Jättestor kanelbulle (vegansk)

Vem drömde inte om en gigantisk kanelbulle som liten? Det gjorde i alla fall jag. 😊 Idag slog jag till och bakade min första jättestora kanelbulle, och resultatet blev super. Kanske något till måndag då det är kanelbullens dag!? 😊 Just denna blev vegansk och nötfri. Receptet hittar ni nedan.

Ingredienser (en jättestor bulle)

Bulle

  • 25 g jäst för söta degar
  • 75 g veganskt margarin
  • 2,5 dl ikaffe (Oatly)
  • 2 tsk mortlade kardemummakärnor
  • 0,5 dl ljus sirap
  • 2 tsk bakpulver
  • ca 6,5 - 7 dl vetemjöl (börja med 6,5 dl, är degen för kladdig kan du ta lite extra när du knådar)

Fyllning

  • 100 g veganskt margarin
  • 2 msk brunt farinsocker (går att ersätta med vanligt strösocker)
  • 2 msk mald kanel
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 msk ljus sirap

På toppen

  • 2 msk vatten och 2 msk ljus sirap till pensling
  • Pärlsocker på toppen

Tillredning

Bulle

  • Smula jästen i en bunke.
  • Smält margarinet i en kastrull och häll på ikaffe.
  • Häll margarinblandningen över jästen och blanda ut till jästen har lösts upp.
  • Tillsätt sirap och kardemumma och rör om.
  • Rör sist i vetemjölet som du blandat ut med bakpulvret.
  • Knåda degen väl och låt sedan jäsa under bakduk i ca 45 minuter.


  • Medan degen jäser, gör fyllningen.
  • Låt margarinet bli rumsvarmt.
  • Blanda sedan samman samtliga ingredienser till en härlig fyllning.


  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • När degen jäst klart, ta upp och knåda degen.
  • Kavla ut degen till en stor rektangel och bred på fyllningen (se till att det kommer fyllning ut i alla kanter).
  • Skär av ytterkanterna så att det blir en jämn rektangel.
  • Skär remsor som är lika breda (ca 2 cm) annars är risken att bullen blir ojämnt hög i ugnen om remsorna är olika till storlek.
  • Ta första remsan och rulla ihop som en kanelbulle.
  • Lägg på en plåt med bakplåtspapper.
  • Fortsätt sedan och rulla runt remsa efter remsa runt bullen så att det bildare en jättekanelbulle.
  • Det är viktigt att du försöker få ihop alla kanter/remsor för annars delar sig bullen i ugnen, nyp ihop i kanterna.
  • Låt jäsa under bakduk ytterligare 30 minuter.
  • Har bullen vid jäsning blivit extra hög på något ställe så tryck till lite försiktigt så att den blir jämn och hel.
  • Pensla bullen med en blandning av vatten och sirap och strö över pärlsocker.
  • Grädda bullen i mitten av ugnen i ca 15 minuter.

Skär lika stora remsor så att bullen jäser jämnt.

Rulla på remsa för remsa runt din bulle. Var noga med att knipa ihop alla kanter så att den inte delar på sig i ugnen.

Före du gräddar din bulle så tryck till kanter så att allt sitter ihop och har någon del jäst upp lite extra mycket på något ställe så tryck försiktigt ner så att det är en jämn bulle du stoppar in i ugnen.

Gillar

Kommentarer