siffertårta – 40 år

I helgen fyllde min syster 40 år och då bakade jag denna goding. 😊

En relativt enkel tårta men som blir väldigt festlig med utformningen och all dekor.

Botten får man baka på en stor ugnsplåt och sedan skära ut den siffra man önskar så det blir ganska mycket kaka över. Perfekt att frysa in och servera till ett annat kalas, kanske som tårta i glas. 😊

Ingredienser

Botten

  • 500 g smör (laktosfritt)
  • 4 dl kakao
  • 4 dl mandelmjöl
  • 8 ägg
  • 8 dl strösocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker

Grädde

  • 5 dl vispgrädde (laktosfri)
  • 1,5 tsk pink pitaya-pulver
  • 1 tsk vaniljsocker

Maränger (gör egna enligt nedan eller köp färdiga)

  • 2 äggvitor
  • 1 dl strösocker
  • 1,2 tsk saft från en citron
  • 1 tsk pink pitaya-pulver

Dekor

  • Blåbär
  • Björnbär
  • Blomsterströssel
  • Pink pitaya- pulver
  • Ätbart guld

Tillredning

Rita den siffra/siffror du önskar på ett bakplåtspapper och klipp ut. Till detta kalas gjorde jag siffran 4 och 0 på samma plåt och la då siffrorna på bredden men man kan ju också välja att vända på plåten och bara göra en stor siffra om man vill. Mät så att det får plats på den ugnsplåt du tänker grädda kakan i.

Sätt ugnen på 175 grader och lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt.
Smält smöret och rör ner kakao.
Vispa ihop ägg och socker till en jämn smet.
Blanda de övriga torra ingredienserna i en skål.
Häll i smör- och kakaoblandningen i äggsmeten och rör till en jämn smet.
Häll i de torra ingredienserna och blanda rund.
Häll ut smeten på plåten och grädda kakan i mitten av ugnen i ca 30 minuter (känn med en kaksticka före du tar ut kakan, det ska inte komma smet på stickan).
Låt kakan svalna helt.

Vänd upp hela kakan på den bricka du tänker servera på och dra försiktigt av smörpappret.
Lägg på papperssiffrorna på kakan och skär längst papprets kant.
Ta bort all överflödig kaka för att få fram siffrorna.

Vispa upp grädde, vaniljsocker och pink pitaya-pulver. Pink pitaya ger grädden dess rosa färg. Du kan självklart använda färgpasta för bakning också men jag gillar att färga med naturliga ingredienser. Spritsa ut grädden på toppen av din botten. Jag använde en rund tyll/sprits.

Dekorera med maränger, björnbär och blåbär (både hela och delade blåbär) samt blomsterströssel, och avsluta med att försiktigt pudra över lite extra pink pitaya-pulver och ätbart guld.

Om du vill kan du ju för enkelhetens skull köpa färdiga maränger. Tänk bara på att många färdigköpta maränger innehåller både mjölk och nötter så läs på förpackningen så att du tål innehållet.

Jag gjorde mina maränger själv enligt nedan:

Vispa äggvitan till ett hårt skum (du ska kunna vända bunken uppochner). Tillsätt sockret och fortsätt vispa. När sockret blandats ut häll i citronsaft och pink pitaya-pulver och vispa länge till en hård maräng som bildar toppar när du tar upp vispen. Spritsa ut maränger i valfri form på en plåt täckt med bakplåtspapper. Jag gjorde ca 40 små maränger med en 6-tandad tyll/sprits.

Grädda sedan marängerna på 100 grader i mitten av ugnen i 1 timme. Stäng av ugnen och låt marängerna svalna på eftervärme.

Gillar

Kommentarer