Min midsommartårta – en kranstårta

Årets midsommartårta blev till formen av en midsommarkrans och med en smakkombo av maräng, rabarberkompott, smörkräm, grädde och jordgubbar.

Självklart funkar tårta inte bara till midsommar utan till vilket sommarkalas som helst.

Ingredienser (ca 10 bitar)

Marängbottnar

8 äggvitor
4 dl strösocker

Tag fram två plåtar och två smörpapper.
Rita två cirklar på varje smörpapper och lägg smörpappret med cirklarna nedåt på plåtarna. Cirklarna bör vara så stora som möjligt men det bör vara ca 2 cm mellan cirklarna så att smeten inte rinner ihop i ugnen.
Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Du ska kunna hålla bunken upp och ned utan att smeten åker ut.
Blanda sedan i sockret under omrörning.
Vispa länge tills marängen blir glansig och bildar fina toppar som stannar kvar om du lyfter upp vispen.
Häll smeten i en spritspåse.
Börja med att spritsa i ytterkanten på dina cirklar och lämna ett lagom stort hål i mitten (tänk på att smeten rinner ut lite så gör hålet lite större än du tänkt att slutresultatet ska bli).
Grädda dina marängbottnar i ugnen på 100 grader (varmluft) i ca 1 timme och 30 minuter.
Låt marängerna stå kvar i ugnen medans ugnen svalnar. Jag gjorde mina på kvällen och lät bottnarna stå kvar i ugnen över natten.

Smörkräm
8 äggulor
1,5 dl vispgrädde (laktosfri)
1,5 dl strösocker
250 g smör (laktosfritt)

Koka upp äggulor, grädde och socker i en kastrull.
Rör ordentligt till krämen tjocknat (ca 3-5 minuter).
Tag av från plattan och rör i smöret.
Häll upp krämen i en skål och täck med plast.
Låt svalna i kylskåp minst 2-3 timmar men gärna över natten.

Rabarberkompott
Ca 6 stjälkar rabarber (ca 500 gram)
1 dl strösocker
0,5 dl vatten
1 tsk vaniljsocker

Skär rabarbern i bitar (ca 1 cm tjocka).
Häll alla ingredienser i en kastrull och koka på svag värme i 10 minuter.
Rör då och då så att rabarbern blir lite mosad.
Tag av från plattan och låt svalna.

Garnering
5 dl uppvispad vispgrädde (laktosfri)
Färska jordgubbar
Ätbara blommor

Monterin
Börja med att lägg en marängbotten på ditt tårtfat.
Klicka ut lite smörkräm på din botten och bred försiktigt ut den runt kransen.
Klicka sedan på rabarberkompott på smörkrämen.
Avsluta med att klicka på vispgrädde på rabarberkompotten.
Lägg på ytterligare en botten och upprepa med smörkräm, rabarberkompott och vispgrädde tills du lägger på din sista botten.
Spritsa på den sista botten bara på lite vispgrädde som du vackert kan fästa bär och blommor i.

Servera gärna med en extra skål färska bär.

Sen är det bara låta kalaset börja.

Trevlig helg i den galna värmen!

Gillar

Kommentarer