Äggfri prinsesstårta på min sambos födelsedag

Förra söndagen fyllde min sambo 37 år och det firade vi med att bjuda lite vänner på tårta. 😊🍰
Jag bakade en ägg- och laktosfri prinsesstårta för att passa de allergier vi har i min lilla familj.

Det var första gången jag bakade en äggfri prinsesstårta så jag var inte säker på att den skulle bli bra, men hela tårta gick verkligen åt vilket kändes som ett riktigt bra betyg. 😊 

Recept kommer nedan för den som blir sugen.

Ingredienser (12 bitar)
Total tillagningstid ca 2 tim + tid för att låta kakan svalna

Tårtbotten

2,5 dl kikärtsspad
3,5 dl strösocker
150 g margarin (mjölkfritt)
Skal av en citron
3,5 dl vetemjöl
2 dl potatismjöl
3 tsk bakpulver
1,5 dl kokosmjölk (garant)
0,5 tsk vaniljpulver

Sätt ugnen på 175 grader.
Smöra och bröa en springform (ca 18 cm i diameter) ordentligt.
Smält margarinet i en kastrull och tag av från plattan.
Blanda i kokosmjölk och citronskal.
Blanda alla torra ingredienser i en skål.
Blanda samman socker och kikärtsspad i en annan skål (vispa för hand så att det blandas väl men inte så att det börjar bli hårt).
Häll margarinblandningen över kikärtsblandningen och rör om.
Häll i de torra ingredienserna och vänd försiktigt till en jämn smet.
Häll smeten i springformen.
Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 60 minuter (gräddningstid varierar alltid beroende på ugn och form, känn därför alltid med en sticka så att kakan är klar före du tar ut den).
Låt kakan svalna helt före du stjälper upp den.

Rårörda hallon

350 g färska hallon
1 msk florsocker
1 krm vaniljpulver

Blanda allt väl med en visp så att hallonen mosas. Låt stå till tårtan ska monteras.

Äggfri vaniljkräm

1,5 dl vispgrädde (laktosfri)
1,5 dl mjölk (laktosfri)
2 msk strösocker
2,5 tsk vaniljsocker
0,5 tsk vaniljpulver
2,5 msk majsstärkelse
25 g smör (laktosfritt)

Eventuellt 2 msk grädde vid montering.

Blanda samtliga ingredienser (utom smöret) i en kastrull.
Koka upp under kraftig omrörning tills krämen tjocknat (tar bara någon minut).
Tag av från plattan och rör i smöret.
Ställ i kylskåp för att svalna och sätta sig.

Om vaniljkrämen blivit för tjock i kylskåpet är det bara att vispa i en skvätt grädde (ca 2 msk) för att få en bra konsistens igen.

Garnering

4-5 dl vispgrädde (laktosfri)
Marsipanlock
Rosor (färska eller marsipan)

Dela tårtbotten i tre lika delar.
Lägg en botten på ett tårtfat.
Bred först på ett lager vaniljkräm (hälften) och sedan ett lager rårörda hallon (hälften).
Lägg sedan på ytterligare en botten.
Bred på resterande vaniljkräm och sedan resterande rårörda hallon på vaniljkrämen.
Lägg på den sista tårtbotten.
Toppa med grädden. (Jag brukar även lägga ett tunt lager grädde runt hela tårtan för att den ska få en jämn form men mestadels av grädden ska vara överst på tårtan.)
Lägg på marsipanlocket och dekorera med rosor.

🍰

Gillar

Kommentarer