Igår jobbade jag min sista dag på återvinningscentralen. SÅ skönt! Sista veckorna var det riktigt kallt att stå och jobba i det där stora plåtskjulet, speciellt kl 5 på morgonen. Händerna och tårna var nedfrusna och fingrarna började göra ont på grund av att göra samma rörelser hela dagarna. Men, jag ska inte bara klaga. Arbetskamraterna var riktigt schyssta och sista dagen, då dessutom en till slutade, så bjöds det på Subway-take away. Det hjälpte också att lyssna på musik/podcasts/ljudböcker under tiden jag arbetade.

Nu är det 8 dagar kvar tills vi åker till Bali, vilket ska bli så kul! I Queenstown är det, i princip, vinter och idag har det snöat, så det ska bli skönt med sol och värme. Klimatet här är ju ungefär som i Skåne och jag gillar inte direkt vintrar som består av slask..

Efter Bali så åker jag hem till Sverige, efter några dagar i Queenstown igen. Det ska bli skönt att komma hem, jag saknar vännerna, familjen och jobbet där hemma. Det ska även bli skönt med sommar igen. Det här med att skippa vintern kanske är ett vinnande koncept för mig! Ska det vara vinter så tycker jag att det ska vara några decimeter snö och verkligen ett "winter wonderland", i alla fall i någon vecka eller så.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

​Nu har det äntligen blivit bestämt vad som ska göras i höst! Det blir ut och resa med en kompis. Planen är: New York > Miami > Costa Rica > Dominikanska republiken > San Francisco > Hawaii > Melbourne. I Melbourne ska jag sedan möta upp pojkvännen för att göra östkusten och sydostasien. Det svåra är att få pengarna att räcka till.

Just nu är det jobb som gäller, fram tills den 28/5 då jag och pojkvännen åker till Bali. Där ska vi vara tills den 6/6 då vi åker tillbaka till Queenstown. Efter det bär det av till Sverige, för min del, den 11/6. Pojkvännen stannar på Nya Zeeland och jag börjar jobba där hemma. Sommarvikariatet kommer att sträcka sig till den 4/9 och någon gång därefter åker jag och kompisen till New York. Datumen är inte exakt bestämda, men vi tänkte en vecka på varje ställe och två veckor i Costa RIca. 

Flygbiljetter är väldigt billiga för tillfället och vi ska boka så snart som möjligt, borde bli ca 11000 kr allt som allt (för flygen). Den totala budgeten ligger på 30000 kr. Den totala budgeten för Australien/sydostasien kommer att vara runt 50000 kr. Sen har jag väl en buffert på ca 10000. Jag hoppas verkligen att det räcker, annars får jag väl bli skuldsatt hos föräldrarna..

Ett tips är att boka direkt hos flygbolagen, det är säkert och inte överdrivet dyrt. Hos vissa flygbolag hittade jag till och med billigare flygpriser än vad Momondo visade. För flygningarna i USA fanns hur många flygbolag som helst; American Airlines, Delta Airlines, Hawaiian Airlines, Alaskan Airlines, United Airlines och Virgin Atlantic Airways. Jag kollade på allihop för att hitta det billigaste priset, vilket berodde på resmålet. För inrikesflyg verkar dock American Airlines vara billigast.

Likes

Comments

Det här med bemanningsföretag var riktigt effektivt. Idag har jag jobbat 4 dagar på Smart Environmental (började i måndags). Jag fick jobb där via Tradestaff och skrev på kontrakt för 2-3 veckor, dock verkar de vilja att jag ska jobba kvar ca 6 veckor. Vi får se hur det blir med den saken..

Smart Environmental jobbar alltså med återvinning, så jag jobbar på en återvinningscentral. Mina arbetsuppgifter är främst att sortera skräp som åker förbi på löpande band. Det är ungefär lika glamoröst som det låter. Igår så hade vi ovanligt mycket matrester och glas i blandningen, vilket ledde till några utvalda svordomar. Glasskärvor kom lite varstans och ruttnad/möglig mat är inte så trevlig att ha att göra med. Vi har så klart skyddsutrustning, speciellt handskarna och skyddsglasögonen är viktiga. Det har hänt att nån öppnad burk har skvätt okänd vätska i ansiktet på en (borde ha varit läsk).

