The Cake

Hej på er,

Detta är ett av mina första bakverk som var allergianpassat för ett flertal olika allergier. Detta är också tårtan som födde idén om att starta En kaka för alla.

Tårtan bakade jag åt min sambo när han fyllde 35 år. Bland våra vänner som skulle komma på hans födelsedagsfest fanns allergierna, laktos, mjölkprotein, gluten och soja. Självklar ville jag baka något alla kunde äta och jag minns att jag var så himla stolt över resultatet. Den blev inte bara fin utan även väldigt god. Och bäst av allt – alla kunde äta samma. 😊

Nedan bjuder jag på receptet av denna maffiga nöt- och chokladtårta med mängder av bär. ✨

Min syster Caiza hade tagit fram receptet på tårtbottnarna några veckor innan, så det är inte mitt. Och oj vad vi har bakat just detta recept många gånger i min familj efter. 😊

Detta är tyvärr ingen kaka man svänger ihop på en timme, men kul om man vill bjuda på en imponerande tårta.
Jag brukar göra smörkrämen och bottnarna dagen innan, sen är det bara göra sista fyllningen och monteringen samma dag som festen ska vara. 😃

Ingredienser (ca 16-20 stora bitar)

Tårtbottnar (2 st, ca 18-20 cm i diameter)
(Obs, man behöver tre bottnar till tårtan. Man får alltså baka nedan recept två ggr. En botten blir då över som man kan frysa in och ha vid annat tillfälle. Superlyxigt att ha en färdig botten i frysen sen. 😊

4 dl glutenfritt mjöl (Semper fin mix)
3 dl strösocker
2 dl mandelmjöl
2 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1 krm salt
1 tsk vaniljsocker
2,5 dl kokosgrädde (Garant lila fp)
2,5 dl mandelmjölk
1 dl rapsolja
2 ägg

Sätt ugnen på 175 grader.
Smöra och bröa (med mandelmjöl) två formar, ca 18-20 cm i diameter.
Blanda samman kokosgrädde, mandelmjölk, olja och ägg (jag brukar vispa ihop det i en köksmaskin).
Låt stå under omrörning medan du blandar samman de torra ingredienserna i en annan skål.
Häll försiktigt (lite i taget) i de torra ingredienserna i smeten medans vispen är igång.
Låt smeten stå 10 minuter för att sätta sig.
Fördela i de två formarna och grädda i nedre delen av ugnen i ca 50 minuter. Känn med en kaksticka så att kakan är klar, detta varierar från ugn till ugn och form till form. Känn försiktigt en gång efter 40 minuter. Det ska inte komma kladd på stickan. Om kakan fortfarande är kladdig och behöver vara inne längre kan det vara bra att lägga på ett smörpapper på toppen så att kakan inte bränns. 

Tag ut kakan och låt svalna.
Kakan blir riktigt saftig och behöver inte frysas in om bottnarna ska användas dagen efter. Plasta bara in väl och förvara sedan i rumstemperatur.

Fyllning 1 och spackling – chokladsmörkräm 1 sats (3 satser behövs. Gör en i taget för bästa resultat.)

5 äggulor
175 g mjölkfritt margarin
1 dl kokosgrädde (Garant)
1 dl strösocker
0,5 dl kakao

Koka upp äggulor, kakao, socker och grädde i en kastrull under omrörning.
Rör ordentligt tills krämen tjocknar (ca 3-5 minuter).
Tag av från plattan och rör ner smöret.
Ställ krämen i kylen i minst 3 timmar före användning (smörkrämen ska gå att spritsa ut). Jag brukar låta den stå i kylen över natten.

Fyllning 2 – nötkräm (en sats av nedan behövs bara)

16 urkärnade dadlar
3 dl naturella Cashewnötter
1 tsk flingsalt
2 krm vaniljpulver

Lägg allt i en mixer och kör till en jämn massa. Jag tycker om när det är lite småbitar kvar som ger tuggmotstånd.

Dekor

100-200 g mörk choklad
Mängder av bär
Eventuellt ätbart guldglitter

Montering

Lägg en botten på ett tårtfat.
Bred på hälften av nötkrämen (man får trycka ut den med en sked).
Bred på ett lager smörkräm på nötkrämen, ca 3/4 av en sats smörkräm (av totalt 3 satser smörkräm bör du spara 1,5 sats till att täcka tårtan med).
Lägg på en botten till.
Bred på resterande nötkräm och direkt på nötkrämen ett lager smörkräm till.
Avsluta med sista tårtbotten.
Täck hela tårtan med resterande smörkräm, sidorna är viktigast.

Dekor

Smält den mörka chokladen på svag värme (känn så att den inte blir för varm så att smörkrämen smälter).
Häll på toppen av tårtan och låt det rinna ner över kanterna.
Toppa med mängder av bär och avsluta med att pudra över ätbart guldglitter. (Några av bären doppade jag även i mörk choklad före jag la dem på toppen av tårtan.)

Sen är det bara att låta festen börja och njuta av kalaset och den goda tårtan. 🎉

Önskar er alla en härlig lördagskväll!

💗

Gillar

Kommentarer

saralinnea
saralinnea,
Wow vilken tårta! 😍nouw.com/saralinnea
EnKakaForAlla
EnKakaForAlla,
Tack 🤗🙏🏻🌸nouw.com/enkakaforalla
josephinees
josephinees,
EnKakaForAlla
EnKakaForAlla,
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229