Te Puia, Huka Falls & Taupo

Godmorgon eller godkväll! Som ni märkt ligger jag lite efter med min uppdatering här ifrån, men inlägg ramlar upp långsamt i takt med att vi har uppkoppling.

Förra tisdagen (6/11) lämnade vi Maoribyn & åkte tillbaka till Rotorua igen. Där besökte vi den ikoniska parken Te Puia som är en geotermisk dal med den kända Pohutu Gejsern som bryter ut 20 gånger om dan & kan nå en höjd på 30 meter.

Här är strukturen på en typisk byggnad i en Maoriby. Husets framsida kallas koruru & är skårat för att representera förfädernas ansikte. De horisontella långa bjälkarna är maihi & symboliserar armar. Längst ut på armarna finns raparapa, föregångarens fingrar. Stödbalkarna, amo, håller byggnaden uppe och representerar benen. På toppen finns statyn, tekoteko, förfadern. I centrum finns poutokomanawa, förfaderns hjärta. Den håller hela huset i liv & symboliserar även hjärtat av stammen & samhället. Mittpelaren påminner även att utan ett gemensamt hjärtslag finns inget samhälle.

Parken drivs av Rotoruas maorier & pengarna för att entré gick till att bevara parken i dess skikt samt för att kunna utbilda maorier inom i deras kulturhistoriska hantverket. Vi fick se maorier karva vackra båtar & skulpturer av trä samt hur de använde vass för att göra hattar, korgar, kläder m.m. Ett fantastiskt sätt att föra kunskapen vidare!

Förutom att titta på gejsrar fick vi även äta ägg kokta i en av de varma källorna. Det smakade supergott!

Efter Te Puia lämnade vi Rotorua för att åka till Taupo. På vägen dit stannade vi vid Huka Falls för att beskåda de klara, men kraftfulla vattenfallet. Senare på eftermiddagen återbesökte vi detta vattenfall igen för att åka Huka Falls Jet nedströms. Det var sååå coolt! Vi åkte i 80 km/h rätt emot träddungar & bergväggar med snabba vändningar. Super skickliga förare! Vi gjorde även 360 ett flertal gånger & blev riktigt blöta, men det var helt klart värt adrenalinet!

  • Resor

Gillar

Kommentarer