Veganska semlor

Här kommer recept på saftiga och helt växtbaserade semlor inför fettisdagen imorgon.


  • För dig som istället önskar recept på gluten- och laktosfria semlor klicka på länken: https://nouw.com/enkakaforalla/gluten--och-laktosfria-semlor-37709806
  • För dig som önskar recept på vanliga semlor fast med nötfri mandelmassa klicka på länk: https://nouw.com/enkakaforalla/semlor-bakade-med-extra-karlek-for-den-s-35501777
  • För dig som önskar recept på raw-semlor klicka på länk: https://nouw.com/enkakaforalla/raw-semlor-37698407

Hoppas det finns en semla för alla!


Veganska semlor

Ingredienser ca 10-12 st stora bullar

Total tillagningstid 2 tim + tid för att låta bullarna svalna

Bullar

· 25 g jäst för söta degar

· 75-80 g margarin (växtbaserat)

· 2,5 dl Oatly I kaffe

· 0,5 dl ljus sirap

· 2 tsk kardemummakärnor (som du mortlat)

· 2 tsk bakpulver

· 6,5-7 dl vetemjöl


Att rulla bullarna i efter gräddning

· Ca 25 g margarin (växtbaserad)

· Ca 1 dl strösocker

· Ca 3 tsk kardemummakärnor (som du mortlat)


Fyllning

Mandelmassa

· 1,5 dl sötmandel

· 1 dl mandelmjöl

· 1 dl strösocker

· 1 dl växtbaserad grädde (jag tog alpro visp)


· Vispbar växtbaserad grädde att spritsa ut på bullarna. Jag tycker att sojagrädde och risgrädde är godare än ex havregrädde.

Jag tycker ofta att det är svårt att få växtbaserad grädde att bli så välvispad att den går att spritsa ut fint därför väljer jag gärna att köpa färdig sprutbar grädde istället.


Tillredning

Bullar

Smula jästen i en bunke.
Smält margarinet i en kastrull och häll på Ikaffe.

Blanda bakpulver, vetemjöl (6,5 dl) och mald kardemumma i en bunke.
Häll margarinblandningen över jästen och blanda ut till jästen har lösts upp.
Tillsätt sirap och rör om.

Häll i mjölblandningen och blanda/knåda väl.

Är degen kladdig kan du strö över lite mjöl före du låter den jäsa, men tänk på att degen blir lite torrare efter att den jäst så absolut inte mer än totalt 7 dl mjöl.

Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 minuter.


Sätt ugnen på 225 grader.

Knåda degen lite lätt så att den blir slät.

Dela degen i 10-12 lika stora delar och rulla sedan till bullar.

Lägg bullarna på en plåt klädd med smörpapper.

Täck med en bakduk och låt jäsa ytterligare ca 30 min.

Grädda sedan bullarna i mitten av ugnen i ca 10 min (börja titta efter 8 min).

Låt bullarna svalna något.


Smält margarin i en kastrull (ca 25 g).

Blanda strösocker och kardemumma i en skål.

Doppa först bullens topp i margarinet och därefter i sockerblandningen.

Lägg tillbaka på plåten och låt svalna helt.

Det kan hända att sockerblandningen blir för kladdig efter ett tag så eventuellt kan du behöva hälla på lite nytt strösocker och kardemumma i skålen.


Mandelmassa

Lägg alla ingredienser i en mixer och kör till en jämn massa.

Mandelmassan kan med fördel göras dagen före, blir nästan bara godare. Förvara väl omslutet i kylskåp.


Montering

Vid servering skär du av toppen på bullen som har kardemummasocker på sig.

Gröp eventuellt ut lite av underbullen.

Fyll rikligt med mandelmassa.

Avsluta med att spritsa på grädde och lägg på locket.

Gillar

Kommentarer