Mjölk- och glutenfria brownies med chokladsmörkräm

Mina favoritbrownies toppade med chokladsmörkräm. 😊 Såååå gott. 😜
Kakan är glutenfri och går att göra både laktosfri och helt mjölkfri också.
På just dessa är chokladsmörkrämen neutral i smaken med den går att smaksätta på massor av vis.
Recept kommer nedan. 😊

Ingredienser (ca 12-16 st)

Brownies

250 g smör (laktosfritt eller mjölkfritt)
2 dl kakao
4 ägg
3,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk bakpulver
2 dl mandelmjöl
1,5 dl rostade hasselnötter (kan uteslutas om man inte tål hasselnötter)

Chokladsmörkräm

5 äggulor
1 dl grädde (laktosfri, kokos eller soja)
1 dl strösocker
0,5 dl kakao
175 g smör eller margarin (laktosfritt eller mjölkfritt)

Jag har alltså testat att göra smörkrämen på kokosgrädde eller sojagrädde samt mjölkfritt margarin istället för laktosfri grädde och smör för att få en helt mjölkfri smörkräm och det blir superbra det också. Med kokosgrädde får smörkrämen en svag smak av kokos.

Eventuell smaksättning

  • Rivet skal av en apelsin för riktigt god smak av apelsinchoklad. Detta är min favorit då jag just älskar apelsinchoklad.
  • Några droppar mintarom för bakning. Börja med 3 droppar och smaka sedan av så att det inte blir för mycket.
  • 2 tsk riktigt starkt kaffe för kaffesmak. Om du vill ha mer kaffesmak så gör kaffet starkare istället för att hälla i mer. Häller du i för mycket kaffe riskerar smörkrämen att bli för lös.
  • Neutral chokladsmörkräm men toppa med flingsalt för en härlig brytning.

Tillredning

Brownies

Sätt ugnen på 175 grader.
Hacka hasselnötterna grovt.
Smält smöret i en kastrull.
Vispa ihop ägg och socker.
Blanda de torra ingredienserna i en skål.
Häll i smöret i äggsmeten och rör till en jämn smet.
Häll sedan i de torra ingredienserna samt nötterna och fortsätt röra till en jämn smet.
Häll upp smeten i en form klädd med bakplåtspapper (rektangel ca 20x30 cm) och grädda kakan i mitten av ugnen i ca 25 minuter.

Låt kakan svalna och skär sedan upp i avlånga rutor.

Chokladsmörkräm

Koka upp äggulor, kakao, socker och grädde i en kastrull (samt eventuell smaksättning) under omrörning.
Rör ordentligt tills krämen tjocknar (ca 3-5 minuter).
Tag av från plattan och rör ner smöret.
Ställ krämen i kylen i minst 3 timmar före användning (smörkrämen ska gå att spritsa ut). Jag brukar låta den stå i kylen över natten.

Ett tips är att täcka smörkrämen med plastfolie som ligger slätt med krämen för att inte riskera att den skär sig när den står i kylskåpet.

Tag ut krämen ut kylen och rör om ordentligt. Fyll sedan en spritspåse med smörkrämen.
Sen är det bara att spritsa loss. Och hur kul är det inte att spritsa!!? 😊
Jag har fotat kakorna med de tyllar jag använt för lite tips på hur man kan spritsa sina brownies.

Toppa gärna med ätbart guld – det blir liksom aldrig fel. 😊🌟

Gillar

Kommentarer

cassandralee
cassandralee,
Nej men wow!! Det ser helt fantastiskt gott ut!
nouw.com/cassandralee
EnKakaForAlla
EnKakaForAlla,
Tack snälla! 🌸 Gillar man choklad är detta paradiset 😘
nouw.com/enkakaforalla