Morots/äpplekaka – kanske den godaste kaka jag bakat

Hösten är här och vad är då mer passande än en magiskt god äpplekaka.
Här har jag blandat två fantastiska världar – morotskaka och äpplepaj i ett och skapat något av det godaste jag ätit.
Låt mig presentera denna gluten- och laktosfria morots- och äpplekaka med salt kolasås. 😜

Ingredienser ca 8-10 stora bitar
Total tillagningstid ca 2,5 timmar

Kaka

3 ägg
3 dl strösocker
2 dl glutenfritt mjöl (Semper fin mjölmix)
2 tsk fiberhusk
2 dl mandelmjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1,5 tsk malen kanel
1,5 tsk malen kardemumma
2 1/4 dl rapsolja
2 dl rivna morötter
2 dl rivna äpplen

2 skivade äpplen
Lite extra kanel, kardemumma och vaniljsocker

Havrecrumble

2 dl havregryn (glutenfria)
0,5 dl glutenfritt mjöl
0,5 dl strösocker
0,5 dl ljus sirap
75 g smör (laktosfritt)

Salt kolasås

1 dl vispgrädde (laktosfri)
1 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 tsk flingsalt
1 tsk vaniljsocker
25 g smör (laktosfritt)

Frosting

75 g rumstempererat smör (laktosfritt)
175 g Philadelphiaost (laktosfri)
2 dl florsocker
2 krm vaniljpulver

Tillredning

Kaka

Sätt ugnen på 175 grader.
Smöra och bröa (med mandelmjöl) en rund springform (ca 18 cm i diameter).
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda de torra ingredienserna i en skål.
Tillsätt oljan och de rivna morötterna och äpplena i äggsmeten.
Tillsätt sist de torra ingredienserna.
Häll smeten i formen.
Skala och skiva två äpplen i tunna skivor.
Fördela äpplena på toppen av kakan och tryck ner aningen.
Pudra över med lite vaniljsocker, kardemumma och kanel.
Sätt in kakan i ugnen och grädda i mitten i ca 60 minuter (känn med en sticka så att kakan är klar före du tar ut den).

Havrecrumble

Smält smöret i en kastrull.
Blanda i övriga ingredienser.
Häll ut smeten på en form du klätt med smörpapper och bred ut så det blir ett hyfsat tunt lager.
Grädda i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter (175 grader) efter du tagit ut kakan.
Tag ut och häll över din färdiggräddade kaka.

Salt kolasås

Häll samtliga ingredienser utom smöret i en kastrull.
Låt småkoka på svag värme i ca 15 minuter (tag av från plattan när du känner att den börjat tjockna aningen*).
Rör i smöret och rör runt till en glansig kolasås.

* Du kan hälla iskallt vatten i ett glas och hälla i en sked kolasås för att se hur tjock den blir när den stelnar. Du ska ta av kolasåsen från plattan före den klarar kulprovet.

Frosting

Vispa samtliga ingredienser tills det blir en jämn och krämig frosting (jag brukar köra med en elvisp).

Ät gärna kakan lite halvljummen då den är extra god!
Kakan är dock saftig flera dagar efter.

Vid servering ringla över kolasås och spritsa/klicka på frosting.

Detta är såååå gott. Jag och min sambo delade på hela kakan under en helg. 😄


Kakan under havrecrumblen.

Gillar

Kommentarer

GunnarsonSofie
GunnarsonSofie,
Meen vad gott 😃nouw.com/gunnarsonsofie
EnKakaForAlla
EnKakaForAlla,
sottochsalt
sottochsalt,
men lägg av vad gott! 😃 nouw.com/sottochsalt
EnKakaForAlla
EnKakaForAlla,
Tack! Riktigt god. Rekommenderar varmt att prova. 🤗nouw.com/enkakaforalla
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229