Halloweenbakning 2020

Små musbröd, halloweenpumpor gjorda av apelsiner, pumpatårta och spökcupcakes serverades på årets halloweenbord.

Nedan kommer lite recept och tips.

Musbröd:

Ta ditt favoritrecept på matbullar och forma som små möss. Lite avlånga kroppar och spetsig nos. Tryck i rosépeppar som ögon före gräddning samt mandelspån som öron.

Vid servering gör ett litet hål i rumpan med en kniv och tryck i en bit godissnöre.

Servera till en mumsig ostbricka precis som mössen själva hade valt. :)

Halloweenpumpor av apelsiner, fyllda med fruktsallad:

Skär av toppen på apelsinerna och gröp sedan ut innehållet. Lyckas du gröpa ur fina bitar så kan du spara det till din fruktsallad. Själv tog jag en juicepress och gjorde juice av innehållet istället.

När apelsinerna är tomma skär du ut valfritt ansikte. Jag gjorde hälften glada och hälften ledsna.

Fyll apelsinerna med ex fruktsallad eller glass.

Här kommer recept på denna magiskt goda pumpatårta med cream cheese frosting och salt kolasås.

Ingredienser (ca 12 bitar)
Total tillagningstid ca 2 timmar + tid för att låta kakorna svalna

Kaka

3 ägg
3 dl strösocker
2 dl glutenfritt mjöl (Semper fin mjölmix)
2 tsk fiberhusk
2 dl mandelmjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1,5 tsk malen kanel
1,5 tsk malen kardemumma
2 1/4 dl rapsolja
4 dl riven Butternutpumpa

Frosting

150 g rumstempererat smör (laktosfritt)
350 g Philadelphiaost (laktosfri)
4 dl florsocker

Salt kolasås
1 dl vispgrädde (laktosfri)
1 dl strösocker
1 dl ljus sirap
0,5-1 tsk flingsalt
1 tsk vaniljsocker
25 g smör (laktosfritt)

Topping
pumpor gjorda av mandelmassa och färgpasta. Alternativt pumpamaränger.
Mandelmassa
Orange och grön färgpasta
Ätbart guld
För recept på pumpamaränger se nedan länk:

https://nouw.com/enkakaforalla/hostiga-pumpamaranger-och-sota-sma-hallo-36485892

Tillredning

Kaka

Sätt ugnen på 175 grader.

Riv pumpan grovt på rivjärn.
Smöra och bröa (med mandelmjöl) en springform (ca 20 cm i diameter).
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda de torra ingredienserna i en skål.
Tillsätt oljan och riven pumpa i äggsmeten.
Tillsätt sist de torra ingredienserna.
Häll smeten i formen.
Grädda i mitten av ugnen i ca 1 timme och 15 minuter (känn med en sticka så att kakan är klar redan efter 60 min då alla ugnar fungerar lite olika och då formens storlek spelar in. Det ska inte komma något kladd på din kaksticka).

Tag ut och låt svalna helt.

Frosting

Blanda samtliga ingredienser i en skål tills det blir en jämn och krämig frosting (jag brukar köra med en elvisp).
Låt stå i kylskåp för att stelna medans kakan svalnar helt.

Salt kolasås

Häll samtliga ingredienser utom smöret i en kastrull.
Låt småkoka på svag värme i ca 20 minuter (tag av från plattan när du känner att den börjat tjockna *).
Rör i smöret och rör runt till en glansig kolasås.

Låt stå och svalna helt.

* Du kan hälla iskallt vatten i ett glas och hälla i en sked kolasås för att se hur tjock den blir när den stelnar. Du ska ta av kolasåsen från plattan före den klarar kulprovet men när den är så tjock att den inte bara löses upp i vattnet.

Topping
Blanda mandelmassa med orange färgpasta samt lite mandelmassa med grön färgpasta.
Rulla den orangea mandelmassan till bollar. Tag sedan ryggen på en matkniv och tryck till längs sidorna så att det bildar skåror i bollarna.
Tryck försiktigt till bollarna så att de plattas till aningen.
Gör en grön liten kvist genom att bara rulla lite grön mandelmassa. Fäst kvisten på toppen av din pumpa.
Dekorera eventuellt dina pumpor med lite ätbart guldglitter.

Montering

Skär kakan på mitt och bred på hälften av frostingen. Lägg på locket (den andra biten kaka) och bred på resterande frosting (bara på toppen). Häll på kolasåsen över mitten av kakan. Låt det vara fritt ca 2 cm runt kakan. När kolan börjar smälta kommer den själv att rinna ner vackert längst kanterna. Precis vid servering kan du dekorera med dina pumpor.

Och här kommer recept på dessa söta små spök-cupcakes.

Ingredienser (10-12 st)

Muffins

250 g smör (laktosfritt)
2 dl kakao
4 ägg
3,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
2 dl mandelmjöl
1,5 dl rostade hasselnötter (grovt hackade)

Chokladsås

25 g smör (laktosfritt)
0,5 dl grädde (laktosfri)
1/4 dl ljus sirap
1/4 dl strösocker
1/4 dl kakao
0,5 krm flingsalt

Topping

ca 4 dl vispgrädde (laktosfri)
1 tsk vaniljsocker
Spökmaränger

Till marängerna behövs :
ägg
socker
ättiksprit

Jag har faktiskt inget speciellt recept på bra maränger utan brukar bara googla upp ett standardrecept.

För recept på veganska spökmaränger se nedan länk.

https://nouw.com/enkakaforalla/hostiga-pumpamaranger-och-sota-sma-hallo-36485892

Tillredning

Muffins

Sätt ugnen på 175 grader.
Hacka hasselnötterna grovt.
Smält smöret i en kastrull.
Vispa ihop ägg och socker.
Blanda de torra ingredienserna i en skål.
Häll i smöret i äggsmeten och rör till en jämn smet.
Häll sedan i de torra ingredienserna samt nötterna och fortsätt röra till en jämn smet.
Häll upp smeten i muffinsformar och grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter (känn med en kaksticka före du tar ut dina cupcakes beroende på muffinsformarnas storlek etc kan det ta lite olika tid).

Chokladsås

Smält smöret i en kastrull.
Blanda i övriga ingredienser och rör till en jämn sås.
Låt stå i kylskåp 1 timme för att stelna lite.

Spökmaränger

Jag har inget eget bra recept på maränger utan brukar bara ta ett standardrecept.
Dessa spökmaränger spritsade jag ut med en väldigt liten rund tyll. Jag började med att spritsa formen och sedan fyllde jag i spöket. Jag jämnade till spökena med en spatel före gräddning.
När spökena var klara målade jag mun, ögon och kinder med ätbart guld och rosa ätbar färg.

För recept på veganska spökmaränger se här:

https://nouw.com/enkakaforalla/hostiga-pumpamaranger-och-sota-sma-hallo-36485892

Montering

Skär ett hål i dina muffins och fyll med chokladsås.
Vispa grädden tillsammans med vaniljsockret.
Spritsa på vispgrädden och toppa med en spökmaräng.

Trevlig Halloween!

Gillar

Kommentarer

emelivet
emelivet,

Ååh hoppas jag hinner halloweenbaka🥺 jättefint🤍

nouw.com/emelivet