Header

”Låt flickor vara flickor och pojkar vara pojkar”.

Så lyder rubriken på den debattartikel som psykiatrikern och författaren David Eberhard tidigare under dagen fick publicerad på SVT Opinions hemsida. Artikeln inleds med ett tydligt ställningstagande och följs sedan, längre ner i texten, av en hänvisning till en intervju som i torsdags visades på Lilla Aktuellt. I intervjun ser vi kusinerna Matilda och Lava, 10 respektive 8 år gamla, två barn som sedan en tid tillbaka har valt att identifiera sig själva med pronomenet hen. Hen är ett könsneutralt pronomen och används istället för han och hon, antingen i fall där den omtalades könstillhörighet är oväsentlig eller dold, eller som i kusinernas fall, för att om-och tilltala en person som inte vill kategoriseras utifrån ett specifikt kön.

Eberhard hänvisar till intervjun som ”ett sorgligt exempel på hur barn indoktrinerats” och liknar barnen med papegojor som upprepar inövade repliker som de lärt sig av vuxenvärlden. Kring ordet hen så har han omsorgsfullt placerat ut citationstecken och väljer dessutom att, under ett flertal gånger i texten, kalla barnen för flickor.

Vidare är artikeln inget annat än ett hopkok av dravel, där det hela avslutas med ett halvdant försök att släta över det förlöjligande och förnekande han gjort av barnen och deras könstillhörigheter. Vi måste avsluta detta religiöst präglade, ovetenskapliga nonsens och låta barnen vara som de är, skriver han.

Vi måste låta barnen vara som de är, skriver mannen som bara några rader ovanför har talat om för hela Sverige att Matilda och Lava, två barn som i sin tidigare intervju har lämnat ut sig själva och sina könsidentiteter, att de faktiskt inte får vara som de är. Vi måsta låta barnen vara som de är, skriver David Eberhard samtidigt som han ironiserar ordet hen och medvetet, av ren jävla ignorans, väljer att omtala barnen i intervjun som flickor.

Och det gör ont i mig. Det gör ont i mig att se hur en vuxen människa uttrycker sig så fruktansvärt exkluderande. Det gör ont i mig att se hur en vuxen människa känner behovet av att knyta barn till könsidentiteter, hur en vuxen människa kan uppmuntra vissa barn att vara sig själva samtidigt som han aktivt uppmanar andra barn att vara precis tvärtom. Det gör ont i mig att Matilda och Lava, likt så många andra barn och ungdomar, med all säkerhet kommer att läsa Davids artikel och det gör fan allra mest ont att veta att det kommer göra så fruktansvärt mycket ondare på dem än på mig.

Det handlar inte om att på något sätt tvinga in något barn i varken könsneutralitet eller könsnormativitet. Det handlar inte om att pojkar inte får vara normativt pojkaktiga eller vice versa, och det handlar inte om att låta flickor vara flickor och pojkar vara pojkar. Det handlar att låta alla barn, oavsett kön, vara precis hur och vem fan de vill. Lär dina barn att det inte finns något fel sätt att vara varken pojke eller flicka på, att du kan vara flicka utan att vara flickig, att du kan vara pojke utan att vara pojkig, och att du kan vara precis vad du vill utan att vara något speciellt alls.


Likes

Comments