Mitt höstprojekt: att äntra Harry Potters värld

Hej! Idag har jag en kul grej att dela med er. Jag har nyligen dragit igång ett höstprojekt! Och det är inte att börja träna eller rensa ut ytterligare grejer eller något annat i "ny termin, nytt jag"-anda. Nej, det är faktiskt ett projekt som till hundra procent innebär nöje. Mattias är också med på ett hörn faktiskt. Jag har bestämt mig för att en gång för alla läsa Harry Potter-serien. Efter varje avklarad bok kommer jag och Mattias sedan ha filmkväll med tillhörande film.

Jag gjorde ett försök att läsa Harry Potter-böckerna någon gång på mellanstadiet men tog mig bara igenom de två första, sen fick jag lust att läsa något annat och glömde bort HP-serien. Till saken hör att Harry Potter-hypen var större än någonsin vi den tidpunkten, eftersom de sista filmerna skulle komma ut. Jag har en tendens att tröttna på det som för tillfället är trendigt, jag tror sällan att något - oavsett om det är en bok, film eller maträtt - kan vara lika bra som all uppståndelse omkring den hävdar. Så även fast många har tipsat mig om Harry Potter och trott att det skulle passa mig så har jag viftat bort det.

Men, snart tio år senare har jag alltså bestämt mig för att göra ett nytt försök, efter att jag upptäckt ljudböcker. Att det var Björn Kjellman som har läst in alla böcker bidrog också, jag tycker extra mycket om honom sedan han gjorde rollen som Pelle Svanslös. Dessutom kändes Harry Potter-serien som ett mysigt höstprojekt, då hösten är den ultimata årstiden för böcker och filmer.

Totalt är Harry Potter-ljudboksserien cirka 142 timmar lång, tycker det är ganska maffigt. Undrar hur lång tid det tog att spela in?

Så, vad tycker jag hittills? Jag älskar det. Hittills har jag lyssnat på en bok i veckan de senaste tre veckorna (och därmed hunnit se de två första filmerna). Björn Kjellman gör olika röster till de olika karaktärerna i böckerna, vilket jag vet att folk tycker olika om när man gör, men i min mening bidrar det till sagokänslan kring historien. Det är så mysigt att lyssna medan jag donar här hemma eller promenerar. Drömma sig bort till en värld fyll av magi och trolldom, tillsammans med nyfikna 11-åringar i form av Harry, Ron och Hermione. Jag har sett ut ungefär som på ovanstående bild varje gång jag tagit på mig hörlurarna, här fysiskt men långt borta i tankarna. På Hogwarts närmare bestämt.

Nu till något extra kul med mitt höstprojekt! I lördags, på dagen 20 år sedan den första boken om Harry Potter kom ut på svenska, Harry Potter och de vises sten, släpptes den svenska Potterpodden. Det är en podd skapad av Storytel och Rabén & Sjögren. I totalt sju avsnitt kommer journalisten Marie Birde gå igenom och diskutera Harry Potter-böckerna en i taget. Varje avsnitt gästas också av en eller två gäster, som givetvis är Potter-fans. (Eller Potter-heads som de kallas.) Första avsnittet gästas av ingen mindre än just Björn Kjellman och tillsammans med honom Gabriella Gomez från Science Fiction bokhandeln.

Det verkar som att Rabén & Sjögren har flera roliga grejer på gång i år med anledning av 20-årsjubiléet, något jag totalt missat men som passar väldigt bra ihop med mitt höstprojekt. Ser fram emot att fortsätta lyssna på Harry Potters äventyr, se filmerna och nu dessutom grotta ner mig ytterligare med hjälp av Potter-podden!

Gillar

Kommentarer

IP: 82.99.3.229