.

Det jag har gjort är att:
- Fräst på tofu tillsammans med hackad rödlök, paprika, vitlök och zucchini (steker i rapsolja)
- Hade sedan i soja som "kokade upp" tillsammans med ovannämnda ingredienser
- Kokat matvete
- Toppat rätten med lite basilika och persilja

Voliá! Mycket gott mycket gott.

/Ida Woxlin

Likes

Comments

Att börja äta mer vego betyder inte att man behöver ge upp sina favoriträtter, tvärt om! Kanske gillar du tacos, lasagne, köttbullar eller köttfärssås? Allt detta och supermycket mer går att göra vegetariskt och som ny på vegomat skulle jag säga att det absolut enklaste är att börja veganisera sina maträtter man redan äter. Till exempel med:

- Quornfilé
- Quornfärs
- Sojafärs
- Sojabullar
- Sojakorv
...och så vidare.

Byt ut köttet i maträtten till något av detta och vips har du en jättegod vegotallrik! Vegokött är dessutom otroligt lättlagat och tar upp kryddor/smaker riktigt bra, vilket gör att det är svårt att misslyckas. Genom att endast göra ett byte till dessa produkter som är väldigt enkelt gör det en väldigt stor skillnad. Om vi tar färs som exempel, så är det nämligen så att sojafärs har ett utsläpp på 0,5 kg växthusgaser per kg medan nötfärsen har utsläpp på 23-43 kg växthusgaser per kg. Stor skillnad va? Och tänk vilken stor skillnad för miljön om fler valde sojafärsen!



Som Samuel Skånberg skrev på sin facebook:

"- Sojafärsen har utsläpp på 0,5 kg växthusgaser per kg och nötfärsen har utsläpp på 23-43 kg växthusgaser per kg (Nötkött har lite olika utsläpp beroende på källa. Baljväxter har utsläpp på 0,5 kg)

- Sojafärsen kan hjälpa dig att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar och nötfärsen kan leda till hjärt- och kärlsjukdomar och är klassad som troligen cancerframkallande enligt WHO
- Sojafärsen kommer från växter och nötfärsen från djur som har växt upp under lidande och våldsamt dödats
- Sojafärsen kostar 62,90 kr/kg och nötfärsen 89,90 kr/kg

Så jag skulle vilja peppa dig att testa på att använda sojafärsen nästa gång du ska göra spagetti och köttfärsås eller tacos. Jag tror du kommer att gilla den!"

Källor:

https://www.livsmedelsverket.se/…/miljo/miljosmarta-m…/kott/
http://www.dn.se/…/21-tips-sa-far-du-ned-dina-klimatutslapp/
http://www.naturvardsverket.se/…/IS…/6600/978-91-620-6653-6/
http://blogg.naturskyddsforeningen.se/…/kott-klimat-och-en…/
https://www.dagensmedicin.se/…/kott-listas-som-cancerframk…/
http://www.djurensratt.se/djur-i-livsmede…/kor-kalvar-tjurar
http://www.fokusforskning.lu.se/2014/10/16/2516/
http://www.lakareforframtiden.se/…/baljvaxter-skyddar-mot-…/

/Ida Woxlin

Likes

Comments

Att äta vegetariskt är inget nytt för mig, däremot har jag inte alls varit vegetarian speciellt länge. Jag skulle säga att jag har ätit vegetariskt till ca. 50-70% under de senare 2-3 åren och under i princip hela min gymnasietid har jag ätit vegetarisk lunch i skolan. Hemma har jag ätit kött, dock har jag och min familj aldrig haft en jättestor köttkonsumtion (jämfört med många andra svenskar) men vi har absolut ätit kött och det mer än vegetariskt. Att jag började äta mer vegetariskt för ett par år sedan hade egentligen ingen specifik anledning mer än att jag tyckte det var gott men jag har heller aldrig varit en köttälskare av många anledningar. Men ja, jag har ätit kött och jag har i vissa fall tyckt att det har varit jättegott, men inte mer än så. Jag visste också att "det ska vara bra" att äta vegetariskt utan någon mer ingående fakta. För ett tag sedan tog jag äntligen steget till att bli 100% vegetarian och det är ett av de bästa besluten jag har gjort.

