Fylld chokladkupol – en chokladälskares dröm!

Detta är troligen den drömmigaste dessert jag gjort och enligt min pojkvän en klass för sig vad gäller smakupplevelse. 😊

En kupol gjuten i mörk choklad, fylld med hasselnötsbrownie, vit chokladmousse, karamelliserade mandlar och färska hallon. Kupolen serveras med en kula vaniljglass, en kulla hallonsorbet, en klick extra vit chokladmousse och färska bär.
Avslutningsvis hälls varm chokladsås över kupolen tills den smälter.

Detta är inte desserten man slänger ihop på fem minuter men något som garanterat kommer imponera på gästerna. Kanske värt att prova en regnig höstdag när baka ändå är det mysigaste som finns ... 😊☔

Desserten är glutenfri och laktosfri. ❤

Ingredienser 4 st

Chokladkupoler

Ca 250 g mörk choklad (laktosfri). Ha gärna lite extra choklad hemma om någon kupol går sönder och du måste göra fler.

Brownie (detta blir en stor plåt brownies , så det blir mycket över som man kan frysa in och ta fram vid annat tillfälle 😃)

250 g smör (laktosfritt)
2 dl kakao
4 ägg
3,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk bakpulver
2 dl mandelmjöl
1,5 dl rostade hasselnötter (kan uteslutas om man inte tål hasselnötter)

Vit chokladmousse

50 g vit choklad (laktosfri)
1,5 dl vispgrädde (laktosfri)

Kanderade mandlar

1 dl mandelflarn
1 msk smör (laktosfritt)
1 tsk vailjsocker
1 msk ljus sirap

Salt chokladsås

100 g smör (laktosfritt)
2 dl grädde (laktosfri)
1 dl ljus sirap
1 dl strösocker
1 dl kakao
1-2 krm flingsalt

Till servering

Hallonsorbet
Vaniljglass (laktosfri)
Färska hallon och jordgubbar
Eventuellt körsbär och ätbart guld

Tillredning

Chokladkupoler

Temperera chokladen*.
Pensla ett lager choklad i din form (jag har en form i hård plast med kupoler i storleken 7 cm i diameter).
Ställ formen i frysen i 5 minuter.
Tag ut och pensla på ett nytt lager (obs, viktigt att ha ny tempererad choklad).
Låt stå i frysen 30 minuter.
Tag ut din form och vänd ut kupolerna.

Du måste göra åtta kupolhalvor för att få fyra hela kupoler.

* Hur man tempererar choklad kan ni läsa mer om på nedan två länkar. Jag är inte bäst på detta men testade Brinkenbakars tips om hur man gör det i mikron och det fungerade bra för mig. 😊

https://www.koket.se/temperera-choklad-med-imp-metoden

https://brinkenbakar.ellematovin.se/temperera-choklad-enkelt-i-micron/

Brownies

Sätt ugnen på 175 grader.
Hacka hasselnötterna grovt.
Smält smöret i en kastrull.
Vispa ihop ägg och socker.
Blanda de torra ingredienserna i en skål.
Häll i smöret i äggsmeten och rör till en jämn smet.
Häll sedan i de torra ingredienserna samt nötterna och fortsätt röra till en jämn smet.
Häll upp smeten i en form klädd med bakplåtspapper (rektangel ca 20x30 cm) och grädda kakan i mitten av ugnen i ca 25 minuter.

Låt kakan svalna.

Vit chokladmousse

Koka upp hälften av grädden.
Häll grädden över chokladen så att den smälter och rör runt.
Häll på den kalla grädden och rör runt.
Täck med plast och förvara i kylskåp över natten.
Tag ut och vispa upp som vanlig grädde.

Kanderade mandlar

Smällt smöret i ett stekjärn.
Stek samtliga ingredienser under omrörning i ca 2 minuter.

Salt chokladsås

Smält smöret i en kastrull.
Blanda i övriga ingredienser och rör till en jämn sås.

Montering

Lägg en kupolhalva på en tallrik.
Lägg en liten bit brownie i botten på kupolen.
Spritsa på en klick chokladmousse.
Lägg på 2 färska hallon och lite kanderade mandlar.
Lägg på en kupolhalva till så att det bildar en boll.
Servera med en liten kula vaniljglass, en liten kula hallonsorbet, en extra klick chokladmousse samt mer bär.
Pudra över ätbart guld före servering.
Vid servering häll den kokande chokladsåsen över kupolen tills den smälter.

Detta är magiskt 🌟✨🌟


#bestofnouw #nouwinfluencer #dessert #choklad

Gillar

Kommentarer

Hanna
Hanna,
Så imponerad!! Ser ut som ett konstverk! 😋😍
EnKakaForAlla
EnKakaForAlla,
🤗💕💕💕💕nouw.com/enkakaforalla
fridachristinas
fridachristinas,
Men asså wow vad gott!nouw.com/fridachristinas
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229