Jag kan väl inte direkt säga att jag trivs med detta jobbet. Jag vet inte ens om det är värt det faktiskt, 17 dollar/h (ca 100 kr/h). I Sverige tjänade jag 146 kr/h. Dock var det jobbet som vikarie, så det återvänder jag till i sommar. Just nu tänker jag mest att det är ju någonting att göra i alla fall och extra pengar är aldrig fel, men jag funderar på att sluta om någon vecka. Jag börjar kl 5 på morgonen och jobbar till kl 14:30, vilket är 45 h/vecka utan OB som jag hade fått i Sverige (när jag börjar innan kl 7). Troligtvis kan jag ta lite ströjobb via bemanningsföretagen. En annan som är ny på detta jobbet sade att han klarat sig på att jobba 2 dagar/vecka, till att betala hyra och allt.

Något jag kan ha att se fram emot är i alla fall att jag och pojkvännen har bestämt oss för att åka till antingen Fiji eller Bali innan jag åker hem till Sverige. Svårt val dock!

Likes

Comments

Nya Zeeland har väldigt låg arbetslöshet och i Queenstown är det faktiskt så att arbetslösheten är 0%. Det finns mycket jobb, men det är väldigt svårt att hitta lägenhet. Vi har haft en väldig tur som kan bo hos våra kontakter här i Queenstown. Många bor på vandrarhem under tiden de arbetar, men det kan bli ganska dyrt i längden. Ifall man vill hitta boende här så är nog det bästa sättet att leta efter någon som söker roommate. Tips är att kolla på facebook-sidor och på Trademe, som är ungefär som Blocket.

I två dagar nu har vi gått runt och sökt jobb. Vi har siktat in oss på bemanningsföretag eftersom vi tänkte att de har många temporära jobb. Det verkar faktiskt inte alls vara något problem att jag ska åka hem i mitten av juni. Alla vi har ansökt hos har varit väldigt positiva. Igår gick jag faktiskt från två jobb till noll.. Ett av bemanningsföretagen ringde och frågade om jag kunde jobba imorgon (idag), så när ett annat bemanningsföretag ringde och frågade samma sak fick jag tacka nej. Efter nån timme ringde de första tillbaka och sa att jobbet blivit inställt. Jag ringde då tillbaka till de andra, men de hade, såklart, hunnit hitta nån annan. Typiskt!

De bemanningsföretag som finns i Queenstown (som vi har hittat i alla fall) är: Tradestaff, AWF, DKW, Onestaff och Addstaff. Alla erbjuder främst fysiska arbeten i fabrik, på byggarbetsplatser, i trafiken (till exempel vid vägunderhåll) och inom "landscaping". Den som jag tyckte utmärkte sig var Addstaff, de verkade även erbjuda många jobb inom restaurang och service. De som gjorde bäst intryck på mig var dock Tradestaff, de gick igenom allt med oss och gav oss information om våra rättigheter.

En nackdel med att jobba på bemanningsföretag i Nya Zeeland är att allt ska vara på papper. De har inte kommit så långt som i Sverige, där allt sker i datorn. Även tidrapporterna ska skrivas på papper, en för varje arbetsplats och vecka. De ska sedan lämnas in på respektive kontor i Queenstown och lönen betalas ut veckovis. Man kunde i och för sig mejla in en bild på tidrapporten, ifall man inte hade möjlighet till att ta sig till kontoret, men då kunde de inte lova att den inte kommer bort.

Likes

Comments

En sak jag har tänkt mycket på är vad jag ska göra efter sommaren. Jag åker ju hem från Nya Zeeland den 11:e juni och sen så ska jag jobba till och med augusti i Sverige. Men vad gör jag sen? Lite har jag inplanerat i alla fall, men det blir inte förrän tidigast oktober. Då planerar jag och min pojkvän att resa i Australien och i Sydostasien, så egentligen är väl frågan: Vad gör jag tills dess? Min pojkvän kommer nämligen att stanna kvar på Nya Zeeland under sommaren och jobba. Eftersom vi har köpt en bil här också, så tänkte han stanna kvar tills turistsäsongen början, i mitten av oktober, för att kunna sälja den till ett bra pris.

