Gluten- och laktosfria semlor

Klart man ska ha en god semla även om man inte kan äta gluten eller laktos!

Här kommer en variant med hemmagjord mandelmassa.

Ingredienser ca 8-10 bullar
Total tillagningstid ca 2,5 tim

Gör gärna mandelmassan 1-2 dagar före servering om du har möjlighet.

Bullar

· 25 g jäst för söta degar

· En liten nypa salt

· 75 gram smör (laktosfritt)

· 2,5 dl mjölk (laktosfri)

· 1 dl naturell kvarg (laktosfri)

· 2 tsk mortlade kardemummakärnor

· 0,5 dl ljus sirap

· 1 ägg

· 1 msk fiberhusk

· 2 tsk bakpulver

· 5 dl Sempers glutenfria fin mjölmix

Smula jästen i en bunke och strö över saltet.
Smält smöret i en kastrull och häll på mjölken.
Häll smör- och mjölkblandningen över jästen och blanda till jästen har lösts upp.
Tillsätt sirap, kardemumma (som du först mortlat), kvarg, fiberhusk och ägget och rör om ordentligt med en visp. Låt stå och sätta sig någon minut medan du blandar mjöl och bakpulver i en skål.
Blanda i mjölblandningen i smeten och rör runt så att allt blandas länge och väl (ska bli en kladdig deg).
Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 timme.

När degen jäst klart delar du degen i ca 8-10 lika bitar som du rullar till bullar. Jag brukar inte knåda degen nu för då blir den för kladdig utan rullar försiktigt mina bullar. Är degen allt för kladdig kan du använda lite extra mjöl (men så lite som möjligt). Lägg bullarna på en plåt och låt jäsa ytterligare 30 minuter under bakduk.

Sätt ugnen på 225 grader.

När bullarna jäst 30 minuter penslar du bullarna med ett ägg du vispat upp.
Grädda sedan bullarna i mitten av ugnen i ca 12 minuter.
Tag ut och låt svalna helt.

Fyllning

· 1,5 dl oskalad sötmandel

· 1 dl mandelmjöl

· 1 dl mjölk (laktosfri)

· 1 dl ströströsocker

· Vispgrädde till servering (laktosfri)

· Florsocker att pudra över locket


Häll mandel, mandelmjöl, mjölk och socker i en mixer och kör till en slät massa.

Du kan göra mandelmassan samma dag men jag tycker den blir extra god efter en till två dagar i kylskåp. Mandelsmaken kommer fram mycket tydligare när den fått stå en dag eller två. Förvara väl omsluten i kylskåp.


Vid servering, skär av toppen på bullen, bred på ett tjockt lager av den hemmagjorda mandelmassan, spritsa på en stor klick grädde och lägg på locket. Avsluta med att pudra över lite florsocker. Sen är det bara att njuta!

Gillar

Kommentarer