Ljuvliga Macarons med smak av citron

Gjorde dessa Macarons i helgen som jag verkligen blev nöjd med och rekommenderar er att prova!
Macarons är ju dock för den som tycker om att lägga ner lite tid på sina bakverk då det är ganska pyssligt att få ihop och många moment. 😊
Jag älskar ju att pyssla och tror nästan Macarons har blivit min nya favoritkaka att baka, så vackra tycker jag och lagom munsbit och så kan man variera smak och utseende i oändlighet, dessutom är de små kakorna glutenfria, hur bra!? 😊

Ingredienser (ca 16 st)

Macarons

3 äggvitor
0,5 dl strösocker
3 dl florsocker
2 dl mandelmjöl
Skal av 1 citron
3 droppar gul karamellfärg

Lemon curd

2 citroner (saft och skal)
1,5 dl strösocker
0,5 dl vatten
2 msk majsstärkelse
75 g margarin (veganskt)

Vit chokladgarnache

100 g vit choklad (laktosfri)
0,5 dl vispgrädde (laktosfri)

Dekorering

Ätbart guldglitter och blomsterströssel

Tillredning

Macarons

Sätt ugnen på 155 grader.
Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Du ska kunna vända bunken uppochner utan att skummet åker ut.
Fortsätt vispa medan du häller i sockret, lite i taget.
Vispa länge (ca 5 min med elvisp) så att marängen blir riktigt hård och bildar toppar som stannar kvar.
Blanda i citronskal och den gula färgen och vispa tills marängen har en jämn färg.
Vänd i florsocker och mandelmjöl och rör försiktigt till en jämn smet.
Ta fram två plåtar och lägg på smörpapper.
Rita cirklar på smörpapperet, ca 4 cm i diameter. Jag brukar använda en medicinkopp som mall.
Denna gång använde jag dock en fin Macaron-matta där det finns färdiga cirklar (se bilder nedan).
Spritsa ut smeten i cirklarna.
Låt stå för att sätta sig i ca 30 minuter.
Grädda sedan kakorna i mitten av ugnen i ca 12 minuter.
Låt kakorna svalna.

Lemon Curd

Koka upp citronerna (skal och saft), vatten och majsstärkelse tills det tjocknar (ca 1 min).
Tag av från plattan och rör i sockret och till sist margarinet.
Häll upp i en ren burk med tätt lock.

Vit chokladgarnache

Hacka chokladen i mindre bitar.
Koka upp grädden och häll över chokladen.
Rör om till en jämn smet.
Förvara i kyl till önskad konsistens (minst 3 timmar).
Garnachen ska gå att spritsa ut.

(Jag brukar använda Green stars vita choklad med crisp. När jag gör ganachen så silar jag bort crispet efter att chokladen smält).

Montering

De små kakorna sätts ihop två och två.
Spritsa en klick lemon curd i mitten av ena delen.
Spritsa chokladgarnachen runt lemon curden och lägg på locket.
Dekorera med ätbara guldglitter och blomsterströssel.

Nu är det bara att äta och njuta! Gärna med en kopp te eller ett glas bubbel om jag får välja. 😄

Här är Macarons-mattan jag använde. Fick den i present av min sambo så det var första gången jag använde den. Riktigt smidig då alla blev lika stora. 🎁😃

Viktigt dock att smörja med lite fett före användning. Den detaljen missade jag vilket gjorde att några Macarons satt fast ... 😥

Gillar

Kommentarer

fridaenoksson
fridaenoksson,
Ser väldigt goda ut!!nouw.com/fridaenoksson
EnKakaForAlla
EnKakaForAlla,
Tack snälla 🤗 dom var väldigt goda 😋nouw.com/enkakaforalla
enlisa
enlisa,
Åh, vad fina bilder du tar! Jag har inte vågat mig på att göra egna macarons då det är lite pilligt, men unnar mig gärna när jag går på konditori och liknande. Härlig gul färg också, jag har redan börjat tänka på påsken (aningens tidigt kanske...) och tyckte de passade perfekt på så vis! 😊 nouw.com/enlisa
EnKakaForAlla
EnKakaForAlla,
Tack snälla! 🤗🙏🏻 visst är det gott och fint med macarons. ☺️ Lite pilligt är det men tycker du ska våga prova, roligt när man har massa egengjorda. ☺️nouw.com/enkakaforalla
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229