Saffranssemlor

Julfika med vänner i helgen! Och jag fick en önskan om att baka saffranssemlor av min sambo.

Nedan får ni receptet på magiskt goda saffransbullar fyllda med hemgjord mandelmassa och toppade med grädde. MUMS säger jag bara. 😜

Vill man inte göra semlor funkar receptet utmärkt till vanliga lussebullar.

Jag hade mina ute i en plastpåse i TRE dagar utan att bullarna blev torra, det ni!

Ingredienser

Bullar (ca 15 stora bullar)

75 g smör (laktosfritt)
2,5 dl mjölk (laktosfri)
25 g jäst för söta degar
1 dl kvarg (laktosfri)
1 pkt saffran
1 dl strösocker
1 ägg
8 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver

1 ägg till pensling av bullarna

Mandelmassa (ca 8-10 bullar)

1,5 dl oskalad sötmandel
1 dl mandelmjöl
1 dl mjölk (laktosfri)
1 dl strösocker

Vispgrädde till servering (laktosfri)

Tillredning

Bullar

Sätt ugnen på 225 grader.
Smula jästen i en bunke.
Smält smöret i en kastrull och häll på mjölken.
Häll smör- och mjölkblandningen över jästen och blanda ut till jästen har lösts upp.
Tillsätt socker, saffran, kvarg och ägget och rör om.
Rör sist i vetemjölet (7,5 dl) som du blandat ut med bakpulvret.
Strö över 0,5 dl vetemjöl och låt jäsa 1 tim under bakduk.
När degen jäst klart, ta upp och knåda degen.
Forma degen till ca 15 runda bullar.
Låt jäsa under bakduk ytterligare 30 minuter.
Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och grädda sedan i mitten av ugnen i ca 8-10 minuter.

Mandelmassa

Häll alla ingredienser i en mixer och kör till en slät massa.

Vid servering, skär av toppen på bullen, gröp ur en liten grop som du fyller med den hemgjord mandelmassa.
Spritsa på en stor klick grädde och lägg på locket. Avsluta med att pudra över lite vaniljsocker. Sen är det bara att njuta.


Gillar

Kommentarer

aaphoto
aaphoto,
Lät och ser super gott ut 😍🙈nouw.com/aaphoto
EnKakaForAlla
EnKakaForAlla,
Det var det – tycker jag som älskar grädde. 😃
Men mest nöjd med saffransbullarna som blev riktigt saftiga och höll sig bra i flera dagar!
nouw.com/enkakaforalla
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229