Sommarglass med smakerna citron och rabarber/vit choklad

För dig som inte tål laktos eller mjölkprotein vill jag slå ett slag för att koka egen sötad kondenserad mjölk. Jag brukar koka en stor sats och förvara väl försluten i kylskåp. Bästa basen för goda glassar i sommar!

Följ nedan länk för att se hur du gör egen sötad kondenserad mjölk. Välj om den ska vara laktosfri eller helt vegansk.

https://nouw.com/enkakaforalla/laktosfri-och-vegansk-sotad-kondenserad-37540671

Scrolla ner för lite smarriga recept på citronglass och rabarberglass.

Recept citronglass 4 portioner

Glassens bas (går väldigt bra att bara dubbla nedan proportioner om man vill ha mer):

  • 200 g sötad kondenserad mjölk (vanlig som går att köpa i affär eller gör laktosfri eller växtbaserad själv enligt ovan recept)
  • 2,5 dl vispbar grädde (vanlig, laktosfri eller alpros sojagrädde)

Lemon curd

  • 2 citroner (saft och skal)
  • 1,5 dl strösocker
  • 0,5 dl vatten
  • 2 msk majsstärkelse
  • 75 g smör/margarin (vanligt, laktosfritt eller växtbaserat)

Tillredning

Börja med att göra lemon curd.

Koka upp citronerna (skal och saft), vatten och majsstärkelse tills det tjocknar (ca 1-2 min) under kraftig omrörning.
Tag av från plattan och rör i sockret och till sist smöret/margarinet.
Häll upp i en ren burk med tätt lock och låt svalna helt.

Vispa upp grädden till din glass och vänd i den sötade kondenserade mjölken.

Klicka sedan i lemon curd i smeten och blanda om så att det finns lite klumpar men ändå så att glassen är lite omblandad. Jag brukar bara ta hälften av lemon curden och resterande sparar jag i en liten burk i kylskåpet och tar fram till frukostbullarna.

Häll upp smeten i en brödform eller fyra småformar och ställ i kylskåp över natten.

Glassen är väldigt krämig och kan serveras direkt från frysen (behöver ej tinas).

Recept rabarberglass med vit choklad (4 portioner)

Glassens bas (går väldigt bra att bara dubbla nedan proportioner om man vill ha mer):

  • 200 g sötad kondenserad mjölk (vanlig som går att köpa i affär eller gör laktosfri eller växtbaserad själv enligt ovan recept)
  • 2,5 dl vispbar grädde (vanlig, laktosfri eller alpros sojagrädde)

Rabarberkompott

  • 250 g rabarber
  • 0,5 dl strösocker
  • 1/4 dl vatten
  • 1 tsk vaniljsocker

Vit chokladrippel

  • 100 g vit choklad (jag tog green star vegansk)
  • 2 msk grädde (vanlig, laktosfri eller växtbaserad)

Tillredning

Börja med att göra rabarberkompott.

Skär rabarbern i bitar (ca 1 cm).
Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka upp.
Låt koka på svag värme i 10 minuter.
Rör om då och då med en gaffel så att rabarbern mosas. Låt svalna helt. (
Blir kompotten väldigt vattnig så kan du med fördel häll av lite vätska då vattnet gör glassen mer isig).

Vispa upp grädden till din glass och vänd i den sötade kondenserade mjölken.

Smält den vita chokladen och häll i 2 msk grädde. Blanda till en seg smet.

Klä en form med smörpapper (jag brukar ta en brödform) och häll i lite av glassmeten.

Ringla sedan på lite rabarberkompott och klicka över lite chokladrippel. Fortsätt att varva. Avsluta med att täcka med glassmet.

Ställ i frysen över natten. Vid servering kan denna glass med fördel tas ut 5 min före den ska ätas då vattnet i kompotten gör att den blir lite hårdare och mer isig.

Här kommer lite länkar med andra förslag på vad man kan ha i sin glass. Alla är gjorda på samma bas (hemmagjord sötad kondenserad mjölk + vispbar grädde) men sen har jag varierat smaksättningen.

https://nouw.com/enkakaforalla/blabarsglass-med-vit-choklad-fri-fran-la-37556810

https://nouw.com/enkakaforalla/vegansk-chokladglass-37561149

https://nouw.com/enkakaforalla/lingonglass-med-salt-kolasas-och-peppark-37663256

Gillar

Kommentarer