Eftersom jag gillar att planera och att göra listor, så har jag kommit fram till fyra förslag:

1. Åka till USA, speciellt Hawaii. Jag har alltid varit väldigt taggad på att åka till Hawaii och gärna San Fransisco och New York. Tyvärr är det inte nåt jag egentligen vill lägga jättemycket tid/pengar på. Jag skulle vilja börja resa igen i september och då kanske det är för lång tid att lägga i USA (september - oktober/november). Ifall jag åker dit skulle jag dessutom vilja ha en reskamrat och det kan kanske bli svårt att hitta.

2. Volontär i Australien. Jag hittade ett volontärprogram där man hjälper till att rehabilitera och ta hand om fladdermöss och flygande hundar. Det verkar väldigt roligt och givande, nackdelen är dock att det är relativt dyrt. Tre veckor kostar 16900 kr. Här kan det också vara svårt att tajma in det väl med pojkvännen, men jag vill inte bara vara hemma i Sverige efter att sommarjobbet tagit slut.

3. Åka tillbaka till Nya Zeeland och jobba. Jag kommer att ha garanterat boende på Nya Zeeland och det vore nog inte svårt att hitta jobb, dessutom är ju pojkvännen kvar här. Trots allt detta så är jag inte så sugen på att komma tillbaka, känner att jag har sett det jag vill av Nya Zeeland och tanken är ju att jobba tills jag åker hem i juni.

4. Vara au pair i Paris. Troligtvis det alternativ jag är mest intresserad av just nu. Jag skulle bli flytande på franska och dessutom få återse mitt kära Paris. Jag måste dock kolla upp mer kring detta och hoppas på att det inte är för svårt att hitta en familj, jag har ju trots allt ingen erfarenhet.

Jag tror alla alternativen är saker som behöver planeras, gärna i förtid, och ju mer det närmar sig desto dyrare blir flygbiljetter osv. Får ta mig en ordentlig funderare och försöka komma fram till någonting innan sommaren.

Likes

Comments

En tisdagkväll i Nya Zeeland är inte olik en tisdagkväll i Sverige. Jag och min pojkvän bor hos några familjevänner till honom, i Queenstown, och för tillfället ser vi på NCIS. Kvällsrutinen med att se på tv från kl 20 till 22 tycks vara väldigt internationell, ännu en sak som får en att känna sig som hemma.

Familjen vi bor hos är verkligen underbar, de är så gästvänliga och snälla. Vi får gratis mat och vi har fått dotterns gamla säng inställd i extrarummet åt oss. I utbyte mot all gästvänlighet så behöver vi inte göra mer än att hjälpa till lite i hushållet och i trädgården. Vi försöker dock att hitta jobb och vi kommer såklart att erbjuda en del av lönen för boende och mat.

Det svåra är ju att hitta jobb, förstås. Vår "värdfamilj" har många kontakter, så förhoppningsvis kanske vi kan få nåt på så sätt. Imorgon ska vi även ta oss in till Queenstown och ansöka på olika bemanningsföretag och gå runt och lämna CV:n. Jag bokade dock flygbiljett igår (den dyra med Emirates), hemfärd blir den 11:e juni. Jag hoppas att det inte försämrar mina chanser att hitta ett jobb alltför mycket. Även om jag inte är i stort behov av pengar, och antagligen inte skulle behöva jobba, så ska det bli kul att testa på att jobba utomlands och att få nåt att göra igen. Jag får visa mig från min bästa sida imorgon och satsa på att göra gott intryck!

Likes

Comments

I skrivande stund är jag i Queenstown och tanken är att spendera några månader här. Jag har dock lovar chefen där hemma att jag ska komma hem och jobba i sommar. Detta skapar en massa frågor. Hur hittar jag bästa flygbiljetten hem? Ska jag komma tillbaka till Nya Zeeland efter sommaren? Vart ska jag annars?

Jag får väl börja med att ta tag i den första frågan. Tydligen är det säsong för att åka till Europa just då, så tyvärr är flygbiljetterna väldigt dyra. Varför köpte jag inte flygbiljett tidigare? Dock vet jag inte riktigt heller vad jag ska göra här tills jag ska hem. Jag borde jobba, men vill folk verkligen ha en så kort tid? Jag tänkte i alla fall åka hem någon gång under vecka 24 och då har jag kunnat hitta tre alternativ.

1. Flygstolen.se - 5930 kr. Jag vet förstås inte ifall de går att lita på, har läst en del dåliga recensioner.

2. Emirates - 9872 kr. Skitdyrt!

3. Emirates + Norwegian - 3418 + 2521. Då är tanken att 8 timmar under natten spenderas på Bangkoks flygplats. Då måste jag hämta mitt bagage från emirates-flyget, gå ut genom tullen och sedan checka in igen.