Varför jag blev vegetarian nu? Jag har sett dokumentärer, läst artiklarna, granskat fakta, lyssnat på podcasts... och så vidare. När jag blir intresserad av något vill jag lära mig allt. Och att denna informationen inte har nått mig tidigare gör mig både frustrerad, arg och ledsen, samtidigt som jag skäms lite. Jag tror absolut att informationsbristen har att göra med att det ofta är känsligt att prata om mat. Och speciellt om kött! Men det tänker jag göra nu. Mat är något människan anser som något naturligt, som tradition och "hur det alltid har varit". Av den anledningen är människor tyvärr ofta inte lika öppen för fakta och förändring. Men det är just det vi måste våga vara. Jag vill tacka alla som vågar prata om detta och för att jag äntligen har fått denna värdefulla kunskap.

Idag är jag vegetarian av främst 3 st anledningar: miljö, hälsa, och djur. Jag skulle kunna skriva jättemycket om alla tre, men jag tänker att vi tar det lite enkelt och kortfattat i detta inlägg. (Alla källor finns i slutet av detta inlägg.)

MILJÖ
Köttproduktionen påverkar klimatet lika mycket som HELA transportsektorn - alltså alla bilar,båtar, tåg, bussar och flyg tillsammans. Hur sjukt är inte det? Om vi ska kunna minska världens utsläpp och uppnå miljömålen måste vi börja agera -och den enskilt mest kraftfulla åtgärden är att äta mindre kött. Vad som är skrämmande i detta är att dagens klimatpolitik nästan enbart handlar om transport och energi, vilket är superviktigt, men något som verkligen måste tilläggas är vi konsumenters otroligt stora miljöpåverkan bara genom det vi stoppar i oss. Det spelar ingen roll om vi skulle skapa ett fossilfritt transport och energisystem som används för uppvärmning av ladugårdar, traktorer, djurtransporter mm, så skulle ändå matens klimatpåverkan vara störst och motsvara hela vårt utsläppsutrymme 2050. Köttproduktionen är den största anledningen till förstörelse av regnskogen, artutrotning, döda zoner i havet, vattenförorening, förstörelse av markanvändning och vattenförbrukning, bland annat på grund av allt foder som till köttdjuren. I Sverige äter vi kött på ett extremt ohållbart sätt. Miljön är det viktigaste vi har och varje gång en köttbit läggs på tallriken påverkar det miljön negativt, tyvärr. 70% av vår åkermark går åt till betesmark och djurfoder, som de ska äta för att vi sedan ska äta dem. Det krävs alltså sjukt mycket foder (växter) för att producera en liten mängd mat (kött i detta fall). Tänk hur många fler magar vi skulle kunna mätta på ett mycket billigare och hållbarare sätt genom växter. Rekommenderar er verkligen att läsa denna artikel!


HÄLSA
Idag äter vi svenskar i genomsnitt så mycket kött att vi ökar risken för tarmcancer, bröstcancer, diabetes, övervikt och hjärt- och kärlsjukdomar. Och ja, detta finns bevisat! Bland annat Världscancerfonden, Livsmedelsverket och Jordbruksverket rekommenderar att vi minskar animaliekonsumtionen av hälsoskäl. Världshälsoorganisationens internationella cancerforskningsinstitut IARC har dragit slutsatsen att processat kött är säkert cancerframkallande, medan rött kött ska klassas som cancerframkallande med mycket hög sannolikhet, vilket gör att man jämför bacon och salami med exempelvis cigaretter. Den absolut vanligaste frågan och myten är att "vi måste äta kött" för att få i oss allt vi behöver. Men det finns ingenting i kött som vi inte får i oss på annat sätt. Till exempel: all protein som vi får i oss när vi äter kött är protein som djuret har fått i sig från växter. Alltså - det protein som som finns i kött har djuret få i sig av sitt växtbaserade foder, för att all protein kommer ifrån växter. Så det säger ju sig självt att man får i sig mer protein om man äter växterna själv än att djuren ska äta det först, vilket gör att det dessutom blir billigare, miljövänligare och hälsosammare. En växtbaserad kost innebär väldigt många hälsofördelar, till exempel en betydligt mindre risk att få ovannämnda sjukdomar.

