Äggfria/veganska maränger

Maränger tillför verkligen det där lilla extra i en efterrätt tycker jag, dels som dekoration men även dess krispighet.

Jag har länge varit laktosintolerant och förundrats över att nästan alla maränger i butik innehåller laktos. Jag började därför göra egna maränger, vilket faktiskt inte alls är svårt och som dessutom både blir finare och godare än köpta tycker jag.

När min son senare blev äggallergisk fick jag ett nytt marängproblem 😊. Går det att göra äggfria maränger?

Jag hade hört att man kunde göra maränger på kikärtsspad men trodde inte mina öron att det skulle bli bra. Men så fel man kan ha! Maränger på kikärtsspad blir precis lika goda och fina som vanliga maränger.

Nedan är recept på hur jag brukar göra.

Ingredienser (ca 50 st/en plåt)

1,5 dl kikärtsspad (spad från en burk kikärtor)
2,5 dl strösocker
0,5 tsk saft från citron
Eventuellt några droppar karamellfärg
Eventuellt ätbart guldglitter för dekorering

Tillagning

Sätt ugnen på 100 grader.
Vispa upp kikärtsspadet till ett hårt skum, så hårt att du kan vända bunken uppochner utan att marängen åker ut.
Tillsätt sedan sockret, lite i taget och vispa tills smeten bildar toppar som stannar kvar.
Det gäller att vispa länge, ca 5 minuter med elvisp/bakassistent.
Tillsätt citronsaften och eventuell karamellfärg och vispa tills marängen har en jämn färg.
Häll upp i en spritspåse och spritsa ut på en plåt klädd med bakplåtspapper.
Grädda marängerna i mitten av ugnen i 2 timmar. Stäng sedan av ugnen och låt marängerna stå kvar tills ugnen är helt sval.

Om du, precis som jag, älskar guld och glitter kan du pudra över lite ätbart guldglitter före servering.

Tips

Istället för karamellfärg brukar jag koka upp en näve frysta bär (hallon eller blåbär beroende på den färg jag önskar). Jag silar sedan av de kokta bären och använder vätskan från bären som färg. Blåbär ger ljuvligt lila maränger medan hallon ger vackert rosa.


Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229