Sverigekaka 2.0

Ja men Sverigekaka, kära ni. Det är ju så otroligt gott. En vanlig sockerkaka dränkt i vaniljfyllning, men hur gott kan det bli! Den här bakade min mamma väldigt ofta när jag var liten så det är verkligen en favorit.

Jag har ändrat lite i ursprungsreceptet på sockerkakan och har lagt till lite fett. Men varför då kanske ni tänker nu? Jo. Jag tycker att den klassiska sockerkakan man gör till Sverigekaka är väääldigt luftig, både på ett bra och dåligt sätt. Jag ville helt enkelt ha lite mer "tyngd" i denna kakan och tillsatte då lite smör och mjölk. Om det blev bra? Jajamen. Absolut. Vill ni inte köra på samma grej som jag, googla bara på Sverigekaka så får ni det klassiska receptet, utan fett😉

Sverigekaka 2.0
10 bitar

Sockerkaka
30 g smör
1 dl mjölk
2 ägg
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Fyllning
100 g smör
1 dl mjölk
1 msk vaniljsocker

Gör såhär
Ställ ugnen på 175 grader, över och undervärme. Smörj och bröa en rund form, 18-20 cm i diameter.

Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken, ställ åt sidan. Vispa ägg, socker och vaniljsocker fluffigt i några minuter. Sikta ner alla torra ingredienser och tillsätt smörblandningen. Rör ihop eller vispa försiktigt med elvispen några sekunder till en jämn smet. Fördela smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 25-30 minuter beroende på ugn. Kakan ska vara lätt gyllenbrun när den är klar. Känn också med en sticka, den ska vara torr.

Låt kakan svalna någon minut och vänd sedan formen upp och ner på en tallrik.

Till fyllningen, smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölk och vaniljsocker och låt blandningen koka upp. Dela kakan i mitten och häll försiktigt över blandningen på båda delarna. Spara lite och häll sedan över det sista på hela kakan när du lagt ihop den.

Pudra över florsocker precis innan servering. Förvara sedan kakan i rumstemperatur. Den håller sig saftig i flera dagar och är nästan som godast dag 2-3 🤗

Gillar

Kommentarer

MrNG
MrNG,

Seems heavenly 😍🤩👌

nouw.com/mrng
engodaresak
engodaresak,
It is😍😍😍
nouw.com/engodaresak