Knäckebröd med smak av timjan

I söndags hade jag en ledig dag och kunde passa på att testa lite recept, det vart både en tomatsoppa och detta knäckebrödet som rubriken talar om.

Knäckebröd är något som jag verkligen tycker är både enkelt och roligt att baka. Man kan variera smak, topping och form i oändlighet. Denna gången valde jag att göra ett litet recept då jag gjorde mini knäckisar av det. Toppade hälften med sesamfrön och hälften med blå vallmo. I degen hade jag torkad timjan som jag mortla lite för att få fram lite extra smak.

Vill du göra en större omgång och större bröd så skulle jag rekommendera att göra receptet *4

(Grunden i detta receptet är från Allt om mat som jag ändrat om lite och byt ut smaksättningen på).


Knäckebröd med smak av Timjan

230C ca 8min


13g Jäst

130g Vatten 37C

40g Vetekross

15g Ljussirap

5g Timjan Torkad

3 Nypor Salt

90g Rågsikt

160-220g Vetemjöl


Sesamfrön

Vallmo

Havssalt


- Smula jästen i smulor i en bunke

- Häll på vattnet och blanda. Tillsätt vetekross, timjan, salt och sirapen. Blanda. På med en bakduk och låt detta stå 20minuter.

- Gå i med rågsikten tillsätt sedan vetemjölet till önskad konsistens. Inte torr men inte för kladdig heller. Arbeta degen. (Jag körde min i kitchen Aid ca 5 minuter).

- Låt jäsa 40-60 minuter.

- Dela degen i 2 delar och kavla ut den så tunt som möjligt. Strössla på önskad topping och kavla in den. Stansa sen formen du vill ha på brödet, alternativt baka som den är och bryt bitar när den svalnat.

- Låt svalna på galler så dom inte blir sega.


Lycka till!


Gillar

Kommentarer