Fördelen med alternativ 1 och 3 är att det är pålitliga flygbolag, men nackdelarna kanske överväger. Flygstolen är ju ett svenskt företag så det borde vara pålitligt, kan man tycka. Ifall jag kan få heltid i 2 månader hemma i Sverige så är det ju verkligen värt det att åka hem, jag har nämligen hyfsat hög timlön. Jag ska be om råd och ringa mina föräldrar när de har vaknat. Resten av frågorna får tas tag i en annan gång.

Likes

Comments

Jag har inte varit hemma i år. Mitt sabbatsår började på riktigt den 30/12-2016 med ett flyg från Köpenhamn till Kapstaden, tillsammans med min pojkvän och hans familj. I Kapstaden firades nyår och året inleddes med några avslappnade dagar på stranden. Sedan påbörjades en gruppresa med buss i Western Cape, Sydafrika. Gruppresan anordnades av Far Travels, ett litet resebolag som planerar gruppresor med fokus på agrikultur. I ca tio dagar reste vi runt och besökte olika gårdar, provade vin och tittade på djur i, så kallade, fristäder eller "animal sanctuaries". Medelåldern på oss resenärer var relativt hög, men mycket lägre än vad den brukade vara. Just denna resan var det nämligen många som hade tagit med sina barn, vilket Far Travels-ägarna tänkt på under planeringen av resan. Det var mycket fokus på djur och vi fick, till exempel, klappa och mata afrikanska elefanter. Dessutom hade de planerat in ett av världens högsta bungy-jump, 216 meter, vilket dock bara en i gruppen gjorde.

Efter gruppresans slut stannade jag och min pojkvän två nätter i Kapstaden innan det var dags för den 32 timmar långa resan till Auckland, Nya Zeeland. På flyget från Dubai till Auckland mötte vi två av våra vänner som vi sedan reste runt med i Nya Zeeland.

Likes

Comments

Till att börja med vill jag förkunna att jag, liksom de flesta, är feminist. Det innebär alltså att jag är för jämställdhet. Jag tänker inte kalla mig jämställdist eller nåt annat  bara för att det låter mer politiskt korrekt. Lika lite tänker jag börja med att säga "en" istället för "man". Jag anser att feminismen är för viktig för att börja fokusera på petitesser. I Sverige har vi måhända kommit så pass långt, men det finns fortfarande viktigare saker i vårt samhälle som bör förändras.

Feminismen, enligt mig, står för jämställdhet mellan alla, inte bara mellan män och kvinnor. Att det heter just "feminism" beror på att det har varit kvinnans roll i samhället som behöver förbättras. I många fall är det fortfarande så, och det skulle gynna både män och kvinnor. Om kvinnan inte längre ses som det svagare könet slipper män, till exempel, att behöva jämföras med kvinnor för att nedvärderas. "Äh, du kastar ju som en tjej!", "Skaffa ett par bollar.".

Att säga "en" istället för "man" funkar inte riktigt. "Man" kan innefatta flera personer medan "en", av självklara anledningar, inte kan det. Bäst kan det jämföras med det franska ordet "on" vilket från början var "homme"(=man). Med tiden blev det till ett könsneutralt ord med liknande funktion till vårt "man". Även om vår motsvarighet inte har genomgått denna förvandling så är det inget som kan tvingas fram. När jag säger "man" i ett visst sammanhang tänker jag inte på män. Jag tycker att det är löjligt att lägga större vikt vid ett ord än nödvändigt. Enligt mig är det i princip redan könsneutralt och jag tänker inte ändra hela mitt språkbruk på grund av en petitess. Ärligt talat är det en alldeles för jobbig och onödig omläggning!

Likes

Comments

Okej.. Då har man alltså blivit med blogg. Känns lite som en ny värld och ett nytt ansvar som man har påtagit sig. Det får en faktiskt att känna sig ganska gammal, att inte förstå sig på vad alla symboler är till för. Efter att ha varit för lat för att gå igenom infon till hur man designar bloggen, så kan jag ju säga att det tog mycket längre tid än vad det borde ha gjort. Nu har jag dock lite mer koll och ska försöka komma igång på riktigt, snart.

Likes

Comments