Walk of Life och det stora beslutet

Alla människor har väl någon låt som de har ett särskilt minne till. En sådan låt för mig är Walk of Life med Dire Straits. Och minnet är starkt förknippat med Brisbane Gateway Bridge på bilden nedan. Som ni ser har bron en väldigt markant topp. Det är högst upp på denna topp som mitt minne utspelar sig.

Där befann jag mig i December 2003. Solen gassade och jag var 24 år. Mina väskor var packade och jag var på väg till flygplatsen i Brisbane. Efter fem år i Australien var jag på väg att flytta hem till Sverige.

Jag pluggade där i 3 år. Så länge jag pluggade fanns det ingen anledning att fatta något beslut om jag skulle bo kvar eller inte. Men sen. När jag avslutat min utbildning och börjat jobba. Då behövde jag fatta ett beslut. När det fanns ett förhållande som skulle ta vägen någonstans. Det fanns ingen mening att fortsätta det om jag ändå skulle flytta hem en dag. Det var så svårt att bestämma mig för vad jag ville. Det hjälpte ju inte heller att mannen i fråga tyckte att jag fick bestämma helt och hållet (bara det borde ju varit en rätt bra ledtråd...men man lär sig). Beslutet ter sig så enkelt nu med facit i hand, men då var det svårt. Två år av ständigt och ångestfyllt velande. Ju längre jag stannade, desto mer förankrade jag mig i mitt liv i Australien och desto mindre hade jag som band mig till Sverige. Jag tappade kontakten med nästan alla vänner hemma.

Men i slutändan kunde jag inte tänka mig att bo så långt från min familj. Kanske skulle jag kunna åka hem var tredje år. Det kunde jag inte leva med. Och tänk om jag skaffade familj. Då skulle jag aldrig kunna flytta hem till Sverige igen. Det skulle göra mig hjärtslitande olycklig. Det visste jag. Så det var enkelt. Fast det var svårt.

Men den där dagen mitt på bron var beslutet fattat och jag svävade på moln för det kändes så rätt. Walk of Life spelades på radion. Mitt i låten, när Mark Knopfler sjunger "Wooo-hoo-hoo" var jag mitt på bron och mitt i mina lyckokänslor. Det kändes verkligen som att jag var på väg rakt in i en ny, spännande och rolig fas i mitt liv och det där Woo-hoo:et passade in så bra. Jag tänker på det ögonblicket där på bron precis varenda gång jag hör den där låten och blir lite varm i hjärtat då.


(Bild lånad här)

Gillar

Kommentarer