Fikonträdet

Nej, lille vän. Du är inte död. Mamma ska rädda dig!

Det här är alltså fikonträdet som jag och Martin fick när vi fyllde år förra året. Det tappade plötsligt sina blad och sen var det utan blad länge. Jag trodde att det hade dött då, när det plötsligt fick för sig att börja skjuta skott igen och fick jättefina stora blad. Som sen ramlade av igen. Det var flera månader sen den hade blad nu och nu känner jag att det är dags att gå till botten med det här. Hur vill den egentligen ha det?

Internetet (bland annat här) föreslår följande:

Vinterförvaring:
Den fäller blad på vintern. Därför behöver den inte stå ljust utan bara frostfritt. Ha den ute fram tills första frosten och ställ den sedan på ett mörkt och frostfritt ställe. Garaget är ett utmärkt ställe att ställa undan den på. Cirka 5-10 +. Den behöver inte särskilt mycket vatten under vinterförvaringen, cirka 1 dl per månad. De kan också övervintra inomhus i värme, men får då lätt skadedjur. Det är bättre att låta det stå kvar i vinterförvaringen fram tills det är varmt nog att ställa ut krukan, än att ta omvägen via rumsvärme (då blir bladen väldigt känsliga för frost, blåst och sol)

Vår/sommar/höst:
Sätt ut den när frostrisken är förbi. Ge näring 2-3 gånger per månad under sommaren, sluta ge näring på sensommaren (juli-augusti). Låt den torka ut mellan vattningarna för att den ska sätta frukt. Beskärning görs under JAS (juli, augusti, september).

Fikon vill ha det trångt i krukan då det främjar fruktsättning. Omplantering vartannat/vart tredje år. Såjord är bättre än citrusjord då den är mindre näringsrik och har ett något högre pH. Jorden ska vara lucker, så blanda gärna i lecakulor eller barkmull. Man ska inte gödsla för kraftigt, för då kommer massa blad men ingen frukt. De ska späkas och ha det knapert för att ge bäst frukt (stå trångt och låt den torka ut ibland).

Sticklingar tas bäst när bladen börjar gulna på hösten. Klipp av en cirka 15 cm lång gren och sätt den i en kruka med torv- och sandblandad jord. Håll jorden lätt fuktig med en plastpåse över. En varm plats underlättar rotbildningen, men sticklingen ska inte stå i direkt solljus.

Gula blad beror oftast på följande:
1) för mycket vatten
2) för lite vatten
3) för lite kvävegödsel
5) stress om trädet nyligen planterats om
6) skadedjur

Ska följa det här till punkt och pricka nu och till våren vet vi om det har fungerat. Håll tummarna! Nu ska jag först och främst ställa ut plantan på altanen igen och ha den där fram tills frosten, sen åker den in i garaget med en skvätt vatten då och då. Planterade om den strax innan jag skrev det här och använde då citrusjord blandat med vanlig jord. Så det var inte den bästa starten, men men, förhoppningsvis funkar det ändå.

Gillar

Kommentarer