Mjölk- och glutenfri choklad- och jordnötsdröm

Tycker man inte om denna, ja då tycker man nog inte om choklad alls.
Denna kaka är choklad i perfektion enligt mig.
Nedan kommer receptet och det finns olika varianter, en laktosfri och en helt mjölkfri. Kakan är i övrigt glutenfri. 😊

Ingredienser (ca 15 st)

Kaka

250 g smör eller margarin (laktosfritt eller mjölkfritt)
2 dl kakao
4 ägg
3,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
2 dl mandelmjöl
Ca 10-15 tsk jordnötssmör med havssalt

Smörkräm

5 äggulor
1 dl grädde (laktosfri, kokos eller soja)
1 dl strösocker
0,5 dl kakao
150 g smör eller margarin (laktosfritt eller mjölkfritt)

Salt kolasås

1 dl ljus sirap
1 dl strösocker
1 dl grädde (laktosfri, kokos eller soja)
1 krm flingsalt

Salta jordnötter till topping

Tillredning

Kaka

Sätt ugnen på 175 grader.
Smält margarin i en kastrull.
Vispa ihop ägg och socker.
Blanda de torra ingredienserna i en skål.
Häll i margarinet i äggsmeten och rör till en jämn smet.
Häll sedan i de torra ingredienserna och fortsätt röra till en jämn smet.
Häll upp smeten i en form klädd med bakplåtspapper (rektangel ca 18x25 cm).
Klicka i jordnötssmöret ca 0,5 tsk i taget (en/två per tänkt bit) och tryck till så att jordnötssmöret täcks av chokladsmeten.
Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 30 minuter.
Låt kakan svalna och skär sedan upp i avlånga rektanglar.

Smörkräm

Koka under omrörning upp äggulor, grädde, socker och kakao i en kastrull tills det tjocknat (ca 3 minuter).
Tag av från plattan och rör i smöret.
Täck med plast (tryck ner plasten i smeten så att det inte kommer luft mellan) och förvara i kylskåp i minst 2 timmar (smörkrämen ska gå att spritsa ut).

Jag har testat att göra smörkrämen både med laktosfri grädde, kokosgrädde och sojagrädde och alla fungerar, så välj den som passar dig (med kokos blir det en mild kokossmak). I kakan på bilden har jag sojagrädde (tänk dock bara på att soja även är något man kan vara allergisk mot). Se bild nedan på vilka ingredienser jag brukar använda.

Salt kolasås

Häll samtliga ingredienser (grädde, socker, sirap och salt) i en kastrull och koka på svag värme i ca 10 minuter (kolan ska tas från plattan när den tjocknat men före den klarar ett klassiskt kulprov).


Spritsa på smörkrämen på kakorna, ringla över kolasås och toppa med hela jordnötter. Detta är sååå gott! 😜

#chokladkaka #underbar #recept #tips #sågott #glutenfri #mjölkfri

Gillar

Kommentarer