Kalasfin siffertårta

Siffertårta till min son och hans kusin som fyllde 2 år i början av året. 🌟
Vi var för trötta för ett stort kalas i år men mormor och morfar kom över på lite tårta och firade sina barnbarn.
I min familj har vi ju tyvärr många allergier; gluten, laktos, soja och råa ägg, så det är alltid en rolig utmaning att göra en tårta som vi alla kan äta.
I år blev det något så enkelt som en chokladkaka med grädde, bär och maränger.
Enkelt men fantastiskt gott, och alla kunde äta den. 😊
Ingredienser (ca 10 portioner)
500 g smör (laktosfritt)
4 dl kakao
4 dl mandelmjöl
8 ägg
8 dl strösocker
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
Laktosfri grädde (ca 4 dl), bär, maränger och ätbart guldglitter till garnering.
Tillredning
Rita den siffra du önskar på ett A3 papper och klipp ut (den ska precis få plats på en ugnsplåt).
Sätt ugnen på 175 grader och lägg ett bakplåtspapper på en plåt.
Smält smöret och rör ner kakao.
Vispa ihop ägg och socker till en jämn smet.
Blanda de torra ingredienserna i en skål.
Häll i smör- och kakaoblandningen i äggsmeten och rör till en jämn smet.
Häll i de torra ingredienserna och blanda rund.
Häll ut smeten på plåten och grädda kakan i mitten av ugnen i ca 30 minuter.
Låt kakan svalna.
Lägg på din siffra och skär längst papprets kant.
Ta bort all överflödig kaka för att få fram din siffra.
(Jag brukar skära den överflödiga kakan i små bitar och frysa in, perfekt att ta fram till fika en annan dag. 😊)
Garnering
Vispa grädden och spritsa ut som små bollar på kakan.
Dekorera med bär, maränger och ätbart guldglitter.
Recept på mina äggfria maränger hittar ni här
https://nouw.com/enkakaforalla/aggfriaveganska-maranger-35449478
(om ni köper maränger, var noga med att läsa innehållsförteckningen då de flesta maränger i butik innehåller laktos).
En kalasfin helg önskar jag er . 🎂

