Bredbladigt bocktörne (Gojibär)

Den här plantan har fått komma upp från källaren nu där den har övervintrat under växtlampan. Just nu ser den inte mycket ut för världen och man kanske kan undra om den lever, men det gör den. Den såg likadan ut förra året efter övervintringen och dessutom har jag beskurit den på de få blad den hade. Men snart kommer den få blad och bli så fin igen så.

Det är tre år sedan jag sådde den från frö och i år känner jag att det är dags att plantera ut den på friland. Den ska klara zon 3-4 och jag bor precis på gränsen mellan zon 3-4 här i Vislanda. Vintertäcker man bara så borde det gå bra.

Jag har tänkt att den ska få bo bakom vedboden när jag är klar med marken där i vår/sommar. Då står den i söderläge med ett värmande plank bakom sig. Jorden är inte den bördigaste på platsen, men den ska väl inte vara så kräsen med tanke på att den ursprungligen växer i Himalayas bergstrakter. Blomsterlandet hade mycket bra information om den på sin sida. Bland annat detta:

För optimerad bärskörd: Klipp ner busken på våren i 50-70 cm höjd. Led upp 5-7 nya skott på en vägg, i en spaljé eller liknande. De nya skotten växer kraftigt och sätter blommor och så småningom gojibär, men ganska lite blad. Därför behöver plantan de lägre sittande grenarna med mer blad för att producera tillräckligt med kolhydrater till en riklig produktion av gojibär. Samtidigt sitter gojibären luftigt och soligt på de uppbundna skotten, vilket gynnar utveckling och mognad av gojibär.

Gillar