Kladdkaka med kokostosca – en glutenfri och laktosfri sådan

Tittar in och frestar med en härlig kaka lagom till eftermiddagskaffet.

Ingredienser (tillagningstid ca 1 - 1,5 timme)

Kladdkaka

· 250 g smör (laktosfritt)

· 4 ägg

· 3,5 dl strösocker

· 2 dl kakao

· 1 tsk vaniljsocker

· 0,5 tsk bakpulver

· 2 dl mandelmjöl

Tosca

· 200 g riven kokos/kokosflingor

· 1 dl ljus sirap

· 1,5 dl strösocker

· 1,5 dl vispgrädde (laktosfri)

· 75 g smör (laktosfritt)


Tillredning

Kladdkaka

Sätt ugnen på 175 grader.

Smält smöret i en kastrull.

Vispa ihop ägg och socker.

Blanda de torra ingredienserna i en skål.

Häll i smöret i äggsmeten och rör till en jämn smet.

Häll sedan i de torra ingredienserna och fortsätt röra till en jämn smet.

Häll upp smeten i en form klädd med bakplåtspapper (kvadratisk 23x23 cm) och grädda kakan i mitten av ugnen i ca 30 minuter.

Beroende på formens storlek kan gräddningstiden variera. Har du en större form kortas gräddningstiden och har du en mindre form får du ha kakan lite längre i ugnen. Känn med en kaksticka före du tar ut din kaka. Kakan ska vara kladdig men ej rinna.

Tosca

När du ställt kladdkakan i ugnen börjar du göra din toscasmet.

Häll alla ingredienser till toscasmeten i en kastrull och koka upp. Låt sjuda i ca 5 minuter på medelvärme. Rör om då och då.

Häll smeten på den varma kladdkakan.

Höj ugnstemperaturen till 200 grader och grädda kakan i ytterligare 10 minuter i mitten av ugnen.

Tag ut och låt svalna helt före servering.

Kakan går jättebra att frysa in och sedan tina upp. Min sambos favorit är att frysa in kakan och äta den fryst, den blir som seg kola då. 😊

Gillar

Kommentarer

Monika25
Monika25,

Ser gott ut

https://nouw.com/monika25/jag-onskar-er-en-glad-vallborg-37833858

nouw.com/monika25