DJUR
I denna värld har tyvärr våra djur ingen talan alls. Vi gör vad vi vill och behandlar dom som vi vill. Djur och kött har varit en så stor del i vår kost så pass länge att det inte ifrågasätts av "den vanlige konsumenten". Men jag tvivlar på att det inte är lika många som hade ätit kött om vi idag, 2018, skulle komma på att vi skulle börja slakta andra levande varelser för att äta dem. För hur sjukt är inte det, egentligen? Nej, vi behöver inte slakta djur för mat för att världen ska fungera. Jag kan inte tänka mig den enorma smärtan alla djur utsätts för, endast för människans skull. Jag vet att det finns gårdar som tar hand om sina djur på otroligt bra sätt och där djuren verkligen får ett fint liv, men dessa är väldigt väldigt få. Och det spelar ingen roll, för oavsett hur bra liv ett djur har haft så är det ju inte mer okej att döda djuret bara för det...

Med alla dessa argument och fakta var det ett lätt val för mig att bli vegetarian. Om jag kan bidra till ett bättre klimat genom att inte äta kött, bidra till bättre djurrätt och dessutom påverka min egna hälsa otroligt positivt - så självklart vill jag göra det! Jag ser ingen som helst anledning till att äta kött igen. Den absolut enda anledningen till köttätande skulle vara för att det är gott, men varför skulle det argumentet vara relevant? Vi befinner oss just nu i en klimatkris där vår jord kommer att kollapsa om vi inte börjar ändra våra vanor. Att då utesluta kött är det absolut minsta jag kan göra. För att världen ska klara tvågradersmålet krävs det stora förändringar, vilket inte innebär att förlita oss på teknik och politiker. Tro det eller ej, men teknik och politiker kommer inte kunna rädda världen utan oss. Det handlar om oss vanliga människor och våra vanor - som vi måste förändra. För i krissituationer måste man ändra vanor (vilket självklart inte endast innebär vår mattkonsumtion). Jag vet själv att man kan känna sig otroligt maktlös angående vårt klimat, men den enda makten vi har är över oss själva och vår egen konsumtion. Därför är det jätteviktigt hur vi använder den makten. Mat konsumerar vi varje dag och är en väldigt stor del av vårt liv. Förutom att exempelvis gå med parti och därmed påverka klimatpolitiken, är att ändra sina matvanor en av de absolut mest effektiva saker du som enskild person kan göra för miljön. Och för dig själv, samt djuren.

För visste du att det krävs 15 000 liter vatten för att producera 1 kg nötkött? Att en global övergång till växtbaserad kost kan spara 700-1000 miljarder dollar per år i minskade sjukvårdskostnader samt att det bedöms att drygt åtta miljoner människoliv årligen ska kunna räddas? Och att ca. 100 miljoner djur dödas varje år på svenska slakterier?

Värt att tänka på.

(Källor: 1,
2, 3 , 4 , 5, 6, 7 - klicka på respektive siffra för mer information. )

/Ida Woxlin

Likes

Comments

Okej, då var det dags igen - att skriva och publicera det i en blogg. Ibland kliar det i fingrarna och nu gör det det. Jag såg en dokumentär för ett tag sedan där en klok kvinna sa något i stil med "social medias is the most important thing for this movement". Och jag kan inte annat än att hålla med. Hennes ord går att applicera inom allt, för utan våra medier skulle vi omöjligt kunna sprida så pass mycket information och aldrig kunna förändra saker så pass snabbt. Kolla bara på #metoo-rörelsen, sån otroligt viktig grej. Där pratar vi verkligen om sociala mediers styrka och makt att påverka! Men bland annat tack vare denna kvinnas ord kände jag att nu är det dags att skapa en blogg. Om jag kan (iallafall försöka) vara med och bidra till en bättre värld vill jag det.

