Semester dag 1 - i förfädernas fotspår

Längs den här stigen, i den här urskogen, promenerade vi igår. Det är vägen till en plats jag varit sugen på att besöka ett tag. Den leder till Allatorps kvarn, eller rättare sagt det lilla som finns kvar av den. Allatorps kvarn var hem åt vår förfader Johannes Pettersson, vår farfar Frans farfarsfarfar, under en ganska stor del av hans och familjens liv.

Johannes och Märta flyttade dit runt 1776, när deras förstfödda son var ett år, och bodde kvar där fram till 1796 då de flyttade vidare till Östra Torsås. Johannes son och vår anfader Jonas är den första som använder namnet Tengbom. Jonas levde ett liv som utfattig med många munnar att mätta. Johannes och Märtas andra barn råkade också ut för tråkiga saker i livet. Bland annat blev Petter dömd för att ha ett förhållande med en piga han inte var gift med och skickades på straffarbete i stenkolsgruvan i Höganäs och Christina förlorade både sin man och sin dotter i en drunkningsolycka en decemberdag.

Trots att det inte finns mycket att se längre är det ändå en fin känsla att trampa omkring på samma stigar som våra förfäder gjort. Det största fyndet jag hittade var vad jag tror har varit en jordkällare.

Det fanns även en lång stenmur som jag föreställer mig att Johannes har varit med och byggt för att kunna bruka sin jord.

Av själva kvarnen fanns ingenting kvar. Jag hade nog förväntat mig något i alla fall med tanke på att den sista mjölnaren lämnade 1912, så det var ju "bara" drygt hundra år sen. Det kan ju inte ha varit någon stor kvarn tänker jag med tanke på hur smalt vattendraget var.

Bron över ån, en gammal grindstolpe, ån och en jättebred mur som löpte längs hela ena sidan av ån.

Vi var rätt tidigt ute eftersom vi hade sett på väderprognosen att det skulle bli åska runt lunchtid. Vi hade riktig tur och slapp regn under tiden vi var där (det var en promenad på en halv kilometer eller så in i skogen). Men på väg hem igen kom världens hällregn. Vi åkte in till stan och uträttade lite ärenden. Bland annat köpte vi ett par markdukar till då det börjar närma sig att fylla uppfarten med grus. (Hurra!) Lillen fick även köpa sig sin sommarpresent, som han brukar få göra i början av semestern varje år. Vi stannade på Max och åt lunch och träffade några vänner där som vi inte har sett på över ett år, för det har bara inte blivit av. Så kul! Så nu ska vi försöka få till en träff i sommar i alla fall.

Efter maten åkte vi och köpte ny mat till Sivan. Hon har blivit mycket bättre med det nya fodret och vi är så glada! Hon kliar sig fortfarande lite då och då, men inte alls lika ofta som innan och inte alls så frenetiskt. Så det har verkligen hjälpt. Vet inte om det beror på att det inte är något spannmål i eller om det är något annat, men huvudsaken är att det har gjort skillnad! Det enda som är lite negativt är att hon luktar ganska illa. Hon luktar liksom väldigt starkt som sin mat. Vi har snaggat skägget så att det är ganska kort, men det har inte hjälpt helt. Jaja, hellre att hon luktar illa än att hon far illa.

Jag grävde lite på uppfarten på kvällen och sen släktforskade jag lite medan Martin såg en EM-match på TV.

Det var en sån bra dag!​

Gillar

Kommentarer