Veganska saffransbullar med kardemummafyllning och vaniljkräm

Precis så gott som det låter!

Ingredrienser ca 15 st

Bullar

  • 25 g jäst för söta degar
  • 1 pkt saffran
  • 2 tsk bakpulver
  • 75 gram veganskt margarin
  • 2,5 dl ikaffe (oatly)
  • 0,5 dl ljus sirap
  • 7 dl vetemjöl
3 msk vatten och 2 msk ljus sirap till pensling

Fyllning

  • 75 g veganskt margarin
  • 2 msk strösocker
  • 1 tsk nymortlade kardemummakärnor

Vaniljfyllning (kan skippas)

2 portioner enligt recept på paket Ekströms Marsan original (vegansk)

Tillredning

Bullar

Sätt ugnen på 225 grader.
Smula jästen i en bunke.
Smält margarinet i en kastrull och häll på ikaffe och saffran.
Häll margarinblandningen över jästen och blanda ut till jästen har lösts upp.
Tillsätt sirap och rör om.
Rör sist i vetemjölet (6,5 dl) som du blandat ut med bakpulvret.
Strö över det sista vetemjölet (0,5 dl) och låt degen jäsa under bakduk i ca 45 minuter.

Medan degen jäser, gör fyllningen.
Låt margarinet bli rumsvarmt.
Blanda sedan samman samtliga ingredienser till en härlig fyllning.

Gör även vaniljkrämen enligt instruktioner på förpackningen och låt svalna. (kan skippas).

När degen jäst klart, ta upp och knåda degen.
Kavla ut degen till en stor rektangel och bred
på fyllningen. Se till att det kommer fyllning ut i alla kanter.
Rulla ihop degen från långsidan och skär till ca 15 stycken "kanelbullar".
Lägg alla bullar så att bullarna precis nuddar varandra i en ugnsform (ca 20x30 cm).

Låt jäsa under bakduk ytterligare 30 minuter.

Om du vill ha vaniljfyllning så spritsar du en klick i mitten på varje bulle (tryck ner tyllen så att bullen fylls).

Pensla bullarna med en blandning av vatten och sirap och grädda sedan i mitten av ugnen i ca 15 minuter.

Degen passar även lysande till vanliga lussebullar!
Vanliga lussebullar gräddas i ca 8 minuter i mitten av ugnen.

Gillar

Kommentarer