Jag är 18 år, jag är varken expert eller forskare. Men jag är en människa precis som du, och jag anser att det är vår skyldighet som varelse på denna jord att ta ett ansvar för vår planet och därmed skaffa oss kunskap om hur vi kan minska vårt ekologiska fotavtryck - alltså vår påverkan på klimatet. Men jag vet också att det inte är lika självklart för väldigt många så som det är för mig, och att det inte är helt lätt alla gånger. Jag är säker på att det inte bara är jag som har hört kommentarer som "men det gör ju ingen skillnad bara för att jag gör så"? Eller är du kanske den personen? Men det funkar inte att tänka så. Vi kan inte förlita oss på att tekniken ska rädda allt eller att politikerna ska lösa världens alla problem, för det kommer inte att hända. Det börjar med oss. Hade vi alla haft det tankesättet skulle vi stå still på ruta ett. Ingen enstaka person kommer att kunna rädda hela världen, men någon måste börja och där har vi alla en del i det hela. Vi måste ta ansvar och inte blunda för problemen och det som vi, du och jag, bidrar med. Klimatet förstörs av oss mer och mer för varje dag. Fortsätter vi på samma spår kommer det förstöras för gott, och om klimatet förstörs kommer vi inte att kunna laga det igen vilket sätter framtida generationer i en fruktansvärd situation.

Den senaste tiden har verkligen påverkat mig just angående detta och det känns nästan som om en helt ny värld av kunskap har öppnat sig för mig. Min största fråga, varför är det ingen som har lärt mig detta tidigare? Varför har vi aldrig pratat om detta på riktigt i skolan? Det denna blogg kommer att handla om är ändå saker jag har läst på om självmant och då tänker jag på hur otroligt många som inte alls har en aning, framförallt hur många som inte vill eller vågar inse. Min tanke med denna blogg är inte att övertyga någon till något, det kommer aldrig att vare syftet. Man kan inte förändra någon om personen i fråga inte är villig att förändras. Syftet med denna blogg är att jag vill dela med mig av mina kunskaper, mina tankar, mina tips och förhoppningsvis kanske jag kan inspirera någon på vägen. Som sagt, sociala medier är bland det viktigaste vi har för att sprida och förändra, och därför väljer jag att detta. Hoppas ni ska trivas på min blogg!

/Ida Woxlin

Likes

Comments

Jag heter Ida Woxlin, är 18 år och går sista året av ekonomilinjen på gymnasiet. Tidigare har jag bloggat om mitt starka intresse till ridsporten som jag fortfarande har, men tanken med denna blogg är inte hästar, den typen av blogg känner jag mig "klar" med för tillfället. Men vem vet, det kanske förändras i framtiden. Vill ni följa mitt hästliv kan ni göra det på instagram - @teamwoxlin!

Denna blogg kommer att handla om hur vårt val av kost påverkar miljö, hälsa och djur. Hur påverkar vårt val av kost det viktigaste vi har - miljön? Och hur påverkar det vår hälsa, egentligen? Hur kan vi göra för att minska vårt ekologiska fotavtryck och dessutom må bra själva?

Varför bloggen heter som den heter är för att jag själv är vegetarian och det är det som i princip allt i denna blogg kommer att bygga på. På en vegoblogg kommer det alltså att bjudas på recept, fakta, tankar, tips och en hel del annat. Välkomna!

Kontaktuppgifter:
Instagram: idawoxlin
Mejl: idawoxlins@hotmail.com

Har ni frågor, kontakta mig genom ovanstående eller lämna en kommentar.

/Ida Woxlin

Likes

Comments