Om möss och människor

Nu kommer det här nog bli ganska långt....men det blir ju så när det finns så mycket att säga om nåt.

Det debatteras ju ganska friskt om huruvida man är rasist eller inte för att man röstar på SD. Ett tag tänkte jag att det kanske var möjligt att människor innerst inne är rädda för invandrare och därför röstar på SD. Men, nu har jag kommit på andra tankar.

Det är ju så nämligen att jag gillar Fi. Inte allt, men jag gillar grundidén att maktstrukturerna i samhället måste förändras och att vi måste börja redan från tidig ålder att lära oss att alla människor är lika värda och alla ska behandlas lika. Jag tror att det är bra, dels såklart för att människor kommer må bättre, men också för att när människor mår bättre kommer vi spara in enorma summor pengar i samhället (som vi bland annat kan lägga på att hjälpa fler invandrare!)
Utan förtryck i form av mobbing, våld i hemmet, etc,, kommer det minska belastningen avsevärt i form av psykvård, sjukskrivningar osv. Det kommer även minska alkohol- och narkotikamissbruket i samhället och även kostnaderna för missbrukarvård och medbeorendevård. Jag tror helt enkelt att vi måste satsa på att få människor att må bättre.

Saken är den att även om jag skulle rösta på Fi, skulle jag inte vilja att Fi ska styra Sverige. Absolut inte faktiskt, det tycker jag inte något specialinriktat parti ska göra, men jag tycker det är viktigt att deras frågor är med i debatten i riksdagen. Se bara vad som hände nu sist de nästan kom in i riksdagen. Jämställdhet och kvinnofrågor blev valfrågor som debatterades av de andra partierna. Skitbra! Precis den effekten skulle jag vilja att Fi hade i riksdagen.

Så jag tror att personer som röstar på SD tänker ungefär likadant. Man kanske inte har något emot invandrare, eller ens tycker att invandringen ska begränsas. Men man ser ju att integrationen är på tok för långsam och att det är svårt som nyanländ att komma in i samhället, hitta jobb, osv. Och därför vill man att någon ska prata om det, försöka hitta en lösning. Men det händer inte av någon anledning. Det enda man pratar om är hur många invandrare man ska ta in. Aldrig om hur man bäst ska hjälpa de som redan är här. Det är riktigt frustrerande och jag tror att många tänker att en röst på SD kanske kan få igång debatten. Men det har ju inte riktigt funkat på samma sätt som för Fi.

Även om man inte vill prata med SD i riksdagen, så tycker jag ändå att partierna ska diskutera integration sinsemellan i riksdagen. Kan man som svensk få en ersättning för att man hjälper en nyanländ familj in i samhället? Många ensamma människor kanske skulle tycka om att få känna sig delaktiga i samhället, tjäna lite extra och känna sig mindre ensamma. Sen tycker jag att man ska ta tillvara på de resurser invandrare ofta besitter. Det är ju ofta inte så att de varit overksamma i sina hemländer. Kanske kan man lägga energi på att ta reda på hur deras utbildningar/kompetens behöver kompletteras för att överensstämma med svenska standarder, så att vi kan använda deras kunskap.

Lite i de här banorna tänker jag idag.

Nu blev jag avbruten för det kom en leverans med en, vad heter det, korvmaskin (!?) Ja vi ska göra egen korv i alla fall. Elektrolux home har en julkalender på sin hemsida med en produkt till halva priset varje dag. En dag var det en sån här tjofräs som vi velat ha, så vi slog till!

Sen har jag ringt Anticimex. Mössen har gått för långt nu. Igår hittade vi deras vinterförråd med inneboende i vår garderob. En hel barngummistövel fylld med Sivans hundmat, samt lite söndertuggat material från diverse koftor, mössar och vantar som vi haft i garderoben. En hel kasse med kläder som de förstört fick vi slänga. Det var droppen!

Plötsligt kom den lilla musen utspringande. Sivan var tyvärr ute på tomten just då, men jag ropade in henne och hon var lite mer taggad på att söka efter musen med oss nu när vi (jag!) var så uppspelta. Så vi kände lite nytt hopp för att det kanske bor en musjägare i henne trots allt, men, någon helhetslösning är hon inte, så jag hoppas Anticimex kan få bort dem! Såg på deras hemsida att de har någon form av elektroniska fällor de sätter ut och man får ett sms när nån har gått i fällan, det tyckte jag var lite roligt.

Här kommer lite bilder från December:

Finaste lilla hjärtat bakar lussebullar hemma hos mormor

Vårt snygga pepparkakshus
Jul på Kojtet
Morgon på Kojtet ?
Nähä. Back to work!Gillar

Kommentarer