Vegansk strösselkaka får avsluta sommarledigheten

Sista dagen på semestern firas med strösselkaka och tivoli!

En, syrlig, saftig och lekfull liten kaka helt utan mjölk och ägg.

Här kommer receptet. :)

Ingredienser

Kaka

  • 150 g margarin (mjölkfritt)
  • 2 dl kokosgrädde
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 2 dl strösocker
  • 3 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • Skal från 1 stor citron eller 2 små citroner
  • 3 msk strössel (läs så att strösslet inte innehåller något du inte tål, alla strössel är lite olika)

Frosting

  • 50 g margarin (mjölkfritt)
  • 3,5 dl florsocker
  • Skal från 1 citron
  • Saft från 1/2-1 citron (smaka av, får gärna bli ganska syrligt tycker jag)
  • 1 krm vaniljpulver
  • 2 tsk Pink Pitaya-pulver*

Tillredning

Kaka

Sätt ugnen på 200 grader.
Smält margarinet i en kastrull och tag av från plattan.
Häll kokosgrädden i margarinet.
Riv i citronskalet.
Blanda samtliga torra ingredienser i en skål.
Häll margarinblandningen över mjölblandningen.
Blanda till en jämn smet. Blanda sist i strössel.
Häll smeten i en form klädd med bakplåtspapper (ca 18x22 cm i diameter).
Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter. Låt svalna.

Glasyr

Smält margarinet i en kastrull.
Tag av från plattan och rör i övriga ingredienser.
Häll på glasyren på kakan som du låtit svalna.

Dekorera med strössel och valfri grädde. Jag hade även körsbär för ögats skull.

*Pink Pitaya-pulver ger den fina rosa färgen. Man kan självklart använda vanlig färgpasta för bakning men jag gillar att använda helt naturliga färgämnen. Jag har köpt min Pink Pitaya hos Rawpowder.


Servera gärna kakan direkt. Vill du baka kakan i förväg så förvara kakan i rumstemperatur eller frys in om det är långt i förväg. Bred på glasyren vid servering. Man kan ha kakan i kylskåp också men då stelnar glasyren lite och kakan blir inte lika fluffig.

Gillar

Kommentarer